Kategoriler
Doğru beslen!

Meyvelerin de Kalorisi Var!

Her bireyin günlük olarak tüketmesi gereken meyve oranı vardır. Posadan, vitaminlerden ve minerallerden oluşan meyveler temek besin öğeleri içerdiğinden günlük ihtiyacı karşılamak için 2 öğün mutlaka beslenme programına eklenmesi gerekmektedir. Meyve kalorileri elbette ki normal bir öğün kadar olmasa da kalori miktarları bulunmakta ve fazlası size kilo olarak dönebilmektedir. Ancak mutlaka tüketilmesi gereken bu besin grubu bedenin ihtiyacı olan sağlığı ve direnci arttırarak yaşam kalitesini yükseltmektedir. Beslenme düzeni oluştururken ne kadar meyve tüketmeniz gerektiğini merak ediyorsanız lütfen yazıyı okumaya devam edin.

Neden Meyveler Çok Sağlıklı?

Her meyvenin içerisinde bulunan vitamin ve mineralleri farklıdır. Kendine özgü yararları bulunmaktadır. Örneğin; Ahududu, çilek, böğürtlen gibi mor ve kırmızı renkli meyvelerin içerisinde çok yüksek oranda likopen bulunmaktadır. Bu madde damar ve kalp sağlığını korurken kansere karşı da doğal savaşçınız olabilir. Rengi turuncu olan meyveler ise bağışıklık sisteminizi güçlendirirken göz sağlığını korur ve çok iyi antioksidan içerir. Posası çok olan meyveler ise diyet yapanlar için birebirdir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi yaşarsınız. Ara öğünlerde kullanmak çok mantıklıca olacaktır. Hurma, armut, kayısı ve elmanın posa seviyeleri yüksek meyvelerin başında gelir.

2 Önemli Nokta: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kilo almak veya fazla kalori ile işiniz yoksa gönlünüzce meyve tüketebilirsiniz. Burada vücudunuzun hassasiyeti önemlidir. C vitamini içeren meyvelerin asitli oluşundan ötürü bilinir ki bazı kişilerin midesini rahatsız etmektedir. Bu gibi durumlar yaşamıyorsanız özgürsünüz! Ancak eğer beslenme düzeninize dikkat ediyor ve diyet yapıyorsanız meyvelerin glisemik indekslerine ve kalori oranlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı meyvelerin kalori oranları tahmininizden fazla çıkabilir ve diyetinizi bozmanıza neden olabilir. Eğer yüksek kalorili bir meyve tüketecekseniz porsiyon küçülmesi ile bu sorunu aşabilirsiniz. Yüksek kalorili meyve deyince akla ilk gelen elbette muz ve incirdir. Diyet yaparken yarım muz veya küçük bir incir tüketmekte fayda vardır.

Glisemik İndeks Önemli Midir?

Meyvelerin kalori oranını hesaba katarken glisemik indeks oranı da mutlaka hesaba katılmalıdır. Örneğin aynı kalori oranında iki meyve tüketeceksiniz ancak birinin glisemik indeksi daha düşük. Düşük olan meyve kana daha yavaş karışacağından sizi daha uzun süre tok tutacak ve daha geç acıkacaksınız. Elma, portakal ve kirazın glisemik indeksi düşükken muz ve karpuz gibi meyvelerin yüksektir. Bu sebepten özellikle diyet yaparken bu oranı da göz ardı etmemek önemlidir. Aynı şey taze sıkılmış meyve suları içinde geçerlidir.  Glisemik indeksi yüksek olduğundan birden kan şekerinizi yükseltir ve ardından hızlıca düşmesine neden olur. Buda daha hızlı bir şekilde acıkacağınızın göstergesidir.

Diyet Yaparken Hangi Meyveler Daha Sık Tüketilmelidir?

Beslenme programınızda yer alan bir porsiyon meyvenin tam olarak karşılığını vermek önemlidir. Örneğin: 10 adet dut, 1 orta boy portakal, 5 adet erik, 20 adet vişne, 5 adet hurma, orta boy mandalina ve 12 adet orta boy çilek bir porsiyon demektir. Fazlası diyetinizi aşacak azı ise açlık hissinizi arttıracaktır. Meyveler hayatın önemli bir parçasıdır ve mutlaka tüketilmelidir. Diyet yaparken bu oranlara dikkat ederek ve düzenli spor yaparak formunuzu koruyabilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir