Kategoriler
Doğru beslen!

Vegan Diyeti    

Vejetaryenlik, hayvansal gıdaları tüketmeyi reddeden bir beslenme şeklidir. Veganizm, vejeteryanlığın ötesinde yumurta ve süt ürünleri ve hatta bal da dâhil olmak üzere herhangi bir hayvanı tüketmeyen bir tür besindir. Veganlar ve Vegan beslenme felsefesini tercih edenler de tamamen vejetatiftir, kıyafetleri ve hayvanlardan üretilen tüm yan ürünleri kullanmayı reddederler. Vegan diyeti kısıtlı ve zor olsa da hızlı ve etkili kilo vermede başarısını kanıtlamış bir diyettir.

Vegan Diyeti Nedir?

Vegan diyeti nedir; Veganizm diyet türü, bir yaşam biçimidir. Doktorlar ve beslenme uzmanları et ve hayvansal ürünlerin tüketiminden yoksun olunmaması gerektiği belirtmektedir. Bununla birlikte, bazen Veganların et ve hayvansal ürünler tüketen bireylere karşı bakış açıları acımasız olabilir. Et tüketimi doğal bir yaşam kuralıdır ve et tüketmeyenlerin seçimi vegan grubu için bir yaşam kuralından daha fazlasıdır.

  • Vegan diyet, meyve, sebze, bitkisel protein ve tam tahıllı ürünleri yemeyi tercih etmek demektir. Vegan diyet menüsü ile beslenen hastalar, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet ve bazı kanser türleri geliştirme riski çok düşüktür.
Vegan Diyeti
Vegan Diyeti

Vegan Diyeti Nasıl Yapılır?

Vegan diyeti, Hollywood yıldızları tarafından en çok tercih edilen diyettir. Yıldızlar da dâhil olmak üzere birçok insanın vegan diyetini seçmek için birden fazla nedeni vardır. En önemli sebep hayvancılıktır. Ayrıca sebzenin daha sağlıklı olduğuna inanılmaktadır. Diyabetin önlenmesi ve kalp sağlığının korunması için vegan beslenme tercih edilebilir. Vegan beslenme diyet listesi, bu diyetin ne kadar mantıklı olduğunu ve aldığımız birçok besin maddesinin gereksiz olduğunu kanıtlıyor. Diyet Nasıl Yapılır;

  • Diyet meyve, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, baklagiller ve tohumlarla yapılır.
  • Günlük karbonhidrat alımı kalorinin yüzde 45 ila 65’i arasında olmalıdır.
  • Avokado, fındık ve preslenmiş yağlardan yağ alımı sağlanır.
  • Potasyum içeren gıdalar böbrek taşı ve kemik kaybı riskini en aza indirir. Günde 4.700 mg. Potasyum alımı tavsiye edilir. En yüksek potasyum içeriği muzdur ve diyet yaparken tüketilmesi önerilir.
  • Diğer besinler diğer vitaminler için mevcut olsa da, sadece ette bulunan D vitamini, eksik olduğu için uzman ve hekimin onayı ile ek olarak ilaçlarla takviye edilebilir.
  • Kızartma gibi ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Kahvaltıda kepekli ekmek veya tahıl tüketilebilir.
Vegan Diyeti
Vegan Diyeti

Vegan Diyeti Sağlıklı mı?

Vegan Diyeti Sağlıklı mı; Sağlıklı olduğuna inanılıyor çünkü esas olarak sebzelerle besleniliyor.

  • Yüksek lifli gıdalar tüketilir.
  • Keten tohumu gibi OMEGA 3 içeren besinler, hayvansal gıdalardan elde edilen vitaminler ve mineraller tüketilmesi halinde sağlık için faydalıdır.
  • Her gün altı porsiyon tahıl gıdası tüketildiği için buda sağlığa artı sağlar.
  • Vegan diyetinin kilo kaybı hızlıdır. Aynı zamanda diyabet, kalp hastalığı ve kronik hastalıkları önleyen bir diyet türüdür.

Vegan Diyetini Yapanlar

Diyeti yapanlar hızlı sonuç almaktan memnundur ve sağlık için faydasız sayılabilecek çok fazla özelliği yoktur. Fakat hastalık geçmişi olanların doktora danışması gerekmektedir.

Vegan Diyetinin Aşamaları

Diyet aşamaları çok yönlüdür ve hayvansal ürünler hariç kısıtlayıcı değildir 22 gün arayla tekrarlanabilir ve istendiği kadar sebze, meyve tüketilebilir.