Kategoriler
Doğru beslen!

Kahvesiz Asla Diyenler! Gerçekten Gerekli Mi?

Uyandığımızda bir çoğumuzun yaptığı şey benzerdir. Yüzümüzü yıkar suyu ve sütü hemen ısıtmaya koyar güne bir kahve ile merhaba deriz. Gün içerisinde enerjiyi toplayabilmek veya zihnimizi aydınlatmak içinde kahve tüketmeye devam eder gece ise yorgunluk kahvesi adı altında günü bitirmeden yine bir fincan veya bardak kahveyi içer keyif yaparız. Kahvenin insana olumlu yönlerinin olduğu ve spor yapan kişileri de pozitif yönde etkilediği doğrudur. Ancak fazlası da bir o kadar zararlıdır. Ayrıca bir kahvenin kişiye etkisini, ne kadar süre vücudun bu etkiyi hissedeceğini bilmekte gereklidir. Kahve tutkunları için dosyayı açıyoruz.

Metabolizmaya Etkisi

Bir fincan kahvenin emilim süresi yaklaşık 6 saattir. Kahveyi bitirdikten 30 dakika sonra vücuda yayılmaya başlar ve karaciğer tarafından emilir. Bu sebepten uyanmak için kahve içiyorsanız bilmelisiniz ki yudumladığınız an hissettiğiniz etki tamamen psikolojiktir bedensel olarak en erken 165 dakika sonra bu etki yayılmaya başlayacaktır.

Eliniz Hep Kahveye Gidiyorsa

Kahvenin etkisi bitirdiğiniz andan itibaren ilk 45 dakikada maximum seviyededir. Yani tam olarak uyanır veya enerji depolamaya başlarsınız ve etkisi ortalama 4 saat kadar sürer. Ancak sizin eliniz sürekli kahveye gidiyor ise ve sürekli kahve ihtiyacı hissediyorsanız bunun etkisi yine tamamen psikolojiktir. Son içtiğiniz kahvenin üzerinden 5 saat geçmediği müddetçe bedensel olarak yenisine ihtiyaç yok ve kanınızda hala kafein bulunur ancak ilk yarım saatteki etkiyi sürekli hissetmek ve kendinizi daha dinç hissetmek için bu süreyi aşmadan yeniden beyniniz sizi kahveye doğru yönlendirebilir.

Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Uzmanlara göre normal olan günde 2 bardak kadar tüketilmesidir. Fazlası kişilere göre gerginlik, uykusuzluk veya ani duygu değişimlerine sebep olmaktadır. Elbette bu etki vücut ağırlığına, kafein hassasiyetine ve yaşa göre değişim gösterebilmektedir. Uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız akşam yemeğinden sonra tüketilmesi önerilmemektedir. Gün içerisinde çok fazla kahve tüketiyor ve azaltmak istiyorsanız bunun yerine yeşil çay, limonlu su veya elmaya yönelebilirsiniz. 5-6 bardaktan fazla tüketiyorsanız uzun vadede bu sindirim problemleri yaşamanıza, metabolizma hızının dengesizleşeceğine ve kafein bağımlısı olacağınıza işaret eder. Şimdiden durumu ele almak için günde 2-3 sınırını aşmamak gerekir. Bunun için öncelikle kahveye en fazla ne zaman ihtiyaç duyduğunuzu düşünün. Eğer sabah duyuyorsanız gün içerisinde alternatif içeceklere yönelebilirsiniz. Yahut iş yerinde çalışırken istiyorsanız sabahları limonlu su ile güne başlayarak benzer etkiyi vücuda verebilirsiniz. Akşam saatlerinde yorgunluk adı altında keyif yapmak için içmek istiyorsanız bırakın sadece orada kalsın. Veya antrenman yapacağınız günlerde antrenmandan bir saat önce içmekte egzersizlerin çok daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

Çok Tüketmenin Zararları

Kafein doğrudan sinir sistemine etki ettiğinden fazlası kalp atışlarınızı hızlandıracak ve ileri yaşlarda sorun yaşamanıza sebep olabilecektir. Mideniz son dönemlerde yanıyor veya yediklerinizi hazmetmekte zorlanıyorsanız diğer sebebi çok kahve tüketmek olabilir. Gece uyurken ise kas krampları veya kas çekilmesi yaşıyorsanız yine kahve bu duruma etki edebilir. Bu ve çok daha fazlası için kahveye elinizi uzatırken bir kez daha düşünmenizi dileyerek sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir