Kategoriler
Doğru beslen!

Yemeğini Nasıl Yiyorsun?

Yemeğini nasıl yiyorsun; yemek yemenin süresi olur mu demeyin. Yemek yemek sağlıklı beslenmenin ilk koşulu olurken yemeği nasıl yediğiniz de çok önemlidir. Yemeği doğru sürede yediğiniz zaman sindirim iyileşir, daha kolay kilo verilir ve daha iyi dehidrasyon sağlanır. Yemeğinizi yerken sağlık için dikkat etmeniz gereken süre detayları sizlerle!

Yemek Süresinin Değeri

Herkes benzer şeyleri yer. Ancak kimi öğünlerini yavaş yavaş tüketirken kimi anında tabağını silip süpürür. Peki hangisi doğru?

Hızlı yemek yemek sindirmenin daha zayıf olmasını sağlar. Hızlı yemek yiyen kişiler daha hızlı kilo alırken yemekten alınan keyif oranı da düşüyor. Çünkü mide ile beyin arasındaki fonksiyon süresi tam olarak karşılanmıyor ve yemekten alınan haz iletilmiyor. Bu nedenle yemek süreniz eğer çok hızlı ise öncelikle bu süreyi yavaşlatmanız gerekir. Burada sizlere vermek istediğimiz mesaj nettir! Yemeğini yavaş ye ve tadını çıkar!

Öğünlerinizi çok hızlı tükettiğinizde sindirim sisteminiz bozulur. Yemek yemek bile tek başına vücudunuz için stresli hale gelir. Her öğün çok erken bittiğinden daha fazla yemek yeme isteğinde olabilirsiniz. Bu durumda tokluk sinyalini daha geç almanıza neden olur. Sonuç olarak masadan çok yemek yiyerek kalkarken kendinizi çok şişkin hissedersiniz.

Bu nedenle de aceleci olmayın. Çok meşgul olabilir veya dikkatiniz dağılmış olabilir. Hızlı yemek yemenin bunlara etkisi yoktur. Yemeğinizi daha yavaş yiyerek kendinize ayırmanız gereken zamanı da yaratabilirsiniz. Yapılan araştırmalar Kuzey Amerikada’ki artan depresyon ve kilo artışında yemek süresinin de etkili olduğunu göstermektedir. Yemeğinizin sadece tadını çıkarmak için değil sağlıklı beslenmek içinde yemek yeme sürenizi uzatın.

Yemeğini Nasıl Yiyorsun

Yemek Süresinin Sindirime Etkisi

Yemek yeme süresi ile sağlıklı sindirme sistemi arasında doğrudan bağlantı var. Çünkü:

  • Sindirim zincirleme bir reaksiyondur.
  • Yiyecekleri yemeden önce görün, koklayın ve gözünüzle yiyin.
  • Ağzınızı hazırlayın ve yemeği yemeye hazırlanın.
  • Ağzınız nemlendiğinde ilk lokma için en doğru zamandır.
  • Mide ağız sulandığında otomatik olarak asit miktarını arttırır.
  • Bu sayede yemeğe hazırlanır ve en doğru şekilde sindirim yapılmaya başlanır.

Hızlı işler yapmak bazen çok iyidir! Ancak midemiz sürprizleri sevmez. Sistemli çalışan her şeyde bir düzen olması şarttır. Yapılan araştırmalar yine hızlı yemek yiyenlerin yemek yeme hacimlerinin çok daha yüksek olduğunu gösterir. Özellikle diyet yapıyor ve az yemek yemek istiyorsanız yine yemek hızınızı düşürmeniz gerekir.

Hızlı yemek yemenin tek etkisi ve en büyük etkisi daha fazla yemek yemekte değildir. Hızlı yediğinizde yeteri kadar besinleri çiğnemiyorsunuz demektir. Buda iyi sindirilmemiş besinler anlamına gelir. Vücuda almanız gereken besinleri alamazsınız. Ayrıca sindirim sistemi problemleri de yaşamanız an meselesidir.

Yemeğini Nasıl Yiyorsun

Hızlı Ye’me!

Yemek süresinin hızlı olmamasının vücuda bir diğer katkısı ise tokluk hissidir. Hepinizin bildiği üzere beyin tokluk sinyalini yemekten 20 dakika sonra iletiyor. Yani siz bu 20 dakika içerisinde ne bulursanız midenize tıkıştırabilirsiniz.

Bu durumda almanız gerekenden daha fazla kalori almanızı sağlayarak kilo artışına neden olur. Mideniz dolu olmak zorunda değildir. Her zaman yeteri kadar ve sağlıklı beslenmek önemlidir.

Vücudun Sıvı Dengesi

Vücudun sıvı dengesi sporcular için önemlidir. İyi bir hidrasyon doğrudan kaslarda enerji olarak açığa çıkar. Yavaş ve daha uzun sürede yemek yediğinizde su tüketimi artıyormuş gibi olur.

Yavaş yemek yediğinizde hızlı yemek yiyenlere göre en az iki katı daha fazla su tüketirsiniz. Yemeğinizi ideal süre içerisinde yediğinizde:

  • Daha az acıkır
  • Daha az yemek yer
  • Daha sağlıklı sindirim yapar
  • Daha çok su tüketir

Ve daha sağlıklı beslenmiş olursunuz. Yoksa siz hala önünüzden yemeğinizi alacaklarmış gibi hızlı hızlı yemek yemeğe devam mı ediyorsunuz?