Soğan doğanın insan oğluna sunduğu şifa kaynaklarından biridir. Besin değerlerine bakılacak olursa demir, fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından zenginden 50 gram soğanın kalori oranı 15 iken içerisinde 0,5 gram protein ve az miktarda karbonhidratta bulunurken kolesterol oranı 0’dır. Ülkemizde bol miktarda yetişen soğan Türk yemek kültüründe oldukça fazla yer alır. Neredeyse bütün tencere yemeklerinde, çorbalarda, salatalarda ve garnitürlerde kullanılırken mutfağımızda bu kadar yer kaplaması sadece kattığı tattan değildir. Soğan ile ilgili merak edilenler yazımızda.
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Alternatif tıpta kendisine bolca yer bulan soğan günümüzde bazı rahatsızlıkların giderilmesinde de kullanılmaktadır. Kolesterolü düşüren, trigliserit seviyesini dengeleyen ve tansiyonu düzenleyen soğan ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda kansere karşı doğal koruma kalkanı olarak da yorumlanmaktadır. Kandaki şeker seviyesini dengelerken diyabet hastaları tarafında da kullanılabilmektedir. Kemik gücünü ve kemik yoğunluğunu arttırmak isteyen kişilere soğan yemesi önerilmektedir. İçerdiği vitamin ve mineraller de düşünüldüğünde vücut için oldukça yararlı olduğu görülmektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
İyi bir idrar sökücü olan soğan genellikle hamileler tarafından çok fazla tüketilmemektedir. Bağırsakları temizleyerek sindirim sistemine olumlu katkıları bilinirken mide rahatsızlıklarında da tercih edilerek bağırsakların ve midenin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Kalori düşüklüğü sebebi ile diyet yapan veya kilo vermek isteyen kişiler tarafında da tercih edilebilir. C vitamini içermesinden ötürü kış aylarında salgın hastalıklara karşı kişiyi korurken ayrıca antioksidan etkisi ile vücutta bulunan iltihaplara ve boğaz ağrısına iyi gelmekte olup iltihap kurutucu özelliği ile öne çıkmaktadır.
Çiğ Mİ? Pişirilmiş Mi?
Soğan pişirildiğinde bazı bileşenlerini ve kükürtlü yapısını kaybetmektedir. Bu sebepten soğandan tam etki almak isteyen kişiler soğanı çiğ olarak tüketmelidir. Özellikle salatalarınıza ekleyerek soğanın tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. Neredeyse tüm etli yemeklerin yanına yakışan soğanın yiyen kişiye rahatlık vermesi kanın pıhtılaşmasını önlemesidir. Yemeğin akıcılığını sağlamak için yağlı ve et yemeklerinin yanında çiğ olarak tüketebilirsiniz.
Soğan Küründen Gelen Sağlık
Soğanı her zaman çiğ olarak tüketmek istemiyorsanız dönem dönem soğan küründen faydalanabilirsiniz. Soğan kürünü dilerseniz kabuklu dilerseniz kabuksuz hazırlayabilirsiniz. Soğanı kaynattıktan sonra çırpıcı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar ezdikten sonra süzerek bir çay bardağı kadar tüketebilirsiniz. Bu hazırlanış için taze olması gerekir ve tüketmeden önce hazırlanması pratik özelliğini kaybettiğinden daha az tercih edilmektedir. Düzenli soğan kürü tüketmek istiyorsanız bir diğer yöntem ise soğanları kaynattıktan sonra soğuyana kadar tencerede beklemektir. Suyunu kapaklı bir şişeye aldıktan sonra buzdolabında bekleyerek 3-4 gün boyunca soğan kürünü içebilirsiniz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve kan şekerinizi dengelemek için kısa dönemlerde soğan küründen faydalanabilirsiniz. Soğan kürünü kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmayı ihmal etmeyin. Unutmayalım ki bir besinin sağlıklı olabilmesi için ölçülü ve dozunda kullanılması gerekir.