Her canlının yaşayabilmesi için yemek yemeye ihtiyacı vardır. Ancak yemek yeme alışkanlıklarını kazanırken, vücudun ihtiyacından fazlasını yemek, kişiye yarardan çok zarar getirir.
Vücudun sağlıklı olabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gereklidir. Sağlıklı beslenmek için üç temel ilke vardır. Yağları, karbonhidratları ve proteinleri dengeli şekilde tüketmek.
Normal bir hayatı olan kişi ile bir sporcunun hayatı oldukça farklıdır. Sporcunun beslenme düzeni, normal bir hayat süren kişilerden çok daha farklıdır.
Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığından Uzak Durulmalıdır
Birçok insan, hayatın getirdiği koşullar yüzünden bir koşturmaca içindedir. Buna bağlı olarak da yeme alışkanlıklarımız tamamen sağlıksız şekilde gelişmektedir. Gün içinde yerinde durmayan, oradan oraya gitmek zorunda kalan birçok kişi, ayaküstü bir şeyler atıştıracak, günü bitirmeye meyillidir.
Yemek yeme esnasında;
- Beslenme ortamı rahat olmalıdır.
- Ara öğünler ile açlık dengede tutulmalıdır.
- Yemekler kaynar derecede sıcak olmamalıdır.
- Yemek çok hızlı şekilde yiyerek bitirilmemelidir.
- Yemek için bir lokma alınmalı ve çatal bıçak bırakılarak, ikinci lokma sonra alınmalıdır.
- Televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığı bırakılmalıdır.
- Üzüntülü ya da stresli zamanlarda yemek yemeye başlanmamalıdır.
Burada en önemli unsur, sindirimin düzgün olmasıdır. Sindirim ne kadar düzgün olursa, vücut sağlığı da o derece iyi olacaktır. Sindirim her zaman ağızda başlar ve midede son bulur. Ağızda iyice öğütülen yiyecekler, mideye daha az oranda gideceğinden, mide daha kolay hazmederek sindirimi kolaylaştıracaktır.
Abur Cuburdan Uzak Durun
Fast food yemekler, cipsler ve asitli içecekler, vücut sağlığı için yararlı besinler değildir. Asitli içeceklerin sürekli tüketilmesi mide ve bağırsak sorunlarına yol açarken, sürekli fast food yemekler tercih etmek, çok sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi anlamına gelmektedir.
Ülkemizdeki çocukların çoğu obez olma yolunda ilerlemektedir. Bunun nedeni, fast food yiyeceklerin hızlı artışı, atıştırmalıkların düzensiz şekilde yedirilmesidir. Çok sık olmasa da en azından nefsi köreltecek kadar abur cubur yenebilir ancak fazlası gerçekten zararlıdır.
Su Alışkanlığı Kazanılmalıdır
Su, bir insan vücudunun en önemli besinidir. Vücutta azalan su, dengenin bozulmasına ve çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Özellikle spor yapanların, diğer insanlara göre çok daha fazla su içmesi gereklidir.
Spor yapılırken vücuttaki tüm sıvı, ter yoluyla dışarı atılmaktadır. Kaybolan sıvı kaybı için ve kas kütlesinin korunabilmesi için, su içilmesi gereklidir. Günde en az 1.5-3 litre su içme alışkanlığı kazanılmalıdır.
Kilonu Koru Formda Kal
İnsanlar genellikle yaza girmeden kendini forma almaya başlar. Kış aylarında ise bu form olayı tamamen değişir. Yaz aylarında daha fit görünmek için egzersize, diyete başlayan kişiler, havalar soğumaya başladığında iştah artışı olacağı için, formda kalmanın yollarını aramaktadır.
Yazın kaybedilen kiloların kışın alınmaması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gereklidir. Kilonun korunup formda kalmak için, sihirli bir değneğe ihtiyaç yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, günlük enerji alımı ve enerji harcama eyleminin birbirine eşit olmasına dikkat etmektir.
Kışa Girerken Doğru Beslenin
Bir diyet programına yazılan kişilerin dikkat etmesi gereken nokta, hızlı kilo vermemektir. İki sene içinde üç kilo veren bir kişi, sağlıklı diyet yapıyor demektir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak, kilo artımı da yükselir.
Kışa girerken doğru beslenmek, kilonun korunmasında ve formda kalmakta önemli adımlardır. Kışa doğru asla rehavete kapılmamalıdır. Kış geldi diye bütün her şeyi yemek zorunda değilsiniz.
Kapalı ortamlarda kalmamaya dikkat edilmelidir. Özellikle arkadaş toplantılarında “bir kereden bir şey olmaz”, “bu seferlik ye” gibi ısrarlara karşı gelinmelidir. Kişinin kilosunu asla sorun etmemesi ve ileride bu kilolardan kurtulacağına inanması da en önemli adımdır.
Hayatınızdan Egzersizi Çıkarmayın
İnsanların birçoğu egzersizi sadece kilo vermek adına yapmaktadır. Yanlış yapılan bir egzersiz kilo alımını da sağlar. Bu nokta asla unutulmamalıdır. Egzersiz sadece formda kalmak için de yapılmaz. Kemik ve kas kuvvetinin artırılması, kalp ve damar sağlığının korunması için de egzersiz önemlidir.
Vücut yapınıza göre seçeceğiniz bir egzersiz, sizin mutlu olmanıza ve enerji ile dolmanızı da sağlayacaktır. Egzersiz uygulamalarında ilk olarak doktor kontrolünde başlamak gereklidir.
Egzersiz yapmaya vakti olmayanlar ya da vücut yapısı müsait olmayanlar ise, sadece günlük yürüyüşlere çıkarak, günde en az 10bin adım atmayı hedeflemelidir.