Egzersiz Sırasında Kramp Nasıl Önlenir; Egzersiz esnasında yaşanan sorunlardan biri de kramplarıdır. Kas spazmı olarak da isimlendirilen bu durum bazen gece uyku esnasında da gerçekleştirilmektedir. Kramplar bazen kısa süreli bazen ise uzun süreli gerçekleştirebilmektedir. Kas spazmı uzun süreli olduğunda kişiye ciddi ağrı yaşatabilmektedir. Genellikle bacağa, parmaklara, kasık bölgesine, mideye veya ayağa kramp girmektedir. Kramp problemi yaşıyorsanız yazımızı dikkatle incelemenizi önermekteyiz.
Kas Spazmı Nedir?
Vücudumuzda bulunan kas hareketi gerçekleştirebilmek için kasılır ve ardından gevşer. Bazen gevşemeden kas grupları yeninden kasılır ve vücut bu duruma tepki gösterir. Bu durum sonucunda da kramp yahut kas spazmı yaşanır. Beyin bölgede bir problem olduğunu algılayarak burada kasılma gerçekleştirilmektedir. Kramp bir bölgede gerçekleşebileceği gibi birden fazla bölgede de yaşanabilmektedir. Genellikle mide ayak ve bacaklarda görülen kramplar tüm kas gruplarını tehdit etmektedir.
Kas Spazmı Neden Yaşanır?
Krampın birden fazla yaşanma sebebi olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tekrarlayan kramp problemidir. Eğer vücudunuzun belirli bölgelerinde sıklıkla kramp problemi yaşıyor iseniz beslenme düzeninizi irdelemeniz gerekmektedir. Çünkü magnezyum ve potasyum gibi doğrudan kas hücrelerini beslerken sinirlerle bağlantılıdır ve bu iki mineralin eksikliği tek başına kas spazmı yaşanmasına neden olabilir.
Ayrıca egzersizler sırasında da kramp girebilir. Bunun temel sebebi ise vücuttaki etkenlerin bölgeye sinyal göndermesidir. Spor esnasında dehidrasyon veya çok fazla tuz kaybı yine kas spazmı yaşanmasına neden olur. Ayrıca uzun süre sporsuz geçen bir sürenin ardından spora yeniden başlıyorsanız yine kramp yaşanabilir. Son olarak ise vitamin eksikliği, sindirim sistemi bozuklukları, dolaşım sistemi bozuklukları, alkol kullanımı ve hareketsiz kalmak da krampa neden olabilmektedir.
Egzersiz Sırasında Kramp Nasıl Önlenir, Krampı Engellemek İçin
Kaslardaki gerilme sonucu yaşanan krampı engellemek için bölgeye soğuk veya sıcak uygulaması yapabilirsiniz. Burada önemli olan kasların gerilmesini ve ardından gevşemesini sağlamaktır. Tüketilmesi gereken günlük su miktarının altında kalıyorsanız mutlaka bol su tüketilmelidir. Kramplar genellikle doktor müdahalesi olmadan bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden geçerken bölgeye masaj yaparak kasların rahatlamasını da sağlamak mümkündür. Nadiren yaşanan kramplarda bu uygulamalar yeterliyken kronikleşen kramp için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Çünkü sürekli kramp girmesi bir sağlık sorunu olduğunun göstergesi olarak kabul edilir.
Egzersiz Sırasında Kramp Nasıl Önlenir; Kramp Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Vücudunuzun bir veya birden fazla bölgesinde kas spazmı yaşandığı dönemde bölgeyi çok fazla hareket ettirmeden ve ağır darbelerden kaçınarak masaj yapabilirsiniz. Parmak uçlarınızla yapacağınız orta şiddette masaj kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca dilerseniz sıcak uygulama da yaparak yine bölgeyi rahatlatabilirsiniz. Spor esnasında kramp problemi ile sıklıkla karşılaşıyorsanız yanlış bir hareket yapıyor olabilir veya ısınma safhasını gerçekleştirmiyor olabilirsiniz. Spor öncesinde mutlaka ısınma antrenmanı alınmalı ve spordan sonra da soğuma egzersizleri de gerçekleştirilmelidir. Spor esnasında ayrıca molalara dikkat etmeli ve yeterli seviye de su tüketilmelidir.