Kategoriler
Doğru beslen!

Kestanenin Bilinmeyenleri

Henüz yaz aylarında olsak da kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan kestane için yazdan hazırlık yapabilirsiniz. Sonbahar aylarında tezgahlarda yerini almaya başlayacak olan sıcacık ve kokusu ile iştah açan kestane sadece bu keyfi vermekle kalmaz. Birden fazla kestane türü bulunan ve kuzey yarım kürede yaygın olarak tüketilen kestanenin bu kadar popüler olması aslında tesadüf değildir. Sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Gizli kalmış değeri pek bilinmeyen kestanenin ne gibi yararları var? Şimdi sizlerle.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kestanenin içerisinde yer alan C vitamini beyaz kan hücrelerinin artmasına yardımcı olurken aynı zamanda depresyon ve negatif enerjilerinde vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu durumda bağışıklık sisteminizi doğrudan kuvvetlendirmektedir. Bağışıklık sistemini desteklerken aynı zamanda içerisindeki yüksek lif oran ile bağırsaklardaki iyi bakterileri de destekler. Bu durum iltihaplanmadan mide rahatsızlığına kadar pek çok sağlık sorununu çözümlemektedir. Sindirim sorunlarının giderilmesi metabolizmanın da daha hızlı ve düzenli çalışmasına neden olacaktır. İçerisindeki yüksek lif oranı da düşünüldüğüne kilo vermek isteyen kişilerin kararında tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur.  Tokluk hissini arttırırken aynı zamanda zayıflamaya yardım edecektir.

Kemiklerinizi Güçlendirir

İçerisinde demir, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri bulundurmaktadır. Magnezyum demirin emilme sürecini hızlandırırken aynı zamanda kemik yoğunluğunu da arttırmaktadır. Kemik sağlığını korumak isteyen, vücut geliştirme antrenmanları yapan veya ileri yaşlarda çeşitli kemik rahatsızlıklarına yakalanmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilebilir. Kadınların menopoz döneminde destek sağlarken erkeklerin osteoporoz dönemini ise geciktirmektedir.

Beynin Yapısını Korur

Kestane nörolojik faaliyetleri doğrudan desteklemektedir. İçerisinde yer alan potasyum sinir hücrelerinin daha aktif çalışmasına, kasların korunmasına, beynin diri tutulmasına ve beyne giden kan akışının artmasında etkilidir. Ayrıca konsantrasyon arttırıcı ve hafızayı güçlendirici etkileri de yapılan araştırmalarda gözlenmiştir.

Nasıl Tüketilebilir?

Kestanenin lif oranı oldukça yüksekken yağ ve protein oranı azdır. Bu düşünce fazla tüketildiğince bir sakınca yokmuş gibi gösterse de karbonhidrat oranı fazladır. Bu sebepten iki- üç kestane tüketimi yarım dilim ekmek tüketimi ile kıyaslanmaktadır. 20 adet orta boy kestanenin kalorisi ortalama 350’dir. Diyet yapan veya formuna dikkat eden kişiler için günde 2-3 adet tüketilmesi önerilmektedir. Dileyen kişiler haşlayarak veya közde pişirerek tüketebilirken çeşitli tariflerin içerisine de katılabilmektedir. Tüm pişim yöntemleri benzerlik göstermektedir. Fırında pişirmek isterseniz üzerine çizikler atarak ılık suda bir süre beklettikten sonra 200 derecelik fırında kabukları açılana kadar pişirebilirsiniz. Tavada pişirmek isterseniz yine üzerine çizikler attıktan sonra çok az ısı ile kabuklarının açılmasını sağlayabilir veya kaynamış suyun içerisinde bekleterek haşlayabilirsiniz. Bu tarz tüketimde aşırıya kaçacağınızı düşünüyor ancak kestanenin şifalarından faydalanmak isterseniz kestaneli pilav yapabilirsiniz. Kestaneleri tavada açtıktan sonra pilavınıza karıştırabilirsiniz. Yahut yağsız ve şekersiz kekinizin içine ufalanmış kestane parçaları yerleştirebilir veya kurabiye yapabilirsiniz.

Şifa deposu kestane tadı ve kokusu ile hemen hemen her lezzete yarışırken sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Kestane deyip geçmeden doğanın verdiği sağlık kaynaklarını değerlendirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir