Kategoriler
Doğru beslen!

Sevgili Karbonhidrat, Aramıza Biraz Mesafe Koyalım!

Karbonhidratta diğer besin grupları gibi vücudun ihtiyaçlarından biridir. Ancak dikkatli, kontrollü ve kararında tüketilmesi gerekir. Bu gruptaki besinlerin fazla tüketilmesi kilo alınmasına veya bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olabilir. Alınması gerekenden fazla tüketildiğinde organlarda yağlanma, karın bölgesinde yağlanma veya bölgesel sorunlar oluşturabilmektedir.  Ayrıca dikkatsiz karbonhidrat tüketimi bağımlılıkta yapmaktadır. Buda sürekli tüketerek kilonuzun her geçen gün artacağı anlamına gelmektedir. Bu sorumsuz tüketimi bir kenara alarak başlangıçta kilo almayı durdurur ardından kilo verme dönemine başlarsınız ve hem sağlıklı hem de daha güzel bir vücuda kavuşabilirsiniz.  Yapılan araştırmalar fazla karbonhidratın kansere de davetiye çıkardığını belirtirken sevgili dostunuzla olan bağınızı sınırlandırarak yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.

Sen Kimsin Karbonhidrat?

Ne yazık ki birçoğumuzun sevdiği besinlerin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Patates, pirinç, şeker, pekmez, börek, meyve, sebze veya balın içerisinde oldukça fazladır. Bu temel besin gıdasının fazlası ne kadar sorun yaratacak ise azı da insan vücudu için doğru değildir. Çikolatanın içinde de karbonhidrat bulunur ve yedikçe mutlu oluruz. Bu kadar mükemmel ve yemesi keyifli besinleri sınırlandırmak elbette zor olacak ancak kaliteli ve daha sağlıklı karbonhidratlar tüketerek yine aynı etkiyi alabiliriz.

Hangi Besinler Bolca Bulunur?

Sağlıklı ve zinde bir vücut için beslenme programınızın %50sini karbonhidrat oluşturabilir. Burada daha sağlıklı seçimler yapmak önemlidir.

  • Tüm ekmek çeşitleri
  • Süt ürünleri
  • Tatlı patates, patates
  • Mısır gevreği ve makarna
  • Çikolata, kurabiye
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Şeker
  • Çilek, ananas, kayısı, muz, incir, karpuz, elma ve üzüm
  • Kurutulmuş sebzeler

Gibi besinler karbonhidrat bulunmaktadır. Hangilerini tüketmeniz gerektiği konusunda şu an bir fikriniz oluşmuştur.

 

Karbonhidrat Tüketimini Sınırlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Öncelikle her zaman aktif hayatınız olmalı. Bütün gün evin içerisinde olmuş olsanız dahi hafif egzersizler veya hobi alanları ile bedeni ve zihni çalıştırarak direncinizi kırmaya çalışmakla başlayabilirsiniz. İyi dinlenmiş bir vücut yine çok önemlidir. Uyku sürenizden ziyade kaliteli uyuyarak üzerinizdeki stresi ve baskıyı azaltarak yememek yerine yemeniz gereken besinlere odaklanabilirsiniz. Karbonhidrat ayrıca vücuda enerji verir ve bu ihtiyacı balık veya ceviz yağından karşılayabilirsiniz. İnsülin direncinizi arttırmak için takviye edici gıdalardan da yararlanmayı düşünebilirsiniz. Böylece ihtiyacınız kalmayacaktır. Yine gazlı içecekler, gün içerisinde şekerli veya nişastalı ürünlerin de tüketiminde dikkatli ve kararında hareket ederek zaman içerisinde yeni beslenme programınıza alışabilirsiniz.

Sen Belirle

Her birey ve farklıdır ve kişilerin alışkanlıklarına bağlılık süreleri de farklılık göstermektedir. Bunu ölçmek için öncelikle sıkça tükettiğiniz besinlerin bir listesini çıkarın ve karbonhidrat oranlarına da bakarak kendinize bir program çıkartın. Başlangıçta diyet yapıyormuşsunuz gibi düşünerek alışkanlık haline getirmeye çalışın ve sevdiğiniz ürünleri yemekten daha az keyif aldığınız besinler ile karıştırarak psikolojik anlamda kendinizi doyurabilirsiniz. Ani şekilde acıkıyor ve en sevdiğiniz içinde yüksek karbonhidrat olan bir besine yönelme alışkanlığınız var ise tokken veya acıkmak üzereyken programınızdaki yemeği hazırlayabilirsiniz gibi çok farklı seçenekler üretebilirsiniz. Siz yeter ki isteyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir