Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Ağırlık Kaldırmak Boy Uzamasını Engeller Mi?

Ağırlık çalışmak isteyen kişiler özellikle büyüme çağında ise akla gelen ilk soru boyunun uzamasına engel olup olmayacağıdır. Araştırmalar bazı spor çalışmalarının kemiklere çok baskı yapmasından mütevellit kemiklerin esnekliğini kaybetmesine ve bu durumunda gelişimi yavaşlattığını ortaya koymaktadır. Genç yaşta spor yapmak isteyen kişiler bu durumun olumsuzluğunu yaşamamak için kasların gelişmesini sağlayacak egzersizleri de beraberin yürütmesini tavsiye edebilirsiniz. Uzun süreli ağırlık altında kalmak ve ağır antrenmanlar yapmak kemiklerin gücünü arttırırken esnekliğini kaybetmesi sonucu boy uzamasını engellemeyen ancak yavaşlatan etki söz konusu olabilmektedir.

Boy İle Ağırlığın İlgisi

Birçok aile çocukların ağırlık antrenmanları yapmak istemesi durumunu tedirginlikle karşılamaktadır. Kemik gelişimini ve gelişimizin hızını etkileyen bu çalışmalar sonucunda kaslar ise daha fazla gelişmekte olup kaslar kemiklerin etrafını daha fazla sararak kemiğin yeterince esnemesine müsaade etmezken bu durumda kemiğin boyunun uzamasına olumsuz etki edebilmektedir. Bu konuda yapılan binlerce araştırma ise net bir sonuç bizlere vermemektedir. Yapılan bazı araştırmalar 18 yaşını doldurmamış çocukların ağır antrenmanlar yapmasının doğru olmadığını söylerken gelişim çağını tamamlayana kadar boyunun uzamasına yardımcı olacak egzersizlere yönlendirilmesinin doğru olduğunu savunmaktadır.

Boyun Uzamasında Olumlu Etkiye Sahip Sporlar

Zıplamak, koşmak veya atlamak gibi eylemler kemiklerin esnekliğini arttıracağından boy uzamasında etkilidir. Bu sebepten voleybol ve basketbol ilk akla gelen spor branşlarıdır. İki sporda elişim çağından yapan çocukların boyunun uzamasına olumlu etki ettiği kanıtlanmıştır. Yüzme ise yine kulaç atarken vücudun esnemesini sağladığı için boyun uzamasına yardımcı olurken barfiks çekmek yine özellikle eklem ve omurganın esnemesini sağladığından boyu uzatmaktadır.

Boy Uzaması Genetiktir

Yapılan araştırmalara göre bir kişinin boyu %80 genetik olup %20 çevre faktörü etkilidir. Beslenme düzeni, genlerden gelen özellikler ağır basarken büyüme çağında beslenme düzeni ve yapılan sporun etkisi ile çocuk minimum ve maximum arasında bir bölgeye kadar ilerleyecektir. Basketbol oynayan çocuklar sadece basketbol oynadığı için uzamamıştır. Genetik mirası ve yaptığı sporun olumlu etkisi ile uzayabileceği en fazla seviyeye daha hızlı gelmektedir. Bu bağlamda bir kişi ağırlık çalıştığı için kısa kalmaz sadece ağırlık çalışmak boy üzerinde olumlu etkiye sahip olmayan bir spor dalıdır. Çocuk uzaması gerektiği kadar yine uzayacaktır.

Ağırlık Çalışmak Tek Başına Uzamayı Engellemez

Naim Süleymanoğlu’nun halter kaldırdığı için kısa kaldığını düşünmek yanlış bir bağlamdır. Amerikalı ağırlık sporcularının boy ortalama 1,90 iken İsveçli ağırlık çalışanlarının ortalaması ile 1,79’dur. Ağırlık çalışmak tek başına boyu kısaltmayacağı küçük yaştan beri çalışan sporcuların varlığı ile çürütülmüş olmaktadır. Boyun uzamamasının tek sebebini yapılan spora bağlamak doğru olmadığı gibi beslenme düzenine de dikkat etmek gerekir. Gelişim çağındaki çocukların düzenli ve dengeli beslenerek antrenmanlarına uygun bir program oluşturulması önemlidir. Büyüme hormonu düzenli beslenme, egzersiz ve uyku düzeni ile desteklenmedikçe büyüme çağındaki bireylerin büyüme hızının yavaşlaması normal bir durum olarak kabul edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir