Kategoriler
Doğru beslen!

Şekerin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Neredeyse tükettiğimiz yiyeceklerin hepsinde şeker bulunur. Bazı paketlenmiş gıdalarda ise şeker ilave olarak katılmaktadır. İlave edilen şekerler genellikle yapay tatlandırıcı olmaktadır ve bu da kişinin tükettiği şeker miktarının fazlalaşmasının yanı sıra sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Şekerin vücudumuza etkilerini sizler için araştırdık.

Kilo Alınmasını Sağlar

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının uğraştığı obezite hastalığının ilk nedenlerinden biridir. Bel bölgenizde fazla yağlardan şikayetçi iseniz fazla şeker tükettiğinizi düşünebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre uzun süreli fazla şeker tüketimi direk olarak yağ olarak depolanmaktadır. Şeker karbonhidratlardan biridir ve kalori miktarı da fazladır. Uzmanların ortak görüşüne göre 1 gram şeker 4 kaloridir kilo alınmasındaki önemli sebeplerden biridir. Ürünlerdeki şeker oranına bir de doymuş yağlar eklenince kilo almamak içten bile değildir.

Kanserin Dostu

Şeker üzerine yapılan çalışmalara en fazla dikkat çeken araştırma ise kanser hastalığının yayılmasına destek vermesidir. Özellikle kadınlar arasında yapılan çalışmalarda şeker meme kanserinin tetikleyen unsurlar arasındadır. Şekerin fazla tüketilmesi obeziteyi tetikleyip sağlığı bozduğu gibi insülin direncini de tetiklemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta doğal şeker kullanımıdır. Vitamin, mineral, tahıl grubu veya süt ürünlerinin içerisindeki şeker kansere karşı koruyucu etki gösterirken sofra şekeri veya yapay tatlandırıcılar kanseri olumlu etkilemektedir.

Sürekli Yorgunluğun Sebebi Olabilir

Enerjinizin düşük olduğunu hissettiğiniz an ağzınıza tatlı bir şeyler atarak enerjinizin artmasını sağlayabilirsiniz. Bu oldukça basit ve etkili bir yöntemdir. Çok fazla şeker tüketen kişiler genelde kendini daha enerjik ve zinde hissetmektedir. Ancak bu durum oldukça kısa sürer. Kan şekeriniz de hızlıca yükselir ve aynı hızda geri düşer. Bu sebepten anlık olarak sizi canlandırsa da kısa ömürlüdür ve arkasından yine bir yorgunluk hissi ağır basacaktır. Ayrıca şekerin bu düşünce ile çok fazla kullanılması sindirim sisteminizi de olumsuz etkiler ve yavaşlamasına neden olur. Bu durum besinlerin daha geç sindirilmesine bu durumda enerjinizin düzenli olarak düşmesine neden olur. Kendinizi bu kısır döngüye sokmak yerine farklı enerji kaynakları kullanmanız daha doğru olacaktır.

Diğer Etkileri Nelerdir?

Araştırmalar gösteriyor ki fazla şeker tüketimi aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflatmaktadır. Kış aylarında gribe yakalanma oranınız çok fazla ise bir sebebi de şeker tüketimi olabilir. Fazla tüketim diş çürüklerine de sebep olmaktadır. Diş aralarındaki şeker birikintileri dişlere zarar vererek çürümesine sebep olmaktadır. Bu sebepten yemeklerden sonra diş fırçalanması diş sağlığınızı şekerin kötü etkilerinden kurtarmada yardımcı olacaktır. Şeker tüketiminin belki de en az göze çarpan etkilerinden biri de fazla tuz tüketimi gibi vücutta suyu tutmasıdır. Bacaklarınızda ağrı yaşıyor ve şişkinlik hissediyorsanız sebeplerinden biri şeker olabilir. Son olarak ise şeker de diğer birçok şey gibi bağımlılık yapmaktadır. Bunun sebebi serotonin denilen mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayarak kişiye mutluluk vermektedir. Ancak bağımlılık haline geldiğinde kişi daha fazla mutlu olmak için tüketimini arttırmakta ve bu durumda çeşitli sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Şeker deyip geçmeden vücudumuza olumsuz etkilerini düşünerek tüketimini sınırlandırmalı ve doğal şeker tüketimine özel gösterilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir