Arap coğrafyası ile yakınlığımız çok eskilere dayanmaktadır. Gerek din gerekse aynı devlet altında yaşadığımız günlerin hatırına Arap mutfağı ve Araplara özgü meyve ve sebzeler Türk mutfağında bolca kendisine yer bulmaktadır. Ana vatanı Arap yarımadasına dayanan hurmada bu besinlerden biridir. İçerisinde doğal şeker bulunduran hurma ölçülü ve düzenli tüketildiğinde şifa deposudur. Diyetisyenler tarafında da önerilen hurmanın sağlığa yararları ve besin değerlerini sizler için ayrıntılı olarak konu edineceğiz.
Besin Değeri
Uzmanlara göre 100 gram hurma ortalama olarak 300 kalori sayılmaktadır. Özellikle ramazan ayında bolca tükettiğimiz hurma potasyum, lif, kalsiyum, demir ve folik asit bakımından zengindir. Dikkat edilmesi gereken husus ise hurmanın içerisindeki karbonhidrat oranıdır. 100 gram hurmanın içerisinde ortalama 70 gram karbonhidrat bulunur ki bu sebepten karbonhidrat yemekten kaçınan kişiler için çok da uygun olmayabilir. Yine 100 gram hurmada 20 gram lif bulunurken protein oranı da düşüktür. C vitamini ve A vitamini bakımından zengin oluşu ve içerisinde doğal şeker bulundurması ile uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.
Toksinlerden Arınmak İçin
Antioksidan özelliği ile düzenli olarak hurma tüketen kişiler vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Kalp ve damar rahatsızlıkları konusunda hurma ile yapılan deneyler olumlu sonuçlanmış olup doğrudan kalbe ve damara iyileştirici etkisi görülmektedir. Lif açısından zengin oluşu işe diyetlerde yerini alırken aynı zamanda sindirim sistemini de düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Bu sebepten diyet yapan kişiler ara öğünlerinde hurma tüketebilmektedir. Sağlığını korumak isteyen kişiler ise günde 2 hurma tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda vücut sağlığını da koruyabilmektedir. Diyet yapanlar için sayı değişmekle birlikte sağlığını korumak isteyenler iki veya üç hurmayı her gün tüketebilir.
Şeker Hastaları İçin Hurma
20. yüzyılın başlarında yapılan çalışmalara göre hurma şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinlerdendir. İçerisinde doğal şeker bulunmasına rağmen kandaki şeker seviyesini arttırmayan nadir yiyeceklerdir. Ayrıca sağlıklı kişiler içinde vücuttaki şeker oranını dengeleyerek enerji açığa çıkarmaktadır. Kan şekerinin hızla yükselmesini engelleyerek şeker seviyesini dengede tutması ileride oluşacak rahatsızlıklarında önüne geçmektedir. Çünkü vücut için tehlikeli olan şeker seviyesinden ziyade kan şekerinin aniden çıkması veya aniden düşmesidir.
Tatlı Krizlerinizde Hurmayı Tercih Edin
Diyet yapan kişileri en çok açlıktan ziyade ani bastıran tatlı krizleri olmaktadır. Canımızın tatlı istemesi gayet normal bir süreçken önemli olan tatlı ihtiyacını karşıladığımız besinlerdir. Bu kriz anlarında rafine şekerler yerine doğal şekere yönlenmek gerekir. Hurmanın içerisinde de doğal şeker bulunduğundan canınız tatlı istediğinde iki veya üç hurma tüketerek isteğinizi bastırabilirsiniz. Uzmanlar hurmayı ara öğünlere eklemeyi uygun görmektedir. İkinci ara öğünlerinize birkaç tane hurma ekleyerek tatlı ihtiyacınızı karşılarken lif oranı sayesinde açlığınızı da bastırabilirsiniz. Sağlık doğada gizlidir ve önemli olan bu besinler arasında kendinize en uygun olanları seçmektir. Uzman yardımı ile beslenme programınızı oluşturduktan sonra egzersizler ile sağlığınızı destekleyebilirsiniz.