Ekmek Türk mutfağında oldukça önemli bir yer tutar. Türk insanı için doymuşluğun ölçütü ekmek yemektir. Bazı uzmanlar ekmeğin kararında tüketilmesinin yanlış olmadığını söylerken bazı uzmanlar ise her çeşidi ile sofrada asla yer almaması gerektiğini savunur. Ekmeğin içerisinde bulunan karbonhidrat vücut için geçerli besinken ayrıca protein, lif, posa, probiyotik, vitamin ve mineral açısında da vücudu desteklemesi ekmek konusunda kararsızlık yaratıyor. Ekmek gerçekten hayatımızda olmalı mı? Sizler için araştırdık.
Ekmek Kilo Aldırıyor Mu?
Birçok kişiden ekmeği tüketmediği için zayıfladığını duymuşsunuzdur. Ancak bazı kişiler ise hiç ekmek tüketmediği halde bir türlü kilo veremediğinden yakınır. Elbette yenilen her şeyin bir kalorisi vardık ve ekmekte bunlardan biridir. Nasıl ki çok fazla şeker tükettiğinizde kilo alırsanız çok fazla ekmek tüketirseniz yine kilo alırsınız. Sağlıklı olarak düşündüğümüz meyvelerinde aşırı tüketiminin kilo aldırdığını unutmamalısınız. Kararında ekmek tüketiminin tek başına kilo aldırması beklenmemelidir. Dünya Sağlık Örgütü bir kişinin günlük olarak 250 gram ekmek tüketmesinin normal olduğunu açıklamıştır. Daha anlaşılır hale getirmek gerekir ise 100 gram beyaz ekmekte yaklaşık 300 kalori bulunurken yine 100 gram kepekli ekmekte 250 kalori bulunmaktadır. Burada esas konu yağlı yiyecekler, fazla beslenme ve ekmeğin bir araya gelip kilo aldırmaya neden olmasıdır.
Diyet Yapan Kişiler Ekmek Tüketebilir Mi?
Diyet yaparken yapılan ilk hareketlerden biri ekmeği tamamen listeden çıkarmaktır. Burada yapılan hatalardan biri besinlerin vücuda olan katkılarından ziyade tamamen kalori üzerine ve sağlıksız düzenlenmesidir. Bu sebepten ekmeği elbette diyet listenize koyabilirsiniz. Ancak örneğin beyaz ekmek yerine çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmek tercih edebilirsiniz. Ekmeğin içerisindeki posa ve lif oranları ile tokluk hissi yaratabilir ve acıkma sürenizi uzatabilirsiniz. Ayrıca bu durum kan şekerinizi de dengeleyeceğinden ani açlık bastırmalarının da yaşanma oranı düşecektir.
Uzmanlar Tarafından Tavsiye Edilen Ekmek Çeşitleri
Genelde uzmanlar %100 buğdaydan yapılan ekmeklerin tüketilmesini önermektedir. Bu ekmeklerin içerisinde çok fazla tahılda bulunmaktadır. Örneğin kepek ekmeğin dış kısmında bol miktarda tahıl bulunur. Halk arasında en fazla tercih edilen ve bilinen ekmek çeşidi de kepek ekmektir. Mineral açısında da vücudu desteklerken kepek unu ile yapıldığında tüketilebilirsiniz. Yulaf ekmeği sağlıklı olarak nitelendirilen diğer bir çeşittir. Hafif ve kolesterol açısından düşürücü etkili ekmek isteyenler için tercih edilebilir. Çavdar ekmeği kahvaltı için uzmanlar tarafından önerilen ve diğerlerine nazaran daha az bilinen çeşittir. Hem tatlı hem de tuzlu tadı alınırken vitamin ve lif oranı daha yüksektir.
Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Öncelikle tahıl ve buğday ağırlık ekmekler tüketilmelidir ve yanınıza ne kadar aldığınıza dikkat etmeniz gerekir. Yiyebileceğiniz kadar değil yemeniz gerektiği kadar ekmek ile ilerlemek doğru olacaktır. Paketli ekmekler tercih ediyorsanız içindekiler kısmına ve üzerinde yer alan bilgilere göz gezdirmeyi unutmayınız. Ekmek tüketmeyi seviyorsanız ekmeği hayatınızdan kalıcı şekilde çıkarmanız mümkün olmayacak ve diyetinizin de ömrünü kısaltacaktır. Bu sebepten kendinizi sınırlandırarak uzmanların tavsiye ettiği ekmek çeşitlerine yönelerek sınırlı oranda ekmek tüketebilirsiniz.