Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Ağırlık Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağırlık çalışması yapan kişiler bilir ki her antrenman kendine özeldir ve kişilerin kendine göre çalışma stili bulunmaktadır. Temel olarak benzer özellikler gösterse dahi küçük detaylar çalışmaları birbirinden farklılaştırmaktadır. Performansınızı en üst konuma getirebilmek için en doğru antrenman stilini oturtmalısınız. Ağırlık çalışırken en iyi şekilde antrenmanı tamamlayabilmek için hareketlerin yapılma şekli çok önemlidir. Ağırlığı kaldırırken formun doğru durması, ağırlığı bırakırken doğru bir stil oturtmak gerekir. Bu durum hem güvenlik açısından hem de olası sakatlıkların önüne geçmek içinde önemlidir. Ağırlık çalışanlar için hangi koşullar önemlidir? Yazımızda.

Kasılmaların Önlenmesi

Hareketi tamamlarken bitiş pozisyonuna geri dönerken kasılma oluşuyor ise bu durum kasıldığınızı gösterir. Sık sık aynı durum tekrarlandığında ise ağırlığın istenilen düzeyde kaldırılamaması ve ağırlığı bırakırken gerekli olan dengenin sağlanamamasına neden oluyor. Bu sebepten bitişi yaparken daha kontrollü ve ağır hareket edilmelidir.

Sakatlıkların Yaşanmaması İçin

Ağırlık antrenmanları sırasında sakatlık yaşayan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Sakatlık yaşama ihtimalini en aza indirgemek için ani hareketler yerine duraksayarak ilerleyebilirsiniz. Duraklayarak yapılan egzersizlerde kaslar sabit kalır ve kasılmadan hareket ederler. Bu durum küçük ağırlıklarda sorun yaşanmasına neden olmazken yüksek ağırlıklarda duraksayarak ilerlemek gerekmektedir. Sadece bir iki saniye kadar duraksamak bile kasların doğrudan hareketini engelleyeceğinden kas yırtılmaları ve kasılmaları gibi rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Tüm Beden Egzersizleri Yapılabilir

Bölgesel çalışmalar ağırlık çalışanlar için çok önemlidir ancak fazla çalışmalar doku esnemelerine neden olabilir. Doku esnemesinin yaşanması antrenmandan alınan verimi düşürürken aynı zamanda sakatlanmaya da yol açabilir. Bu sebepten sürekli bölgesel çalışmak yerine tüm vücut egzersizlerine de önem verilmelidir. Çapraz çalışmalar bedeni daha fazla yorarken tüm vücut çalışmaları daha hızlı güçlenmesine sebep olurken verimi de arttırır.

Antrenmandan Alınan Verimi Arttırmak İçin

Eğer yeni başlıyor iseniz kaldıramayacağınız yükün altına girmeyi denememelisiniz. Bu durum hem kaslarınızı zorlarken hem de motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Ağırlık çalışırken basamaklı ilerlemek gerekir ki hafif ağırlıklar ile daha fazla tekrarlar doğru bulunmaktadır. Kaslarınızın ısınması ve gelişmesi için antrenmandan önce ısınma egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin. Isınma egzersizleri yaşınız kaç olursa olsun kaslarınızın ihtiyacı olan bir durumdur. Bu sayede antrenmandan daha fazla verim alır ve hareketlerin daha kolay yapıldığını fark edebilirsiniz. Ağırlıkları kaldırmadan önce eklemlerinizin açılması ve ısınması yine olası sakatlıkların önüne geçmek için gereklidir. Ağırlık çalışırken bütünsel anlamda gelişme göstermek için farklı egzersizler denemekten de kaçılmamalıdır. Tek bir egzersize sıkışmak gelişimi yavaşlatırken aynı zamanda döngüye girmenize de neden olacaktır. Farklı kas gruplarını farklı egzersizlerle çalıştırmayı deneyebilir veya aynı kas grubunu çalıştıran başka egzersizler yapabilirsiniz. Ağırlık antrenmanında hedef güçlenmektir ve süreç içerisinde ağırlığı arttırarak belirli dönemlerde ise daha hafif ancak çok tekrarlı ilerleyerek vücudun alışmasına engel olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir