Diyet Yaparken Yapılan 4 Büyük Hata; Yanlış beslenme alışkanlıkları zayıflamak istenilen süreçte de devam etmektedir. Kişi formunu korumak, fit görünmek ve sağlıklı yaşamak için beslenme düzenini oluşturmaya çalıştığı ve yediklerine dikkat ettiği dönemde ne yazık ki bazı alışkanlıklarından kurtulamıyor ve yapılan diyet bu olumsuzluklardan etkileniyor. Diyet yaparken yapılmaması gereken davranışlarınızı bilerek bilinçli hareket etmeniz sizi başarıya götürecektir. En fazla yapılan hataları sizler için araştırdık.
Hızlı Değil Bilinçli Yemek Yenmeli
Yemek yerken tek amacınız karnınızı doyurmak ve açlık hissinizi bastırmak olmamalıdır. Eğer yemeği doymak için tüketiyorsanız önünüzdeki tabağı hızlı ve bilinçsizce yiyecek ve yemek yeme süresi kısaldıkça kendinizi tok hissetmek için daha fazla yemeği alışkanlık haline getirebilirsiniz. Uzmanlar tokluk hissinin 20 dakika sonra oluşmaya başladığını açıklamıştır ve yemeğinizi uzun uzun çiğneyerek tüketerek bu süreyi daha az besin ile geçirmek diyet yapanlar için gereklidir. Ayrıca yemeğinizi yerken sadece yemeğiniz ile ilgilenmeniz gerekmektedir. Çalışırken, film izlerken veya arkadaşınızla sohbet ederken yemek yemeniz ilginizin diğer alanlara kaymasına neden olacağından yediğiniz yemeğin size yetersiz gelmesi büyük olasılıktır. Hızlı olmadan sadece yemeğinize konsantre olarak ve yiyeceklerinizi çok çiğneyerek etkili bir yeme düzeni oluşturabilirsiniz. Kilo vermek için neyi nasıl yediğiniz önemlidir.
Diyet Yaparken Yapılan 4 Büyük Hata; Sadece Yiyeceklerinizi Alın
Diyet yaparken belirli bir programa göre hareket ediyor oluşunuz insanın doğası gereği daha fazla düşünmenize neden olacaktır ve insan doğası gereği yasaklara daha fazla odaklanır. Bu durumu yaşamamak için yemeyeceğiniz veya diyetinizi bozdurma ihtimali olan besinlerden uzak durmanız gerekir. Bunun için gerekli en temel hareket ise listenize sadık kalarak evinize o ürünleri sokmamaktır. Market alışverişinizde yeme listenize uygun alışveriş yaparak bu sorunu kökünden çözümleyebilirsiniz. Ayrıca açken bir an önce doyma hissiyatına erişmek için yine diyet listenizden uzaklaşmamak için yemeğinizi önceden hazırlamanızı ve kolayca erişerek yine öğünlerinize sadık kalmayı planlayabilirsiniz.
Diyet Yaparken Yapılan 4 Büyük Hata; Az Ancak Sık Yenmeli
Diyet yaparken kişi kendini programlar ve kilo vermek için aç olma durumuna psikolojik olarak kendinizi alıştırmaya çalışır. Oysaki bu düşünce yanlıştır. Bazı kişiler ise günlük koşuşturma içerisinde yemek yemeyi unutur ve öğünlerini atlar. Her iki durumda kişinin açlık krizine girmesine neden olur. Açlık krizi ile karşılaşan insan önüne gelen her şeyi hızlıca tüketir ve bu durum ilk maddede söz ettiğimiz yanlışı yapmasına neden olur. Günlük diyet listesinin dışına çıkılmaması diyetin ilk kuralıdır. Aç kaldığınızda kan şekeriniz düşeceğinden sağlık sorunları da yaşayabilirsiniz. Tüm bu olumsuz etkenleri aşmak için az ancak sık öğünler tüketilmelidir. Yanınızda ara öğünlerinizi mutlaka bulundurmalı ve gerekir ise yeme saatinize alarm oluşturarak listenizle paralel gidilmeye çalışılmalıdır.
Yemek Sadece Yemektir
Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak için yemeğe farklı anlamlar yüklenmemelidir. Bazı kişiler stresliyken, üzgünken, heyecanlıyken veya çok mutluyken kendini yemeğe verir. Bu zamanlarda tüketme hissi daha fazla artar ve kişi yoğun yemek yeme isteğini geri çeviremez. Uzmanların psikolojik açlık olarak tanımladığı bu döngünün farkında olmalı ve yemeğe anlamlar yüklemeden tüketerek yapılan hatayı aşabilirsiniz.