Kategoriler
Kendini motive et!

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

Kilo kişinin sağlığı hakkında önemli bilgiler verir. Fazla kilolu olmak gibi az kilolu olmakta sağlığı etkileyen unsurlardan biridir. Genel olarak fazla kilolu insanların memnuniyetsizliği bilinse de az kiloya sahip insanların varlığı çok fazladır. İdeal kilonun altında veya üzerinde olmak kemik problemleri, diyabet, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilmektedir İdeal kiloyu öğrenebilmek için belirli yöntem ve ölçümler yapılmaktadır. İdeal kilonuzu merak ediyor ve ideal kilo hesaplaması nasıl yapılır? Öğrenmek istiyorsanız sizler için hazırladık.

İdeal Kilo Ölçüm Yöntemleri

İdeal kilo hesaplamanın birçok yöntemi vardır. İdeal kilonuzu hesaplamanın en kolay yolu vücut kitle indeksini öğrenmektedir. Çok basit bir hesap ile kitle endeksinizi öğrenebilirsiniz. Vücut kitle indeksi hesaplanması için kilonuz ve boyunuzun karesini bölerek sonucu kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer ideal kiloya sahipseniz sonuç 18,5 ve 24,9 arasında çıkmalıdır. Eğer 18,5 altında çıktıysanız kilonuz az 25 ile 29 arasında çıktıysanız kilonuz fazla 30 üzerinde iseniz obezite olarak adlandırılır. Eğer hamile veya profesyonel sporcu iseniz bu endeks doğru sonucu vermeyecektir. Çünkü vücut geliştiriyor veya hamileyken kas ve yağ oranları diğer insanlara göre farklı olacağından doğru sonucu almak imkânsız olacaktır.

Boy ve Cinsiyet

Vücut kitle endeksi hesaplaması birçok uzman tarafından ideal kilo hesaplama aracı olarak kullanırken alternatif olarak kadın ve erkek oluşuna göre de ideal kilo hesaplanabilir. Bu hesaplama da sabit oranlar bulunmaktadır.

  • Kadınlar: 45,5 +2,3 x cm üzerinden boyunuz / 2,54 – 60
  • Erkekler: 50+ 2+3 x cm üzerinden boyunuz / 2,54- 60

İşlemi yapılarak ideal kilonuzun kaç olduğunu tam olarak öğrenebilirsiniz.

Mezura ile Ölçüm

İdeal kilonuzu evde mezura ile öğrenmek istiyorsanız bir kâğıt ve kalem alarak ölçmeye başlayabilirsiniz. Özellikle bel ve kalça oranı dünyada hastalıkların tahmin edilmesine de yardım etmektedir.  Bu yöntem ile ideal kilonuzu öğrenemezsiniz ancak kilonuzun fazla veya az olduğunu anlayabilir ve sağlık açısından kilonuzun tehdit oluşturup oluşturmadığı yorumunu yapabilirsiniz. Öncelikle belinizin en dar kısmı yani ortasını ölçün burası genellikle göbek deliğinizin iki üç cm üzerindedir. Ve sonucu bir kenara not edin. Daha sonra ise kalçanızın en geniş noktası ölçün ve çıkan iki sonucu bölün. Bu teknikte kadınlar ve erkeklerin oranları farklıdır. Eğer arada ki fark 0,8’den küçük ise risk oldukça düşüktür ve oranlar iyidir. 0,8 ile 0,89 aralığındaysa risk grubu bulunur ancak riskli değildir son orandan fazla ise risk çok fazladır. Erkeklerde ise 0,9’dan az ise normal 0,9 ve 0,99 aralığında ise normal ve fazlası ise risk yüksektir.

Bel ve kalça oranında sonra dilerseniz boy ve bel oranını da ölçebilirsiniz. Bu yöntem yine ideal kilonuzu size vermezken sağlık açısından risk grubunda olup olmadığınızı anlamanıza yardım etmektedir. Öncelikle mezura yardımı ile boyunuzu tam olarak ölçün ve ardından mezurayı tam olarak ikiye katlayın ve belinizde çevreleyin. Eğer iki kez sarıldığında belinizi sarmadıysa kilonuz fazladır ve sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Eğer tam sardı ile risk normaldir çok büyük kaldı ise risk yok denecek kadardır.

Unutmayın ki kilo sadece görüntünüz veya tartıda çıkan sayılar değildir kilo aynı zamanda sağlıktır ve sağlık insanlar için en lüks ve kaybedince değeri anlaşılan bir yaşamdır. İdeal kilonuzda olun veya olmayın önemli olanın sağlık olduğunu düşünerek eğer fazla ve az kilonuzdan şikayetçi iseniz bugün tam zamandır. Yarın geçtir dün ise çoktan tedavülden kalkmıştır. Bu yüzden kilonuz ile ilgili memnuniyetsizliğiniz var ise şimdi hemen ayağa kalkın ve kendiniz için bir şey yapın. İlk yapmanız gereken önce bir uzmandan yardım almaktır. Diyetisyene giderek veya bir kan testi yaptırarak sağlığınızı kontrol ettirdikten sonra her şey normal ise kendinize bir beslenme programı hazırlamalısınız. Beslenme programında karbonhidrat, yağ ve protein oranını dengeleyerek 3 ana öğün 2 ara öğün ile diyet programınızı yaptıktan sonra fiziksel aktiviteyi hayatınıza almalısınız. İster spor salonuna gidin ister tempolu yürüyüş veya koşular ile diyetinizi güçlendirin hiç fark etmez siz yeter ki hareket edin ve inanın. Göreceksiniz ki kilo vermeye veya kilo almaya başlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir