Kategoriler
Doğru beslen!

Proteinin Fazlası Zararlı Mı?

Spor yapan kişiler özellikle protein alımına çok dikkat etmektedir. Çünkü protein kas kitlesinin artması ve kasları güçlendirmek için olmazsa olmaz besin gruplarından biridir. Ayrıca protein temelli beslenen kişilerin tokluk süreleri uzun sürdüğünden kilo vermek isteyen veya kilosunu korumak isteyen kişiler de beslenme planlarını oluştururken proteine ağırlık vermektedir. Protein alımı şart olsa da fazla alınması özellikle böbrek sağlığından metabolizma hızına ve yaşlanmaya kadar birçok durumu olumsuz etkileyebiliyor. Fazla proteinin alımının vücuda etkisi yazımızda.

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Uzmanlar böbrek rahatsızlığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerin özellikle protein temelli diyetlerden uzak durmasını iletirken günlük protein ihtiyacının ise kişinin sağlık durumuna, yaşına, cinsiyetine ve spor hayatına bağlı olarak değişmesi gerektiğini vurgular. Aynı yaşa sahip ve aynı sporu yapan kişilerin dahi alması gereken protein oranının farklı olduğunu hatırlamak gerekir ise kişilerin ne kadar protein alması gerektiğini belirlemek için öncelikle herhangi bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığı veya eğilimlerinin incelemesi gerekmektedir.

Fazla Protein Kas Kütlesini Arttırmaz

Ağırlık antrenmanları yapan kişiler veya aktif spor hayatı olan kişiler için kilo başına 1,2 gram protein alınmasının yeterli olduğu görüşü kabul edilmektedir. Kişinin aktiviteleri için bu oran ile alınan protein yeterli olmaktadır. Fazlası ise böbreklerin çok fazla çalışmasına ve besinleri fazlaca süzmeye çalışan böbreklerin zamanla işlevlerinin bozulmasına sebep olurken aynı zamanda protein kaçakları da meydana gelmektedir. Bu durum kişinin kas kütlesini arttırmayacakken genel sağlığının da olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir.

Kararında Tüketilmelidir

Kişilerin ortalama günlük protein ihtiyacı 50 ila 120 gram arasında değişmektedir. Normal bir beslenme programı bu oranı karşılamakta olup fazlası doğrudan böbrekleri etkilemektedir. Yapılan egzersizler ve kişinin ihtiyacı doğrultusunda protein alımı sağlanmadır. Ayrıca fazla tüketilen proteinin sadece böbreklere değil kemiklere veya bağışıklık sistemine de olumsuz etki edebileceği unutulmamalıdır.

Aşırı Protein Tüketmenin Zararları

Yapılan araştırmalar sonucunda aşırı proteinin tüketimini kanser riskini 3 kat arttırdığı ortaya çıkarken yaşlanmayı da hızlandırdığı açıklanmıştır. Cildin parlaklığı ve elastikliğini proteinler değil sebze ve meyveler sağlamaktadır. Denge kurumadığı takdirde cilt daha erken yaşlanma belirtileri gösterecektir. Kemiklerin sağlığı ve kasların güçlenmesi için tüketilen proteinin fazlası vücuda asit olarak dönmekte olup kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalmasına neden olur. Bu durum kemik erimesi rahatsızlığının tetiklenmesi ile sonuçlanabilmektedir. Vücudumuzda bağırsaklarda yer alan yararlı probiyotikler yine aşırı proteinden zarar görmekte olup azalmasına neden olurken sindirim sistemini de olumsuz etkilemektedir. Kabızlık, gaz ve şişkinlik yaparak sindirim sistemini uzun süreli rahatsız etmesi kolon kanserine kadar gidebilecek bir sürecin başlangıcı olabilmektedir. Uzmanların üzerinde dikkat durduğu dengeli beslenme bu gibi sebeplerden ötürü oldukça önemlidir. Protein ağırlıklı beslenmek ölçüyü kaçırmadan kişiler için gerekli olsa da diğer besin gruplarının da sağlık açısından tüketilmesi şarttır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir