Kategoriler
Etkinliklere katıl!

Maraton Koşusu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En uzun koşu yarışı olarak tanımlanan maraton koşusu, 42.194 metrelik, kadın ve erkeğin koştuğu, en uzun yol koşusudur. Vücudun büyük direnç ve dayanıklılık gösterdiği bir spordur. Koşmak, insan vücuduna iyi gelen sporlardan biridir. Uzun mesafe koşuları ise insan vücudunun, fiziksel strese uyum sağlamasına olanak tanır. Maraton koşusunda bacak ve kollar yanında karın kasları da çalışır.

Dünya üzerindeki popüler maraton koşuları arasında Vodafone İstanbul Maraton Koşusu, Boston Maratonu, Antalya Maratonu, Asya-Avrupa yani Avrasya Maratonu, Paris Maratonu, Londra Maratonu gelmektedir.

Uzun Mesafe Koşuları Nelerdir?

  • Maraton
  • Yarı Maraton
  • Ultramaraton
  • Dağ, Yokuş, Patika Koşusu
  • Kır Koşusu

Maraton, şehirlerde yapılan bir uzun mesafe koşusudur. Ultramaraton, arazi üzerinde yapılan bir bir uzun mesafe koşu türüdür. Klasik maraton koşusunun yarısı olan Yarı maraton Koşusu, mesafe olarak 21.100 km’dir. Ultramaraton, tek seferde bitirilebildiği gibi haftalık uzun ve zorlu bir koşu olarak da yapılmaktadır. Bu koşuda sporcular, gözlük, şapka ve su yardımı alabilirken, yapay soğutucu ya da havalandırma sisteminden yararlanamazlar.

Dağ, yokuş, patika koşusu, eğimli arazilerde, yukarı doğru yapılan bir koşu türüdür. 20 kilometre ile 100 kilometre arasında parkuru bulunur. Kır koşusunun mesafesi belli değildir. 2 kilometre, 10 kilometre ya da daha fazla olabilir. Arazi yapısına göre zorluğu derecelendirilir.

Maraton Koşucusu Nasıl Çalışır?

  • Haftalık 25-30 km’lik koşu
  • Darbe alınmayacak egzersizler
  • Basamak basamak artırılan uzun koşular
  • Deneme yarışları
  • Hıza yönelik antrenmanlar

Maraton koşucuları, maratona hazırlanırken belli bir süre hedefi belirlemelidir. Spor ekipmanları doğru seçilmelidir. Doğru ekipman için ilk kriter spor ayakkabılarıdır. Ayakkabıların, koşu esnasında koşucuya, özellikle dizlere zarar vermemesi gerekir. Soğuk havalarda üşümemek için tayt giyilmeli, baldırlık, koşu şortu doğru seçilmelidir. Çoraplar, polyester ve dri-fit tshirt kullanılmalıdır.

Maraton koşucularının dikkat etmesi gereken bir konu, beslenmedir. Bu yüzden beslenme metodu %60-65 karbonhidrat, %15-25 protein, %15-25 oranında yağ içerikli olmalıdır. Maraton koşusuna hazırlanan maratoncu, interval, tempo ve uzun koşu tiplerini kullanarak koşuya hazırlanmalıdır.

Maraton Nasıl Koşulur?

Düzenlenen maraton koşularının parkurları değişiklik gösterdiği için, dünya rekoru kaydı tutulmayan bir spor dalıdır. Uzun süreli bir koşu türü olduğu için çok fazla izleyici yoktur. Maratoncular, başlangıç noktasından başlayarak, bitiş noktasına kadar olan mesafeyi bitirmek zorundadır. Maratonun bitiş noktası ise şart olmamakla beraber, şehir stadyumudur.

Maratoncular, maraton koşusu sırasında yol kenarında bulunan su stantlarından su takviyesi yaparak, vücutlarının su ihtiyacını karşılarlar. Maraton koşusu sırasında, su takviyesinin yanı sıra yemek ihtiyaçlarını giderecekleri stantlar da bulunmaktadır. Bu su ve yiyecek stantları 5 km’lik aralarla sporculara sunulur. Koşu sırasında maraton koşucularına, trafik ekipleri de eşlik eder. Bunun sebebi ise koşu sırasında, olabilecek sağlık sorununda sporcuya yardımcı olmaktır.

Maraton Koşusu Kuralları Nelerdir?

Her spor dalında olduğu gibi uzun mesafe koşusu olan Maraton koşusu kuralları da bulunmaktadır.

  • Maraton koşusu, olimpiyat ve özel organizasyonlar ile düzenlenen bir spor dalıdır.
  • Maraton pisti uzunluğu 42.195 metre olarak belirlenmiştir.
  • Maraton koşucusu, düz spor ayakkabı giymek zorundadır.
  • Maraton koşucusu giyimi şort ve gerekirse tozluk olabilir.
  • Maraton koşusu boyunca, maratoncu, izleyenlerden yardım alamaz.
  • Maratoncu, maraton koşusu sırasında sadece belli noktalarda olan ihtiyaç stantlarından ihtiyacını gidermek zorundadır.
  • Maraton koşucularının, akciğer ve kalp damarlarının güçlü olması gerekir.
  • Maraton koşuları bitiş zamanı belli değildir. Bitiş çizgisine ilk gelen, maraton yarışını sonlandırmış olur.

Maraton koşusu, uzun mesafeli bir koşudur. 42.195 metrelik bu koşu sırasında maraton koşucuları, ortalama 3 kg. su kaybetmektedir. Bu yüzden maraton koşucularının bacak kaslarının gelişmiş olması ve kalp damarlarının güçlendirilmiş olması şarttır.

Maraton Koşucusu Koşu Sırasında Nasıl Davranır?

Maraton koşucuları, koşu sırasında bazı davranış şekillerini göstermesi gerekir. Maraton koşularında koşucular, birbirine dokunamaz, çekemez ya da engelleme hareketlerinde bulunamaz. Her sporcu kendi alanında maraton koşusunu bitirmek zorundadır.

Maraton koşusunda maratoncular, dinlenme ihtiyacını giderebilir. Yalnızca 5 kilometrelik aralarla konulmuş yiyecek içecek stantlarını ihtiyaç gidermek için kullanabilirler. Maraton koşucularının, maraton koşusuna katılabilmeleri için sağlık kontrolünden geçmesi ve sağlık raporlarını alarak, maraton koşusu heyetine bildirmeleri gerekir.

İstanbul Yarı Maratonları Hangileridir?

  • Haliç Yarı Maratonu
  • Uluslararası Haliç Yarı Maratonu
  • Vodafone İstanbul Yarı Maratonu

Ultramaraton Özellikleri Nelerdir?

En yaygın ultramaraton koşusu 50 km olarak belirlenmiştir. Çoğu zaman zorlu arazi koşullarında koşulan ultramaraton, yüksek dayanıklılık gösterilmesi gereken bir spordur. Bir gün içinde bitebilen ultramaraton koşusu çoğu zaman 3 ya da 5 gün içinde de tamamlanabilir.

Kadın ve erkeğin beraber koştuğu ultramaraton için beden ve zihin anlamında yüksek performans gerektirir. Ultramaraton kuralları, yapılacak etkinliğe göre değişiklik göstermektedir. Her koşucunun, kendisiyle ilgilenen yardımcısı bulunur. Koşucular, herhangi yapay soğutuculardan ya da havalandırma sistemlerinden yararlanamazlar. Ultramaratonlar, atletik pistlerde, yolda, toprak pistlerde ve açık arazilerde koşulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir