Kategoriler
Doğru beslen!

Meyvelerden Gelen Sağlık

Yaz geçti diye verdiğiniz kiloları geri aldığınızı düşünüyorsanız bu gidişe tam şu an dur diyebilirsiniz. Öncelikle beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Yaz aylarında meyve tüketimine verdiğiniz önemi kış aylarında da göstermeniz gerekmektedir. Meyvelerin tamamı vücut için faydalıyken beslenme rutininizde meyvelere daha fazla yer vererek yaz ayına daha fit bir görünümle girebilirsiniz. Meyvelerin insan vücudu için önemi nedir? Yazımızda bulabilirsiniz.

Meyveler Lif Kaynağıdır?

Lif sağlıklı beslenme konusunda çok önemlidir. Lif oranı yüksek besinler sindirim sistemini düzenler ve bağışıklık sisteminiz güçlenir. Lifli meyvelerin içerisinde ayrıca çinko, kalsiyum ve magnezyum bakımında da zengin oluşu vücudun için olumludur. Suda çözülebilen şeftali, muz, kayısı, mandalina, portakal, armut, böğürtlen, kiraz, ananas, greyfurt, erik ve diğer narenciyeler yüksek oranda lif içerir, kabızlık, kötü kolesterol ve kan şekerinin düzenlenmesi adına önemlidir. Suda çözülemeyen elma, ananas, üzüm, çilek ve kavun gibi meyveler yine lif açısından zengindir ve dozunda tüketildiğinde iştahı da azaltma etkileri görülür. Kilo vermek isteyen kişiler ara öğünlerinde meyve tüketerek yağ yakma sürecine destek verebilir.

Kasların Gelişimini Destekler

Meyvelerin içerisinde yer alan K vitamini, E vitamini, B vitamini ve C vitamini bulunması büyümeyi ve gelişmeyi hızlandıran etkenler içerisindedir. Erik, üzüm kayısı ve şeftali meyvesinin içerisinde özellikle bulunan bu vitaminler eklem yapısının sağlamlaşmasını sağlarken kaslarında gelişmesine yardımcı olur. Spor yapan kişiler ara öğünlerinde bilinçli olarak bu meyvelere yer verebilir veya spordan sonra hazırlayacakları içeceklere bu meyveleri de ekleyerek gelişimi hızlandırabilir.

Hücreleri Yeniler ve Enfeksiyonlara İyi Gelir

Meyvelerin içerisindeki doğal şeker ve içerisindeki vitaminler yaşlanmanın geciktirilmesi ve ölü hücrelerinin atılması için oldukça önemlidir. Özellikle otuz yaşından itibaren düzenli olarak asitli meyve tüketimine özen gösterebilirsiniz. Muz, karpuz, nar ve vişne gibi içerisinde flovonaid bulunan meyveler ise vücutta enfeksiyonların atılmasına yardımcı olurken özellikle idrar yollarının temizlenmesine ve idrar yollarındaki mantar gibi rahatsızlıkların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Bilinmesi Gereken Diğer Faydaları Nelerdir?

Çağımızın çok fazla önemsenmeyen ancak her yaşta kişinin rahatsızlık yaşamasına neden olan kolesterolün düşmesine ve iyi kolesterolün çıkmasına meyveler yardımcı olmaktadır. Kolesterol kalp sağlığından göz sağlığına kadar birçok unsurda kişinin vücudunun dengesini korumasına yardımcı olurken bu etki için elma, kiraz, kivi veya armutu düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu meyvelerin içerisinde E ve C vitamini ayrıca folik asit bulundurması kolesterolün düşmesi ve dengede kalmasını sağlamaktadır. Karadut, çilek, kiraz gibi meyvelerin içerisinde fosfor açısından zengindir ve fosfor diş sağlığı için oldukça önemlidir. Diş sağlığınızı korumak ve gelişme dönemindeki çocukların da diş gelişimi için etkilidir.  Ananas, hindiba meyvesi, üzüm gibi meyveler ise posa bakımından zengindir ve doğrudan bağışıklık sistemini desteklemektedir. Meyveler gerek vücut içi gerek cilt sağlığı ve güzelliği için etkilidir. Sizlerde meyveleri düzenli olarak beslenme rutininize alarak meyvelerin vermiş olduğu sağlıktan faydalanabilirsiniz.