Kategoriler
Doğru beslen!

Ekmek Gerçekten Kötü Mü?

Spor yapan kişiler antrenmanlarına verdiği önemi beslenme programlarına da yansıtmaktadır. Çünkü bilirler ki tek başına antrenman veya tek başına beslenme düzeni yetersiz kalır ve ikisi bir arada dengeli olduğunda kişi istediği performansa veya istediği görünüme kavuşur. Sporcuların çok zorlandığı ve aklını karıştıran temel sorularından biri ise yemek listelerine ekmeğin girip giremeyeceğidir. Merak edenler için detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ekmek Yenilmeli Mi?

Ekmek çok uzun bir süredir doktorlar ve diyetisyenler tarafından önerilmemektedir. Özellikle beyaz ekmeğe şiddetle karşı çıkılmalıdır. Ekmeğin bu kadar reddedilmesinin sebebi ise elbette ki içerisindeki yüksek karbonhidrat oranıdır. Karbonhidrat ise dikkatli tüketilmediği zaman kilo anlamına gelmektedir ki bu da karşı çıkılmasının genel sebebidir.

Burada düşünülmesi gereken esas konu ise aslında tamamen beslenme düzenidir. Her besinin kalorisi vardır ve ekmekte aslında bu besinler arasındadır. Yani fazladan her kalori ekmek gibi size kilo olarak geri dönecektir. Aynı şekilde çok fazla meyve veya sebze yemekleri tüketerek de kilo alabilirsiniz. Ekmeğin bu besinler çerçevesinde yasaklı listeye girmesinin temel sebebi ise karbonhidrattır. Çünkü vücutta depolanma oranı diğer besinlere göre çok daha yüksektir. Diyetinizdeki karbonhidrat miktarını ekmek ile doldurmak isterseniz yemenizde büyük bir sakınca yoktur. Sadece dozunda yemek önemlidir.

Spor Yapan Kişiler İçin Ekmek

Sporcuları da ayrı bir sınıfta düşünecek olursak dikkatli bir şekilde elbette ki ekmek tüketebilirler. Ekmeğin olumsuz etkilerinden uzaklaşmak istiyorsanız tam tahıllı olanları tercih edebilirsiniz. Bu sayede en azından besin değeri yüksek bir öğün geçirecek olabilirsiniz. Ayrıca diyet listenize mutlaka ekmek için ayrı bir yer edinin ve günlük limitinizin üzerine çıkmadan yine yemenizde hiçbir sakında olmayacaktır. Olumlu yönden bakmak gerekirse ise ekmeğin içerisinde bol miktarda lif bulunur ve lif oranı yüksek ekmek tercih ederek kilo verme sürecinize de destek vermiş olabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki beyaz ekmek veya çavdar ekmeği arasında, tam buğday ekmeği ile kepek ekmek arasında her açıdan ciddi farklar bulunur ve hangi ekmek türünü tüketmeniz konusunda da dikkatli olarak olumlu bir şekilde yararlanabilirsiniz. Ekmek gibi makarna veya pilavda da karbonhidrat bulunur ve kişilerin bu besinlere de mesafeli yaklaşması gerekir. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki sporcu kişilerin karbonhidrata da ihtiyacı vardır.

Karbonhidratın Etkisi

Beslenme programınızı hazırlarken proteine verdiğiniz önemi karbonhidrata da vermenizi tavsiye ederiz çünkü kasların için oldukça önemlidir. Yeteri kadar besin alınamaz ise bu doğrudan antrenmanlarda performansınızı etkileyecektir. Bu besin parçası vücuda glikoz olarak geri döner ve glikoz ise enerji olarak kişiye geri döner. Bu sebepten kendinizi çok yorgun ve halsiz hissediyorsanız yetersiz miktarda karbonhidrat aldığınızı düşünebilirsiniz. Eksikliğini hissetmek yerine yeterli seviyede tüketmek çok daha iyi olacaktır.

Sağlık Sorunlarına Dikkat

Ekmeğin içerisindeki yoğun karbonhidrat bazı kişiler iyi gelmemektedir. Örneğin çölyak hastalığı, glüten toleransı düşük kişiler veya diyabet hastalarına tüketmeleri önerilmez. Karbonhidrat doğrudan kan şekerini yükseltir ve kişiye enerji verir ancak tam tersine hızlıca da düşeceğinden kişiye yorgunluk ve ani açlık hissi olarak da dönebilir. Ekmekle olan ilişkinizi sınırlı ve seviyeli tutarak herhangi bir sağlık probleminiz yok ise gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir