Lifli Gıdalarla Beslenmenin Önemi Nedir; Kabul edilen görüşe göre midemiz ikinci beyindir ve sağlıklı olabilmek için sindirim sisteminin düzenli çalışması oldukça önemlidir. Sindirim sistemini düzenleyen ve sağlığını koruyan en temel gıdalar ise lifli besinlerdir. Sağlıklı beslenerek mide sağlığınızı koruyabilme çabanız genel sağlığınızı da iyileştirirken aynı zamanda formda kalmak içinde size yardım edecektir. Lifli gıdalar ile beslenerek zayıflayabilir aynı zamanda genel sağlık durumunuzu da iyileştirebilirsiniz. Lifli gıdaların bizler için önemi nedir? Merak edenler için detaylı bir yazı hazırladık. İyi okumalar.
Lifli Gıdalarla Beslenmenin Önemi Nedir; Lifin Tanımı
Kompleks karbonhidrat grubunda yer alan bu besin grubu vücut tarafından çok hızlı emilir ve vücudu yormaz. Tek başına çok önemli olmayan bu besin grubu sağlıklı beslenmek için gereklidir. Lif grubu kendi içerisinde iki alt gruba ayrılmaktadır. Çözülebilen lifler ve çözünemeyen lifler. Çözünemeyen lifler doğrudan sindirim sistemini çalıştırır ve düzenler. Kabızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız lifli gıdalar ile bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Çözülebilen lif grubu ise yağları sayesinde bağırsakları çalıştırır ve sindirimi hızlandırarak metabolizmayı da dengeler.
Lifli Gıdaların Vücuda Olumlu Etkileri Nelerdir?
Sindirim sistemini düzenlediği bilinen lifli gıdalar aynı zamanda vücutta kötü toksinlerinde atılmasını sağlayacaktır. Toksinlerin atılması kabızlık, ishal veya hemoroit gibi rahatsızlıklarında giderilmesini sağlar. Kilo vermek isteyen kişiler yine lifli gıdalar ile beslenerek formunu koruyabilir. Lifli gıdalar yiyerek zayıflamak için günde mutlaka bir öğün beslenme programına yerleştirilmelidir. Bu besinler tokluk hissini arttırır ve ani oluşan açlık krizlerinin önüne geçer. Vücuttaki kan şekerini de düzenleyerek tatlı krizlerinin de önüne geçilmesini sağlar. Son olarak ise bu besinler temel olarak metabolizmaya bağlıdır ve metabolizmanın hızlanması yine zayıflamak isteyen kişiler için etkilidir.
Hangi Besinlerin İçerisinde Lif Bulunur?
Lif içeren gıdaların sayısının oldukça fazla olması beslenme programında yer vermek isteyen kişiler için sevindirici haberdir. Tekrara düşmeden çeşitli yiyecekler ile lif tüketebilirsiniz. Sebzelerin içerisinde yaklaşık %5 lif bulunurken kuru baklagillerin içerisinde %30 oranında bulunur. Meyvelerin içerisinde de %15 bulunurken en fazla pirinç, yulaf, buğday ve arpada lif bulunduğunu söylemek doğru olacaktır. Diğer lif oranı yüksek gıdalar ise elma, mısır, brokoli, kuruyemişler, patates, makarna, bezelye ve kuru fasulyedir.
Günlük Beslenme Programında Ne Kadar Yer Almalıdır?
Uzmanlar yetişkin bir bireyin günde 40 gram lif almasını tavsiye etmektedir. Meyve ve sebzelerden kolayca günlük tüketmeniz gereken lif oranını karşılarken şekerli gıdalara karşı daha temkinli yaklaşılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Dilerseniz ara öğünlerinizde dilerseniz ana öğünleriniz de tüketebilirsiniz. Lif oranını arttırmanın herhangi bir sakıncası olmadığından zayıflamak istiyorsanız lif diyeti uygulayabilirsiniz. Yemeklerinizin yanına salatalar da ekleyerek lif alımını arttırmanız mümkün olacaktır. Dilerseniz güne yulaf ezmesi tüketerek de başlayabilirsiniz. Yulafa biraz süt ve taze meyveler ekleyerek doyurucu, sağlıklı ve dengeli bir başlangıç yapmanız diyetiniz açısından olumludur. Son olarak ise sağlıklı yaşamak için lifli gıdalar ile beslenmenin yetersiz kalacağını spor yaparak etkiyi arttırabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.