Kategoriler
Doğru beslen!

Sağlıklı Yaşamın Anahtarlarından Kefir

20. yüzyılın sonlarına doğru ülkemize giriş yapan ve tüm dünyada satışı yapılan kefir son dönemlerde özellikle sağlıkçılar tarafından da önerilmeye başlanmıştır. Kafkas topraklarından gelen bu şifalı içecek inek, koyun veya keçi sütünden üretilmektedir ve süt içemeyen kişileri dahi kefiri rahatlıkla tüketebilmektedir. Dileyen kişiler evinde de kolaylıkla yapabilecekken kefir neden tüketilmeli? Merak ediyorsanız detayları sizlere aktaracağız.

Evde Kefir Yapımı Nasıldır?

Marketlerden de alabileceğiniz kefiri evinizde yapmak isterseniz öncelikle süte ihtiyacınız vardır. Tarifteki ölçüleri dilediğiniz oranda arttırabilirsiniz. 1 litre sütün önce kaynatın ve üzerindeki kaymağı alın. Ardından süt ılımaya bırakılır ve içerisinde kefir eklenir. Kefiri ekledikten sonra karıştırın ve bir bez ile örterek mayalanmaya bırakın. Kullanacağınız malzemelerin metal olmamasına özen gösterin yoksa kesilecektir. Yaklaşık 1,5 gün beklettikten sonra bezi açın ve süzgeç ile süzdükten sonra tüketebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Tüketebilirsiniz

Bağışıklık sistemi hastalıklara karşı savunma mekanizması demektir ve kefirin içerisinde yer alan probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Kanser hastaları, kronik rahatsızlığı olan kişiler veya salgın hastalıklara karşı birçok uzman kefirin destek olarak tüketilmesi gerektiğini söylemektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında sindirim sistemini de düzenlenmektedir. Bağırsakların sağlıklı çalışabilmesi için bir takım yararlı bakterilere ihtiyacı vardır ve kefirin içerisinde yer alan bakteriler ile ishal veya kabız gibi sorunlar yaşamanızın önüne geçilir. Ayrıca süt içtiğinde şişkinlik problemi yaşıyorsanız kefirin içerisindeki laktoz oranı çok daha azdır ve bu sebepten şişkinlikte yapmayacaktır.

Zayıflamak İstiyorsanız Listenizde Yer Almalıdır

Kilo vermek isterken sindirim sisteminizin sizi desteklemesini istiyorsanız her gün bir bardak kefir tüketebilirsiniz. Sindirim sisteminizin düzgün çalışması diyetinizi desteklerken daha fazla kalori harcamanıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırırken tok tutucu özelliği de vermesi ile diyetler için istenilen her şarta uygundur.

Kefirin Yan Etkisi Var Mıdır?

Kefir bir süt ürünü olduğu ve içerisinde katkı maddesi çok az bulunduğundan tüketim ömrü kısadır. Bozulmuş kefiri tüketmek veya evde yaparken yanlış yapılması bazı rahatsızlara sebep olabilir. Kefirin fazla tüketilmesinin kanıtlanmış bir yan etkisinin bulunmadığını da hatırlatmak isteriz. Kayıtlara geçmiş yan etkilerinin başında bağırsak rahatsızlıkları yer almaktadır. Uzun süreli kabızlık ve mide hassasiyeti görülebilmektedir. Ayrıca ilaç kullanırsanız içerisinde etken maddeleri inceleyerek ilacın etkisini düşürecek özellikte olunmamasına da dikkat edilmelidir.

Diğer Faydaları Nelerdir?

Kefirin içerisindeki kalsiyum doğrudan kemiklere faydalıdır. Ayrıca kaslarında güçlenmesini sağlayarak huzursuz bacak sendromu veya spor sonrası kas kramplarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre dermatolojik olarak da olumlu etkileri bulunmaktadır. Cildin parlaklığını korumasını veya kazanmasını sağlarken esnekliğini de arttırmaktadır. İçerisindeki vitaminler ile saç ve tırnaklarında güçlenmesine yardımcı olur. Probiyotik sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesinde etken olurken tansiyonunda dengelenmesini sağlar. Uykuya dalarken sorun yaşayan kişiler yatmadan 2 saat önce kefir tüketerek uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Son olarak ise spor yapan kişilerin ihtiyacı olan vitamin ve protein desteğinin bir kısmını da sunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir