Düşük karbonhidratlı diyetlerin mucidi olarak bilinen Dr. Robert Atkins’in bulduğu Atkins diyeti; nişasta ve şekerin kesilmesiyle, kilo kaybının oluşacağı teorisi üzerine kurulu bir diyettir. Atkins diyeti nedir; yağ ve protein tüketimine odaklanan, karbonhidratları kısıtlayan ketojenik diyete benzer.
Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?
Kilo kaybı için tavsiye edilen düşük karbonhidratlı diyet olan Atkins diyeti nasıl yapılır; biraz karmaşık da olsa 4 farklı aşamadan oluşan diyet, programa sonuna kadar uyulduğunda, kilo verilebilir.
- İndüksiyon aşaması: Karbonhidratın, yemek öğünlerinden neredeyse tamamıyla çıkartılmasıyla başlar. Günde 20 gramlık net karbonhidrat yemeniz tavsiye edilir. Bu aşamanın amacı; vücudun enerji sağlaması için, yağlardan güç almasıdır. Bu aşamada yoğun kilo kaybı olur ve en az iki haftalık süreç gerekir. Yapraklı yeşillikler, düşük karbonhidratlı sebzeler, yüksek proteinli besinler tüketilir. Her öğünde balık ve kabuklu deniz ürünleri, et, yumurta, peynir tüketilir. Meyve, şekerli ve unlu gıdalar, ekmek, makarna, tahıl, alkol alınmaz.
- Dengeleme aşaması: Bu aşama karbonhidratlar en fazla 12-15 gr alınmaya devam edilir. Şekerli gıdalar tüketilmez. Bu aşamanın amacı, kilo alımını önlemektir. Düşük karbonhidratlı sebzeler, fındık ve küçük miktarlarda meyve yenir.
- Ön bakım aşaması: Bu aşamanın amacı; hedef kilonuza ulaşmaktır. Meyveler, nişastalı sebzeler ve tam tahıllar tüketilir. Diyet programına, her hafta 10 gramlık karbonhidrat eklenir. Kilo kaybının azalması durumunda, karbonhidrat miktarı daha da azaltılır. İstenilen kilo kaybına ulaşıldığında, dördüncü aşamaya geçilebilir.
- Bakım aşaması: Bu aşama; istenilen kilo kaybına ulaşıldığında, bu formun korunmasını sağlamak ve ömür boyu sürdürmeyi gerektirir. Vücudun kaldırabileceği oranda bu aşamada, diyete karbonhidratlı yiyecekler eklenir.
Atkins diyeti aşamaları; kilo verme hedeflerine bağlı şekilde ilk üç aşaması tercih edilebilir. Çoğu insan; indüksiyon aşamasını yamak istemez. Bunun yanında bol miktar sebze ve meyve tüketir. Bu etkili olmakla birlikte; bazı insanlar ise, ilk aşamada süresiz şekilde kalarak, çok daha düşük karbonhidratlı ketojenik diyeti tercih eder.
Atkins Diyeti Faydaları
Atkins diyeti sağlıklı mı; evet. Çünkü diyet sadece kilo vermek için değil, aynı zamanda birçok farklı soruna iyi gelecek bir güce sahip olarak çalışır. Epilepsi, asit reflü, akne, bağ ağrısı, kalp rahatsızlığı, polikistik yumurtalık sendromu gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir.
- İştahın azalmasına yardımcı olur.
- Kilo kaybının daha fazla olmasına olanak tanır.
- Karın boşluğunda, daha fazla yağ kaybı yaşanır.
- Trigliseridlerde büyük ölçüde düşme gözlenir.
- İyi kolesterol seviyesi yükselir.
Ancak işlenmiş etlere izin verdiği için, bazı yan etkiler görülebilir. Düşük karbonhidratlı olduğundan; elektrolit dengesizliklerine, kabızlığa, kan şekeri ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Hamilelik süreci, emzirme süreci ya da böbrek hastalığı durumunda, bu diyet uygulanmamalıdır.
Atkins diyeti; düşük karbonhidrat diyetidir ve kaçınılması gereken yiyecekler bulunur.
- Şekerli gıdalar: Alkolsüz içecekler, meyve suları, dondurma, şekerlemeler, kekler
- Tahıllı gıdalar: Buğday, çavdar, arpa, pirinç
- Bitkisel yağlar: Mısır yağı, pamuk tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı
Az yağlı yiyecekler; sanıldığının aksine, şeker açısından yüksek gıdalardır. Havuç ve şalgam, yüksek karbonhidratlı sebzelerdir. Muz, elma, üzüm, armut, portakal sadece diyetin ilk aşaması olan indüksiyon aşamasında yenebilir.
Patates ve tatlı patates gibi nişastalı gıdalar, mercimek, fasulye, nohut gibi bakliyatlar, yine sadece indüksiyon aşamasında tüketilmelidir.
Bunun yanında yağlı balık ve deniz ürünleri, yumurta, düşük karbonhidratlı sebzeler, tam yağlı süt ürünleri, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Su yanında, antioksidan olarak kahve ve yeşil çay tüketilmelidir.
Atkins Diyeti Yapanlar
Atkins diyeti yaparken, şeker eklenmeyen sek şaraplar ya da az miktarlı alkoller tüketilebilir. Ancak karbonhidratı yüksek bira gibi içeceklerden kaçınılmalıdır.
Atkins diyeti yapanlar; istedikleri ideal kilolarına kavuştuklarında, bir daha kilo almadıklarını gördükçe, moral ve motivasyonları da artmaya başlıyor. Diyet programına sadık kalarak her bir noktasını sonuna kadar dikkatli şekilde uygulayanlar, 7 ila 10 kilo arasında zayıfladıkları gibi, bir yaşam biçimi haline getirdikleri diyet programıyla, verdikleri kiloyu da almıyor.