Kategoriler
Doğru beslen!

Enerjiyi Arttırmak ve Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Çinko Takviyesi

Vücudumuzun üretemediği minerallerin başında çinko gelmektedir. Çoğu zaman göz ardı ettiğimiz bu mineral hayati fonksiyonlar için değerlidir. Çinko takviyesi kullanmak vücut ve cilt için çok gerekliyken spor yapan kişilerin ihtiyacı olan enerjinin de ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bilimsel veriler ile çinkonun yaşamdaki değerini hep birlikte irdeleyelim.

Çinko Vücudumuzun Hangi Sistemlerinde Etkilidir?

Kendiliğinde üretilmeyen bu mineral vücut için gereklidir çünkü bağışıklık sistemini güçlendirir, enzimlerin reaksiyon süresini arttırır, protein sentezini sağlar, gelişme çağında ve büyüme döneminde kemiklerin desteklenmesini sağlarken aynı zamanda yaraların da iyileşme süresini kısaltır ve kişiye enerji verir. Dileyen kişiler takviye gıda olarak kullanabilirken tükettiğiniz yiyeceklerden de çinko alabilirsiniz. Bazı kişiler kış aylarında sağlığını korumak için sprey şeklinde de kullanmaktadır.

Çinkonun Bağışıklık Sistemi ile İlişkisi

2021 yılı bağışıklık sisteminin önemini bizlere göstermiştir. Yapılan araştırmalara göre çinkoda bu sistemin güçlenmesine etkili unsurlardan biridir. Çinkonun içerisindeki takviye vücudun T hücrelerini harekete geçirmektedir ve T hücreleri bağışıklık sistemini güçlendirerek korumakla görevliyken aynı zamanda kanserli hücrelerle savaşan ve enfekte olmuş hastaların iyileşme süresini azaltmaktadır. Fazlasının büyük bir sakıncası yokken çinko eksikliği yaşayan kişiler özellikle kış aylarında çok fazla hastalanır ve halsizlik peşlerini bırakmaz.

Çinko Eksikliğinde Hangi Belirtiler Yaşanır?

Vücudunuza yetersiz oranda çinko girdiğini anlamanın basit yolları vardır. Yukarıda da değindiğimiz gibi kolay hasta oluyor ve bağışıklık sisteminizin düşük olduğunu hissediyorsanız çinko eksikliğiniz olabilir. Ayrıca yaralarınızın iyileşme süresi çok uzun ise, akne gibi cilt sorunları yaşıyorsanız, koku veya tat duyunuzda azalma var ise, anemi hastasıysanız, saçlarınız çok fazla dökülüyor veya sindirim sisteminiz düzenli çalışmıyor ve ishal sorunu yaşıyorsanız iştahınızda azalma varsa, sürekli yorgun olduğunuzu düşünüyor ve uyku hali söz konusu ise çinko eksikliğinden bu sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Ayrıca hamile kadınlara da çinko takviyesi verildiğini hatırlatmak isteriz. Bu veriler sadece eksikliği anlamamız için kılavuzdur ancak kesin kararı doktor onayıyla vermek gerekir. Kan tahlili yaptırarak çinko miktarını belirlemek çok daha doğru olanıdır.

Hangi Besinlerde Çinko Minerali Bulunur?

Eczaneden takviye ilaç alabileceğiniz gibi beslenme düzeninizde çinko olan gıdaları daha fazla tüketerek de desteği sağlayabilirsiniz. Uzmanlara göre çinko en fazla istiridye ve kırmızı ette bulunmaktadır. Ayrıca hindi eti de kırmızı etten sonra en fazla çinko içeren besindir. Kuzu etinde de önemli miktarda bulunurken bir parça kuzu eti tüketerek günlük çinko ihtiyacının yarısını karşılayabilirsiniz.

Besinlerin yanında kabak çekirdeğinin 100 gramında 6,8 mg çinko bulunur. Dilerseniz yemeklerinize kabak çekirdeği yağıda katabilirsiniz. Sarımsak yine çinko kaynaklarından biridir içerisinde çok fazla çinko içermese de yemeklerinizde kullanmanın faydası olacaktır. Eğer kilo problemi yaşamıyor ve kalori cetveli tutmuyorsanız yer fıstığında da çinko bulunmaktadır. Beyaz mantar, ıspanak, bezelye, yumurtanın sarı kısmı, susam ve barbunya dada çinko bulunmaktadır.  Yetişkin bir erkeğin alması gereken günlük miktar uzmanlar tarafından 11 mg iken kadınlar için 8 mg olarak belirlenmiştir. Hamile ve emziren kadınlarda oran 12 mg olurken kararında kullanılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir