Kategoriler
Doğru beslen!

Sporcular İçin Diyet Programları

Diyet yapmak, özellikle obez insanlar için oldukça önemlidir. Günümüzün bu salgın hastalığı ile savaş için birçok diyet programları vardır. Sağlıklı bir yaşam sürmek için diyet yapmak gerekir. Özellikle sporcuların yaptığı diyetler, daha dikkat edilmesi gereken programlardır. Sporcular için diyet programları, düzenli spor yaparken özellikle kas gruplarını daha iyi çalıştırmak ve güç kazanmak için dikkat edilmesi gereken yemek programlarıdır.

Sporcular için düzenlenen diyet programlarının belli bir özelliği vardır. Çünkü spor yapıp, kas gruplarını geliştirirken, vücudun zayıf kalan bölgelerini de güçlendirmek gerekir. Sporcu diyeti, vücudun kaybettiği enerjiyi geri getirmeli ve kasları da besleyerek güçlenmesini sağlamak amacıyla yapılmalıdır.

Bir Sporcu Nasıl Beslenmelidir?

Sporcu beslenmesinde amaç, sporcunun sağlığını koruması, dayanıklılığının artması, konsantrasyon özelliğinin kazandırılması için yapılır. Bir sporcu beslenmesinde yaş, cinsiyet, ağırlık, boy, yapılan spor ve ne sıklıkta yapıldığı önemlidir ve her sporcuya göre değişiklik gösterir.

Sporcular Hangi Tip Diyet Programı Uygulamalıdır?

Sporcular, yaptıkları spor türüne göre daha fazla kalori harcarlar. Bunun için kalori ihtiyacının karşılanması gerekir. Sporcular genel olarak şeker ve karbonhidrat içerikli besinleri tüketirler. Sporcu vücudunun ihtiyacı ise protein ağırlıklı kalori alabilecekleri besinlerdir. Protein ağırlıklı kalori alacakları yiyecekler sayesinde yağlanma olmaz ve direk kaslar beslenerek gelişir.

Sporcu diyetleri türleri nelerdir?

  • Hafif diyetler
  • Orta yoğunluklu diyetler
  • Yüksek proteinli diyetler

Sporcular, genellikle diyetlerinde 2200 kalorilik diyet programlarından yararlanır. Porsiyon ve besin çeşitleri, sporcudan sporcuya değişebilir.

Örnek Sporcu Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Her sporcunun kendi vücut yapısı, yaptığı spor, yaşı, boyu gibi etkenlere göre sporcu diyeti değişebilir.

Örnek sporcu diyeti

  • Sabahları 2 dilimi geçmeyen buğday ekmeği, yumurta, yağsız peynir, ekşi yeşil elma ya da bir dilim karpuz
  • Öğlenleri haşlama ya da ızgarada tavuk, küçük bir kâse kepekli makarna
  • Ara öğünde, yağsız yoğurt (50 gr.’ı geçmeyecek)
  • Akşamları yağsız ton balıklı salata

Sporcular İçin Diyet Programları

Kilo Vermek İsteyen Sporcular Nasıl Beslenmelidir?

Kilo vermek isteyen sporcuların dikkat etmesi gereken ilk kural, beslenme programlarının kişiye özel hazırlanması ve günde alacakları besin ihtiyacı, vücudun kaybını karşılamalıdır. Günlük alınacak kalori en az %10 ile %20 arasında azaltılması hedefi konmalıdır.

Kilo verecek sporcuların et, tavuk ve balık yemekleri yağsız olmalı, süt ve süt ürünleri ise az yağlı olanlardan tercih edilmelidir. Öğün aralıkları 2-3 saatlik periyotlarla düzenlenerek üç ana ve üç ara öğün olarak düzenlenmelidir.

Sıvı tüketimi artırılmalı, öğün atlanmamalı, beyaz ekmek beslenme programlarından çıkartılarak yerine kepekli, çavdar ya da tam buğday ekmeklerinden biri konmalıdır. Tüm bunlar yapılırken kadınlarda minimum yağ yüzdeki %12 ve erkeklerde %5 oranında sabitlenmeye çalışılmalıdır.

Sporcu Destek Ürünleri Zararlı mıdır?

Sporcuların geneli, kaybedilen enerjiyi karşılaması ve kas artışının yükselmesi için sporcu destek ürünlerinden faydalanır. Bu destek ürünleri performansı artırıcı ilaçlar olarak bilinen keratin, protein tozu, ginseng ve vitaminlerdir. Profesyonel ya da amatör sporcular, bu ürünleri tüketirken, yaşlarına, cinsiyetlerine, yaptıkları spor dallarına hatta amatör ve profesyonel oluşlarına göre ayrılan ürünlere göre tüketmelidir. Bu tür ürünler, bir profesyonele danışılarak tüketilmesi gereken ürünlerdir.

Sporcular Beslenirken Nelere Dikkat Etmelidir?

Sporcuların beslenme programlarına dikkat ederek bazı kurallara dikkat etmesi gerekir.

  • Sporcu, kaybettiği enerjiyi karbonhidrat besinlerinden kazanmalıdır.
  • Vücut ağırlığı ve cinsiyete göre yeterli miktarda protein alınmalıdır.
  • Sporcular, diyetten 2-3 saat öncesi 400 ila 600 ml sıvı tüketmelidir. Su içerken kullanabileceğiniz termoslar için buraya göz atabilirsiniz
  • Dayanıklılık ve yüksek performans için antrenmandan 3-4 saat önce yemek yenmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir