Beyin her şeydir. Vücudumuzu yöneten ve verdiği sinyaller ile hareket etmemizi sağlayan bu önemli olan acıktığımızı da bize hissettirmektedir. Verdiği sinyaller ile acıktığımızı düşünüyor ve yine verdiği sinyaller ile doyduğumuza kanaat getiriyoruz. Araştırmalar sonucu uzmanların ortak kanısı ortalama yirmi dakikada bir beyin açlık durumunu kontrol eder ve bu sebepten yemek yedikten yirmi dakika sonra da doygunluk hissi verilir. Bazen kişiler sofradan aç kalktığını iddia ederken beyin yaklaşık yirmi dakikada tokluk sinyalini verir ve kişi aç olmadığını hisseder. Bunun sebebi beynin sürekli aç olup olmadığını kontrol etmesinden kaynaklanır. Yemeklerinizi yavaş yiyerek ve daha fazla çiğneyerek sindirimi kolaylaştırabilir ve çabuk hazmedildiği için beyine tokluk sinyali daha erken verilir bu durumda hem mide sağlığını korurken hem de kilo vermenize yardımcı olur.
Yavaş Yemek Yemenin Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar yemeği yavaş yiyen kişilerin hızlı yiyen kişilere göre obezite riskinin daha az olduğunu ortaya koyarken yemeği yavaş tüketen kişilerin amacı sadece karnı doyurmak değil yemeğin lezzetini almak olmaktadır. Yavaş yavaş yemek kişilerin daha az besin tüketmesine neden olurken bu durum kalori alımını da otomatik olarak düşürmektedir. Dolayısıyla kalori alımına dikkat ve iştahını kontrol etmek isteyen kişilerin yavaşlığa özen göstermesi gerekir. Yukarıda da söz edildiği gibi beyin yirmi dakikada tokluk sinyalini gönderdiği için daha az yemek yiyerek doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Yemeği yavaş yemenin bir diğer yolu ile fazlaca çiğnemektir. Fazla çiğnendiğinde ise sindirim sistemi tarafından daha kolay hazmedilir ve sindirim sistemi sağlığı açısında da yararlıdır. Yavaş yenildiğinde besinlerin emilimi daha doğru yapılırken kontrolü ele alarak hayatınızın her alanında kontrollü yaşamak adına ilk adımı atabilirsiniz.
Tek Başına Yavaş Yemek Kilo Verdirir Mi?
Tek başına yemekleri yavaş yiyerek daha besin tüketmek yetersiz bir çalışma olacaktır. Düzenli spor yapmak ve beslenme programına uymanın yanı sıra uyku düzenine de dikkat edilmelidir. Yavaş yiyerek porsiyon küçültmeye çalışıyor iseniz dakika tutarak yemeye çalışabilirsiniz. Az porsiyonu yirmi dakika kadar yemeye çalışarak ve sürenin sonunda beyin tokluk sinyalini vererek size az yemek ile doyduğunuzu da kendinizi inandırabilirsiniz.
Yararlı Yöntemler
Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek istiyorsanız yemeklerden önce ve sonra su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Önce içtiğiniz su iştahınızı kontrol altına alırken sonrası ise doygunluk hissini arttıracaktır. Kilo vermek için ara öğünlerle diyetinizi güçlendirirken ana öğünlerinizin saatini aç olduğunuz saatlere göre ayarlamanız daha doğru olacaktır. Açlık düzeyinizi sürekli orta seviyelerde tutarak çok fazla yemek yemenin önüne de gececiğinizi hatırlatmak isteriz.
Duygusal Açlığa Düşmeyin
Kişilerin kilo almasının en önemli etkenlerinden biri de duygusal açlıktır. Kişi sürekli yeme eğilimdedir. Yapılan araştırmalar çok fazla yemek yemediğini iddia eden bir grup insanı konu edinmiştir. Yemek saatlerinde kişiler küçük porsiyonlu tabakla sağlıklı beslenme periyodu çizerken gün içerisinde ise sürekli olarak yeme eğilimi gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu ayrımı da dikkate alarak yemeklerinizi yavaş ve kararında yiyerek düzenli spor yaparak kilo verebilirsiniz.