Kategoriler
Doğru beslen!

Ömürlük Diyet Paleo

Bilim dilinde paleolitik diyet olarak da bilinir. İsmi insanlığın en uzun dönemi olan ve en ilkel çağlardan biri olarak adlandırılan paleolitik yani kaba taştan gelmektedir. Bu sebepten bazı uzmanlar insanlığın ilk diyeti de olarak da isimlendirmektedir. Geçmiş dönem insanlara baktığımızda avcı-toplayıcı yaşam yani sürekli göçebe yaşam ve hareketli oluşları bedendeki yağ oranını azaltırken kas oranlarının artmasına neden olmuştur. İnsanlık bu dönemde henüz doğaya hükmedemiyor ve asıl amaç hayatta kalmak olunca yemek sadece hayatta kalınacak kadar az tüketiliyor. Bu dönem insan buluntularından vücut yapılarının oldukça sağlam olduğu ve yaşam şartlarından ötürü erken öldüğü arkeolojik buluntuların da ispatlaması ise günümüzde bu beslenme tarzı yeniden konu ediniyor.

Paleo Diyeti

Bu yeme düzeninde sebze ve et dışına çok fazla çıkılmamaktadır. Tarımsal üretim henüz başlamadığı için bu diyette karbonhidrat oranı çok düşüktür ve süt ürünlerinin tüketilmesi doğru bulunmaz. Ayrıca yine bugün insanlara zararlı etkilerini tartışıldığı ancak o dönemde varlığından haberdar olunmayan şeker ve tuz kesinlikle diyette bulunmuyor. İlkel bir dönemden bahsettiğimiz için tahmin edeceğiniz gibi işlenmiş gıdaların tümü de yasaktır ve marketlerden alacağınız ürünlerin birçoğunu hayatınızdan çıkarmalısınız. Ateşin mezolitik dönemde bulunduğunu bildiğimize göre elbette ki bu dönemde besinler çiğ olarak tüketilmektedir. Buna uyma zorunluluğunuz elbette yoktur ancak diyetin temelinde çiğlik vardır.

Süresizlik Esas

Diyet denilmesinin sebebi kilo vermeyi sağlaması ve kas kütlesini arttırmayı hedeflemesinin yanında bu diyetin diğerlerinden farkı belirli bir süre için yapılmıyor oluşudur. Ömürlük veya süresiz olarak uygulandığından gerçek amaçlara ulaşılacağını söyleyen uzmanlar bu durumu da kişilerin tercihine bırakmıştır. Diyetin temeli et ve sebzedir ancak et kısmının ağırlıkta olması hem veganların bu diyeti uygulamasına imkân vermezken günümüz ekonomi koşullarında sürekli et yemenin bütçenize yansımasının ne olacağını da düşünerek yola çıkmanızı öneririz.

Bolca Lif

Lif diyet yapanların çok fazla tükettiği besinlerdendir. Sebzelerin birçoğunda bolca lif bulunur böylece hem metabolizmanız düzenlenir hem de tokluk hissini daha uzun süre hissedersiniz. Yolu bir kez bile diyetten geçmiş biri lifin önemini çok iyi bilmektedir. Ayrıca diyetin en zor kısmı ise modern dönemde ve her şeye kolayca ulaşabileceğimiz bu dönemde işlenmiş gıdalardan uzak durmak olacaktır.

Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bilimsel olarak diyetin büyük bir faydası bulunmuyor demek yanlış olacaktır çünkü henüz bu konuda deneyler yapılmamıştır. Sadece insanlar ilkel insanların kemik yapılarının durumundan beslenme düzenlerinin sağlıklı olduğu kanısına varmaktadır ve ayrıca zararlı olduğunu gösteren de bir bilgi yoktur. Süt ürünlerinin tüketilmesinin yasak olması vücudun vitamin açısından sorun yaşayabileceğini gösterirken sebze oranının çok az tutulması ve karbonhidratlardan alınacak olacak besinlerin sebzelerden de karşılaşmaması durumunda yine vitamin eksikliği görülebileceği tahmin edilmektedir.

Tüketilebilir Besinler

Elbette etin her türlüsü serbesttir. Kaz, tavuk, dana, hindi inek veya domuz ne arzu ederseniz tüketebilirsiniz. Bunun yanında balık ve balık mahsulleri de serbesttir. Bunun yanında doğal olan avokado ve zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Domates, lahana, enginar, kereviz, patlıcan, soğan, fasulye, nane veya pırasayı da tüketebilirsiniz. Meyve olarak ise yine tüm meyveler tüketilebilir.

Yasaklı Besinler

Peynir, kefir, yoğurt gibi tüm süt ve süt ürünleri yasaklıdır ayrıca asitli içecekler ve meyve suları da yasaklı listesinin başında gelirken hamur işleri, tereyağı, işlem görmüş et ürünleri, bakla, barbunya veya turşu yasaklıdır.

Bu diyet kısa sürede kişiye zayıflamayı ve kas yapısını oldukça güçlendirmeyi vaat ederken uzmanlar ömür boyu uygulanabilir olduğunun zorluğunu düşünerek uygulamak isteyenlere hedeflenen kiloya ulaşıldıktan sonra spor ile devam ettirilmesini ve formun korunmasını önermektedir. Sağlıkla kalın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir