Kategoriler
Doğru beslen!

Negatif Kalori Diyeti Hakkında Merak Edilenler

Kalori ile baş etmek yeterince zorken bir de negatif kalori çıktı mı diye düşünmeyin. Negatif kalorili besinler olarak daha fazla yağ yakmanızı kolaylaştıracak ve kilo verme sürecini destekleyecek olan besinler grubudur. Kilo verme sürecini hızlandırmak ve yağ yakımını arttırmak istiyorsanız tercihlerinizden bazılarını negatif kalorili besinler grubundan seçebilirsiniz. Bu besinler harcadığınız enerjiden daha azını vücuda sokarak diyetinizi desteklemektedir. Bu besinler ile hazırlanan yeme listesi ise negatif diyeti olarak adlandırılmaktadır.

Neden Negatif Kalorili Besinler Olarak Adlandırılır?

Bir besinin hiç kalorisi olmaması mümkün değildir. Negatif kalorili besinlerde bir kalori oranı bulunmaktadır. Ancak bazı besinlerin içerisindeki kalori miktarını vücut sindirirken harcar ve bu durum size kalori olarak değil enerji olarak geri döner. Bu besinler yüksek lif oranı içerir ve bu sebepten kişiye uzun süreli tokluk hisside yaratarak diyetinizi destekler. Negatif kalorili besinler diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken husus süresi olmalıdır. Uzun vadede bu besin grupları ile beslenmek vitamin ve mineral açısından yetersizliğe sebep olabilecek durumlar yaratabileceğinden dikkat etmek gerekebilir.

Protein İçeren Besinler

Negatif kalorili beslenme programınızda mutlaka protein içeren besinler kullanılmalıdır. Balık, tavuk, kırmızı et, yoğurt, peynir ve yumurta besinler mutlaka günlük beslenme periyodunda yer almalıdır. Bu besinler sindirilirken vücut daha fazla enerji harcar ve tüketilen kaloriden daha fazlasını harcayarak ortaya enerji açığa çıkar. Karbonhidrat ve yağların sindirimden daha uzun süre protein içeren besinler grubunda kullanılmaktadır.

Salatalık ve Greyfurt

Salatalık negatif kalorili besinler grubunun ilk sırasında yer alır. İçerisinde karbonhidrat, protein, C vitamini ve demir bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Salatalık gibi kış günlerinde en fazla tüketilen greyfurt bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi ile öne çıkarken 100 gramı sadece 40 kaloridir ve sindirim sistemini de olumlu etkilemektedir. Besinlerin sindirilmesini kolaylaştırırken greyfurtun içerisindeki kalori sindirilirken harcandığından kişiye kilo aldırmayacaktır.

Diğer Besinler Nelerdir?

Yüksek lif oranı ile öne çıkan Yulaf negatif kalorili besin grubundadır. Lif oranı ile uzun süre tokluk sağlarken sindirmek için %20 oranında kalori yakılmaktadır. Dilerseniz kahvaltınızda dilerseniz çorbalarınızda dilerseniz salatalarınızda kullanabilirsiniz. Acı pul biber enerji yakımını hızlandırırken aynı zamanda vücut ısısını da yükseltmektedir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ise diyetinizi destekleyecektir. Son dönemde favori hale gelen Hindistan cevizi yağı yine bu grupta yer alır. Sindirim sistemini düzenleyerek aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırıcı etkisi bulunurken günde 1 tatlı kaşığı kadar yemeklerinize de katarak diyetinize destek verebilirsiniz. Düşük kalorili besinlerden bir diğeri ise mantardır. Çoğunluğu su olan mantar kalsiyum açısında da zengindir ve yemeklerinize garnitür olarak kullanabilirsiniz. Son olarak ise her mevsim tüketilebilen kabak bu grupta yer alırken A, C vitaminleri içermesi ve potasyum oranı ile vücudun direncini desteklemektedir.