Kategoriler
Doğru beslen!

Devir Tasarruf Devri: Kalan Meyveleri Değerlendir

Dünyanın bir yanı açlıkla mücadele ederken bir kısmı ise bir gün yediğini ertesi gün tüketmeyen ve kalanı düzensiz bir şekilde çöpe atarak ziyan olmasını sağlamaktadır. Burada şunu eklemek isteriz ki en azından düzenli ve ayrıştırılmış bir şekilde çöpe atarak dışarıda yardıma muhtaç dostlarımızın da karınlarını doyurmasını sağlayabiliriz. Sosyal mesajımı verdikten sonra hem bütçenizi korumak hem de tanrının nimetlerine teşekkür etmek amacıyla kalan yemekleri hemen çöpe atmak yerine yeniden değerlendirmenizi önermek istiyoruz. Sadece fazla yemeği değil bazı meyvelerin kabuklarının da kullanılmasını sizlere tavsiye edeceğiz. Bugün seçtiğimiz farkındalık gününe umarız ki sizde katılırsınız. Şimdiden iyi okumalar.

Meyve Suyu Hazırlarken

Yaz aylarındayız ve bolca meyve sıkıp buz ile karıştırarak sağlıklı içecekler hazırlayacağız. Buraya kadar her şey çok güzelken meyveleri sıkarken posalarını ise çöpe atmaktayız. Oysaki posaları da faydalıdır ve atılmayacak kadar değerlidir. Kalan posaları değerlendirmek için içerisine çeşitli malzemeler katarak yeni bir içecek yapabilirsiniz. Hemen kullanmak istemezseniz muhafazalı bir kapta buzdolabında birkaç gün bekletebilirsiniz. Posaları nasıl değerlendireceğinize gelirsek eğer bir kaba posaları koyun ve içerisine isterseniz muz veya çilek ekleyerek blender kullanarak ezin ve isterseniz yoğurt veya süt ekleyerek sağlıklı lezzetli ve iç açıcı bir içecek hazırlayabilirsiniz.

Turuncu Meyvelerin Kabukları

Narenciye olarak kabul edilen bu meyvelerin ne yazık ki kabukları hemen çöpü boylamaktadır. Limon veya portakal kabuğunu atmak yerine buzdolabında saklayabilirsiniz. Meyve sularınıza katabilir veya rendeleyerek birçok şeye tat katmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin fırın yemeklerinde son adım olarak pişerken limon kabuğu ve portakal kabuğu eklerseniz yemeğin ne kadar lezzetinin arttığını fark edebilirsiniz. Yoğurdun üzerine ekleyebilir veya tüm yemeklerinize atabilirsiniz. Bu meyvelerin kabuklarında bol miktarda C vitamini oluşturur ve damak zevkinize göre kullanım alanlarını arttırabilirsiniz.

Dış Katman Sorunsalı

Marul gibi yeşilliklerin dış katmanları her zaman atılır ve önemsenmez. Pis olduğu ve renginin solmasından ötürü görüntüyü bozacağından yaptığımız salatanın kötü görüneceğini düşünürüz. Oysaki israf israftır. Dış kabukları da en az için kadar değerlidir ve besin değerlerinde de bir farklılık yoktur. Bu sebepten atmak yerine soslayarak tüketebilirsiniz. Karnabahar, marul ve lahana gibi besinlerin yapraklarını soya sosu ve benzer soslar ile karıştırarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Olgunlaşmış Meyveler

Meyveler olgunlaşma dönemi geçtiği zaman yumuşamaya bazı bölgeleri ise kararmaya başlar. Bu sebepten tüketmek istemeyiz ve onu kaderine terk ederiz. Oysaki meyveleri fırına atıp üzerine damak zevkinize göre tatlar katarak tüketmeyi düşünebilirsiniz. İsterseniz tarçın yahut Hindistan cevizi ve pudra şekeri gibi lezzetler ile tatlı yapabilirsiniz. Hatta üzerine de son olarak yukarıda bahsettiğimiz portakal kabuklarını da rendeleyerek tadını da kokusunu da güzelleştirebilirsiniz.

Bunun yanında fazla olan elmalarınızı atmak yerine karıştırıcı ile ezerek içerisine biraz şeker tarçın ve su katarak püre yapabilirsiniz. Yediğin tavukların veya etlerin kemiklerini atmak yerine kemik suyu yapabilirsin. Yazın çok fazla tükettiğimiz karpuz kabuklarının vitamininden faydalanmak için pişirerek yemeklerine katabilirsin. Sen yeter ki yapmak iste birçok besini yeniden kullanabilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir