Kategoriler
Doğru beslen!

Tarih Tekerrür Mü Ediyor? Çiğ Beslenme Diyeti Hakkında Merak Edilenler

İnsanlığın ilk savaşı doğaya karşıydı ve ateş bulunmadan önce besinler çiğ olarak tüketiliyordu. Dönem başlatan ve insanlığın yaşamını komple değiştiren ateş öncesi beslenme düzeni yeniden dünyaya yayılmaya başladı ve trendler arasında yerini aldı. Çiğ beslenmek bir yaşam felsefesi olarak karşımıza çıkarken kişinin bedeninizi dinlendirmesi, gerçeğe dönülmesi ve kişinin kendini yeniden tanıyarak vücudunu arındırması için dünya milletleri arasında uygulayan kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Raw Food diyeti meraklılarına…

Çiğ Beslenme Diyeti Temeli Nedir?

En basit hali ile pişmemiş besinlerle yani meyve, kuruyemiş, yağlı tohumlar ve çiğ sebzeler ile beslenilmesi anlamına gelmektedir. Besinler hiçbir işlem geçirilmeden tüketilmesidir. Besinlerin içerisindeki enzimler ısındığında azalır ve vücut bu enzimlere yeniden işlev kazandırabilmek için fazladan çalışmak zorunda kalır ve bu da yorulmasına neden olur. Bu enzimlerin azlığı erken yaşlanma, yetersiz beslenme, kalitesiz beslenme ve kilo alınmasına sebep olur. Ayrıca besinlerin içerisindeki A vitamini, C vitamini ve folik asit gibi vitaminlerde ısı ile azalır veya kaybolur. Bu sebepten kişiler bu mineral ve vitaminlerden daha az yararlanır.

Çiğ Besinler Daha Mı Faydalıdır?

Uzmanların söylemi ve yapılan araştırmalarında ispatları ile çiğ besinler vücuda daha fazla enerji verirken kilo verme sürecini hızlandırdığı gibi uykuya da olumlu etkisi bulunur. Cildi güzelleştirirken aynı zamanda hafızayı da güçlendirmektedir. Avrupa ülkelerinde ayrıca kısırlık tedavisinde de tavsiye edilmektedir. Özetle besinler çiğ olarak tüketilmesi vücudun daha az yorulmasına, daha fazla enerji toplamasına yardımcı olurken bağışıklık sistemini kuvvetlendiren etmenlerden biridir.

Hangi Besinler Çiğ Olarak Tüketilmelidir?

Badem, fındık, sebzelerin birçoğu ve meyveler çiğ olarak tüketilmelidir. Kuruyemişler tüketilmeden önce yaklaşık 12 saat suda bekletilir ve bu sayede enzimlerin daha fazla canlanması sağlanır. Elma, armut, avokado, limon ve dut gibi meyveler çiğ tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Nohut, bulgur, ceviz, fındık, badem, salatalık, brokoli, yeşil yapraklı tüm sebzelerde sıklıkla tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Yasaklı listesinde ise kafein, çay ve alkol bulunmaktadır.

Ne Kadar Süre Uygulanmalı?

Bu diyeti uygularken bilinmesi gereken en önemli detaylardan biri yemek esnasında veya yemek sonrasında hemen su tüketilmemesi gerektiğidir. Günde en az 2,5 litre su tüketilmesi gerekir ancak suyu yemeklerden sonra veya içmek enzimler açısından zararlı kabul edildiğinden öğünler arasında yeterli miktarda su içilmelidir. Çok fazla tercih edilen protein temelli besinlerin diyette olmaması sebebi ile protein eksikliğine yol açmamak için bolca tahıl, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar tüketilmelidir. Ayrıca kalsiyum eksikliği de yaşamamak için brokoli, badem ve ıspanak tüketimini de arttırmak gerekmektedir. Bu diyet halen inceleme aşamasındadır ve kişilerin uzun süre uygulamasının sağlığa etkileri henüz bilinmemektedir. Uzmanlar bu beslenme şeklinin 30 gün boyunca uygulanmasının doğru olduğu söylerken uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir