Daha sağlıklı bir yaşam için tıka basa yemek yerine doymadan masadan kalkarak daha dinç olabilirsiniz. Özellikle kilo vermekte zorlanan kişiler, bu konuda oldukça hassas davranmalıdır.
Aslında herkesin hayatı ve yemek alışkanlığı farklıdır. Özellikle çalışma hayatındaki insanların yemek yeme alışkanlıkları çok daha farklıdır. Çünkü masa başı çalışanlar daha düzenli yemek yiyebilirken; dışarıda çalışan, oradan oraya gitmek zorunda kalan kişiler, ayak üstü bir şeyler atıştırıp, öğünleri geçiştirebilmektedir.
Her ne kadar kahvaltı, günün en önemli öğünü dense de çoğu insan kahvaltı etmeden dışarı çıkar ve acıktığı zaman yer. Kimi insan kalkar kalkmaz kahvaltı hazırlar ve yer. Kimi insan 3-4 öğün yerken bazı insanlar ise 1-2 öğünle doyar.
Kaç Öğün Yenmelidir?
Yemek yeme, insanın fizyolojik yapısıyla oldukça alakalıdır. Ancak günün en önemli öğünü kahvaltıdır ve herkes bu öğüne mümkün olduğunca dikkat etmektedir. Özellikle çocukların, kahvaltı öğünlerini atlamadan yemeleri gelişimlerinde çok önemlidir.
Yetişkinler hayat tarzları dolayısıyla kahvaltı başta olmak üzere tüm öğünleri kaçırabildikleri durumlar olmaktadır. Dışarıda çalışanlar ayaküstü bir şeyler yerken, masa başındakiler, düzenli yemek yiyebilirler.
Birçok diyetisyen bir gün içinde; sabah, öğle, ara öğün ve akşam öğünü üzerinde dururken, kimi diyetisyen ise, öğünlerin sabah, ara öğün, öğle yemeği, ara öğün ve akşam öğünü olarak yapılması gerektiğini savunmaktadır.
Öğün Araları Ne Olmalıdır?
Fizyolojik bir durum olan yemek yeme, söylenin aksine öğünlere bölünmemeli ve kişiye hangisi uygun geliyorsa o sıklıkta yemek yemelidir. Bunun için gün içinde yapılan faaliyetler, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları, yedikleriniz ve yediklerinizin miktarı, öğün aralarını belirleyecektir.
Öğün aralarını belirlerken bazı noktalara dikkat etmek gereklidir.
- Öğünler arasında uzun süre bırakmak, kişinin kan şekerinin düşmesine neden olabilir.
- Kısa aralıklarla öğün oluşturmak ise, kanda glikoz seviyesini yükseltecektir.
Genellikle sabah kahvaltıları 7-9 saatleri arasında yapılırken, öğlen yemekleri 12-14 arasında yapılmaktadır. Akşam yemekleri ise 19-21 arasında gerçekleşmektedir. Bu öğünlerin arasında yapılan atıştırmalar ise, günün her saatinde yemek yeme alışkanlığını insanlara kazandırmıştır.
Az Ama Sık Yemek Yararlı mıdır?
Sabah, öğle ve akşam öğünlerini yüksek miktarlarda yediğinizde; şişkinlik, rehavet çökmesi gibi şikâyetler oluşur. Böyle bir durumda yapılması gereken, düşük miktarlarda öğün sayısını artırmak olmalıdır.
Az ve sık yemek, mide kasılmalarını azaltacağından, daha çabuk sindirim gerçekleşecektir. Az ve sık yemek yendiğinde, kandaki şeker ve insülin salınımı da kontrol altında tutulmuş olur.
Performansın yerinde olması, zihin aktivitelerinin çoğaltılabilmesi için günlük yemeklerin, eşit parçalara bölünerek yenmesi, doğru seçim olacaktır.
Çocukların Beslenmesi
Her yaş grubu çocuğun beslenme öğünleri farklıdır. Çocuklarda sağlıklı şekilde beslenme düzeninin olması, kemik gelişimlerinde ve zihin gelişimlerinde önemli faydalar sağlamaktadır.
Çocukluk döneminde bağırsak alışkanlığının geliştirilmesi için özellikle lifli gıdalar yedirilmelidir. Beyin sağlığının korunabilmesi için çocukların yoğurt yemesi şarttır. Vitamin açısından yeşilliklerin yenmesi gerekir. Özellikle ıspanak, lahana, çocukların gelişimleri için önemlidir.
Çocukların beslenmesinde önemli bir gıda da balıktır. Doğal yağlı balık D vitamini içerdiği için çocukların bilişsel gelişimini sağlar ve beyin yapısını düzenler. Özellikle somon, ton balığı, sardalye Omega 3 için birebirdir.
Çocuklarda Obeziteye Dikkat
Çok fazla yemek yeme, sağlıksız beslenme, fast food yiyeceklerin aşırı tüketimi, çocuklarda obeziteye yol açmaktadır. Çocuk yaşlarda başlayarak ilerleyen obezite, birçok hastalığın da habercisi olmaktadır.
Yapılan araştırmalar, obezite ile 40 yaş civarlarında sigara kullanmayan bireylerde 7-8 yıl kısaltırken, içenlerde 13-14 yıl kısaltmaktadır. Çocuk yaşlarda başlayan obezite ise yaşam süresini 15-20 yıl kısaltacağı sonuçları çıkmaktadır.
Gereğinden Az Yememeye Dikkat
Az yemek yeme ne kadar yararlıysa, gereğinden az yemek yeme de o kadar zararlıdır. Gereğinden az yemek vitamin eksikliğine yol açar. Vitamin eksikliğinde vücut ağırlaşarak, çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur.
Gereğinden az yemek yendiğinde, çarpıntı ve şeker oluşmaya başlar. Gereğinden az yemek, baş dönmelerine neden olabileceği gibi, kan şekerinin düşmesiyle birlikte bayılma hissiyatının da oluşmasına neden olacaktır.