Kategoriler
Kendini motive et!

Nefes Teknikleri Nelerdir?

Nefes hayattır ve nefes almayı sürdürdüğümüz sürece yaşam için her şey mümkündür. Bilinen bir gerçektir ki yaşayan her canlı nefes alır. Ancak ne kadar doğru nefes alıyoruz? Hiç düşündünüz mü? Nefes egzersizleri yapan insanlar aslında gerçekten nefes almadığını hissettiğini söyler uzmanlar ise doğru nefes almanın kişiyi güçlü, enerjik ve mutlu kıldığını kabul eder. Nefes almak sadece akciğerler için değil aynı zamanda metabolizma içinde etkilidir. Nefes egzersizleri ile zihin ve beden arasında ki koordinasyon atar, kan dolaşımı hızlanır ve sinir sistemi düzenlenir. Nefes alma egzersizleri ile kişi daha kaliteli yaşar. Uzak doğuda nefes egzersizleri çok önemliyken kişinin yaşamı hissetmesinin yolunu bu egzersizlere bağlarlar. Yoga bilinen nefes egzersizlerinin başında gelmektedir. Vücut duruşu, beden ve el hareketleri ile nefes düzenlenir ve kişiyi serinleten, enerji veren ve sakinleştiren etkisi ile ruh ve beden sağlığına iyi gelir. Doğru nefes sağlıklı yaşamın anahtarıdır.

Bebekleri İzleyin

Nefes egzersizleri yapmaya karar verdiğinizde veya doğru nefes nasıl alınır diye sorguladınız da ilk izlemeniz gereken bebeklerdir. Bebekler uyurken nefes aldığında göğüs kafesleri değil karınları hareket eder. Diyagram nefesi sağlıklı olandır ve akciğerlerin her noktasına alınan nefes yayılır. İnsanlar büyümeye başladıkça nefes alışı deformasyona uğrar ve diyagram yerine göğüs bölgesinden nefes almaya başlar. Uzmanlara göre bu değişimin sebebi yaşamın zorluğu, endişe ve korkudan gelmektedir. Yoga ile uğraşan kişiler ölümü yıl olarak değil nefes hesabı olarak yaparlar ve ne kadar az nefes alırlar ise o kadar geç öleceklerini düşünerek doğru nefes almaya çalışırlar. Beden ile zihin arasında ki köprü olan nefesi kontrol eden yaşamı da kontrol eder inancı ile tam nefes tekniğini kullanarak nefeslerini göğüz ve kaburga arasında ki bölgede birleştirerek uzun süre sürdürebilirler. Nefesin hayatımız için kilit nokta olduğunu konusunda herkes hem fikirdir ve doğru nefes nasıl alınır? Merak ediyorsanız çok tercih edilen 2 egzersizi deneyebilirsiniz.

Yoga Nefes Egzersizi

Yogiler nefes ile ömürlerini uzatacaklarını düşünürler.

Yoga Nefesi Nasıl Alınır?

  • Öncelikle sırt üstü düz bir zemine uzanın ve bedeninizi serbest bırakın
  • Derin derin yavaş yavaş nefes alıp verin
  • İçinizde ki tüm nefesi serbest bırakın ve yavaşça karnınızdan nefes almaya başlayın ve karnınızın şiştiğini hissedin
  • Ardından nefesin kaburgalarınıza ulaştığını oradan göğüs kafesinize ve köprücük kemiğine kadar nefesinizi izleyin

Püf noktası kesinlikle karnınızın şiştiğini hissetmelisiniz.

  • Yeterince nefes aldıktan ve her yerinizde hissettikten sonra yavaşça nefesi vermeye başlayın ve önce karnınızın sonra kaburgalarınızın ve en son göğüs bölgenizin nefesten arındığını hissedin

Bu şekilde nefes alıp vermeye devam ederek egzersiz yapabilirsiniz. Başlangıçta yorulduğunuzu hissedeceksiniz bu yüzden setler halinde deneyin. İlk deneme için 5 set yeterken ardından sayıyı giderek katlayabilirsiniz. Bu egzersizi yaparken sessiz bir ortamda olmalı ve vücudunuzu tamamen serbest bırakmalısınız. Başlangıçta nefesinizi hissetmeniz için sırt üstü yatarak yaptığınız egzersizleri daha sonra dilerseniz oturarak veya ayakta da yapabilirsiniz. Nefesinizi her zamankinden farklı bir yöntemle alıp verdiğiniz için baş dönmesi yaşamak normaldir ancak giderek daha az yaşayacak ve en sonunda hiç dönme olmayacaktır. Kalp hastalığı ve astımı olan kişiler mutlaka yanında bir kişi veya bir uzman ile egzersiz yapmalıdır. Kalp ritminiz değişeceği için sağlık sorunu yaşayabilirsiniz.

Diyagram Nefesi Egzersizi

Diyagram nefesi yukarıda bahsettiğimiz bebeklerin nefes alma biçimidir ve insanın nefes alışverişi dış ve iç etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermez ise bedenin alması gereken doğru şeklidir.

  • Düz bir zemine sırt üstü uzanın
  • Uzandığınız yer dizlerinizi 90 derecelik açı ile büyük ve belinizin dik durmasına özen gösterin
  • Bir elinizi göğsünüze bir elinizi ise karnınıza yerleştirin
  • Burnunuzdan sakince ve oldukça yavaş nefes almaya başlayın ve karnınızın eliniz sayesinde yavaşça yükseldiğinizi hissedin. Eğer karnınız yükselmiyor ise diyagram nefesi alamadınız demektir. Mutlaka karnınız şişmeli ve ardından bedeninize dağılmalıdır. Daha sonra ise ağzınızdan yine çok yavaş şekilde nefesini verin.

Yine başlangıçta baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Diyagramdan nefes almayı öğrendikten sonra oturarak ve ayakta deneyebilir ve günlük yaşamınızda diyagram nefesi almaya kendinizi alıştırabilirsiniz. Sağlıklı yaşam için doğru nefes almanın etkisi giderek daha fazla kişi tarafından kabul edilmekte ve nefes egzersizleri yapan kişi sayısı büyük ölçüde artmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir