Pandemi olarak belirlenen ve Covid19 olarak tanımlanan bulaşıcı hastalık etkisini halan devam ettiriyor. Bu dönemde kişilerin kendini korumasının en etkili yollarından biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten geçiyor. Aşı çalışmaları halen devam ederken hastalığı önleyici herhangi bir yöntemin bulunmaması rahatsızlanan kişilerin sayısını arttırıyor. Covid19 testi pozitif çıkan kişilerin ise yeme içme ve egzersiz düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Testi pozitif çıkan ne yemeli? Sizler için araştırdık.
Nasıl Bir Beslenme Programı Oluşturulmalı?
Hastalığa yakalanmış ve karantina sürecine girmiş kişiler için öncelikle sterilize ortam ve temassız yaşam oldukça önemlidir. Bunun yanında bireyin enerjisinin düşmesi ve tat alma duyusunun zayıflaması veya yok olması beslenme bozukluklarını da beraberinde getiriyor. Öncelikle kişi bol bol su içmeli ve dönemi dinlenerek geçirmeli ancak düşük formda egzersizlerine devam etmelidir. Beslenme programlarında tokluk süresini arttıracak yüksek lif oranları gıdalar, protein açısından zengin besinler, vitamin desteği ve antioksidan içeren besinler tüketilmelidir.
Protein Gücünüzü Arttırmanıza Yardımcı Olacaktır
Bağışıklık sisteminin çökmesi ile özellikle iskelet ve kas ağrıları olarak kendini belli eden bu rahatsızlığı en az kas kaybı ile önlemek ve kasların oluşumuna destek verebilmek için protein açısından zengin besinler tüketilmelidir. Kişi her kilogram için bir gram proteine denk gelecek şekilde beslenme programını oluşturmalıdır. Balık, tavuk, kırmızı et ve yumurta yemeyi kesmemelidir. Tat alınmadığı ve enerji düşüklüğünden iştahınız kapalı ise et suyu veya tavuk suyundan çorba yapılabilir veya yemeklerin içinde bu sular katılabilir.
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin
Bağışıklığı güçlendirmenin ilk yollarından biri bağırsakları sağlıklı tutmaktan geçer. Bu dönemdeki beslenme eksikliği ve ilaçlarında etkisiyle bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısında ciddi azalma görülür. Bu durumu azaltmak için bilinçli hareket edilmesi ve özellikle lifli gıdalar tüketilmelidir. Kuru baklagiller, makarna, yeşil yapraklı sebzeler ve buğday ekmeği tüketerek bağırsak sağlığı korunmalıdır. Tedavi sürecindeyken toksik maddelerin atılmasını kolaylaştırmak için antioksidan içeriği yüksek besinleri tüketmeye de özen gösterebilirsiniz. Bolca C vitamini alınmalı yahut ananas, kivi, çilek veya maydanoz gibi besinler tüketilmelidir. Dünya sağlık örgütünün son önerisi ile bu dönemde meyve tüketimini arttırmaktır. Ara öğünler atlanılmamalı ve taze sebzeler ile bağışıklık sistemini güçlendirilmeye çalışılmalıdır. Dileyen kişiler doktorunun da önerisi ile probiyotik desteği alabilir.
Hareket Etmeye Çalışın
Ayakta tedavi olan kişiler genellikle evlerinde veya sterilize ortamda sürekli yatarak hastalığı geçirmeye çalışmaktadır. İlaçların etkisi ve bağışıklık sisteminin düşüklüğü ile kişi kendini oldukça halsiz hissetse dahi bu durum kemik ağrılarının daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Bu sebepten eğer süreci evinizde geçiriyor iseniz kırk dakikada bir odanızda kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Sürekli yatmak kaslarınızın tutulmasına neden olur ve ağrılarınızı hafifletmek adına dilerseniz yattığınız yerden esneme hareketleri ile vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.