Kategoriler
Doğru beslen!

Meyvelerin Sihirli Etkileri

Meyvelerin Sihirli Etkileri; Meyveler günlük beslenme programında mutlaka yer alması gereken besin grubudur. Mineral ve vitamin deposu olan meyveler günlük vitamin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Her gün ortalama 2 porsiyon meyve tüketerek vücudunuz için gerekli olan vitamin ve mineraller alınmaktadır. Meyvelerin her gün tüketilmesi vücudun direncini arttırırken yaşam kalitesini de iyileştirmektedir.

Meyvelerin Büyülü Etkileri

Meyvelerin tamamı faydalıdır ve her meyvenin kendi özgü yararları bulunur.  Mor ve kırmızı renkli meyveler olarak bilinen ahududu, çilek, kızılcık ve böğürtlenin içerisinde likopen bulunur. Likopen kalp sağlığını korumak için oldukça faydalıdır. Ayrıca damar sağlığı içinde mor ve kırmızı meyveler tüketilebilir.

Turuncu renkli meyveler ise beta karoten bakımından zengin olup sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz sağlığınızı korumak istiyorsanız turuncu meyveler tüketebilirsiniz. Posalı meyveler ile diyet yapanlar için uygundur. Diyet yapanlar posalı meyveler ile tokluk hissini arttırabilir. Özellikle ara öğünlerde posalı meyvelerin tüketilmesi oldukça etkili olmaktadır. Hurma, kayısı, armut veya elma en fazla posası olan meyveler olup diyet yapanlar tarafından sık sık tercih edilmektedir.

Meyvelerin Sihirli Etkileri
Meyvelerin Sihirli Etkileri

Meyve Tüketiminde Dikkatli Olunması Gereken Unsurlar

Beslenme düzenine ve sağlığına dikkat eden kişiler meyve tüketirken dikkatli olmalıdır. Bilinmelidir ki meyvelerinde kalorisi vardır. Meyvelerin kalorisi meyvenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Gözü küçük gelen birçok meyvenin aslında kalorisi oldukça yüksektir.

Bazı meyveler ise düşük kalorileri ile özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilebilmektedir. Meyveler tüketilirken ayrıca glisemik indeksleri de önemsenmelidir. Elma, armut, kayısı ve erik gibi meyveler düşük kalorili meyveler olarak kabul edilirken incir, karpuz ve muz gibi meyveler oldukça yüksek kaloriye sahiptir. Bu yüzden incir ve muz yerken daha küçük porsiyonlar tüketilmeye dikkat edilebilmektedir.

Meyvelerde Glisemik İndeks

Meyvelerin kalorisi kadar glisemik indeksleri de önemlidir. Glisemik indeks kan şekerini doğrudan etkiler. Glisemik indeks düşük olan meyveler kana daha geç karışarak tokluk süresini arttırmaktadır. Özellikle diyet yapan kişiler düşük glisemik indekse sahip meyveleri tüketmelidir. Elma, portakal, mandalina ve kiraz elma düşük glisemik indeksine sahip meyvelerin başında gelmektedir. Diyet yaparken kalorisi kadar meyvelerin glisemik indeksi de düşünülerek tüketilmelidir.

Meyvelerin Sihirli Etkileri; Düşük Kalorili Meyveler

Meyve sağlıklı bireylerin mutlaka günlük beslenme rutininde yer almalıdır. Meyvelerin içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunurken cilt sağlığından diş sağlığına birçok organı da olumlu yönde etkilemektedir. Düşük kalorili meyveler:

  • Portakal
  • Erik
  • Mandalina
  • Çilek
  • Elma
  • Üzüm
  • Dut
  • Vişne
  • Hurma
  • Kiraz
  • Yeni dünya

Meyvesi olarak sıralanabilir. Meyveler ara öğünlerde tüketildiğinde tokluk hissini arttırırken kan şekerini dengelediği için kişiye enerjiye verir. Ara öğünlerde 1 mandalina, 5 adet hurma, 12 adet çilek, 15 adet vişne, 1 adet portakal, 5 adet yeni dünya, 10 tane dut veya 5 tane erik tüketilebilir. Meyvelerin akşam yemeğinden sonra tüketilmesi ülkemizde yanlış yeme alışkanlıklarından biridir. Sağlıklı beslenmek için meyveler kararında ve zamanında tüketilmelidir.