Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Egzersiz Yaparken Bu Hatalara Düşebilirsiniz! Dikkat

Egzersiz yaparken birçok harekete dikkat etmeden sonuç odaklı davranabiliyoruz. Buda bazen sakatlanmalara bazen ise çok verimli geçen bir antrenmandan aslında yeteri kadar verim alınmadığı gibi sonuçlara varabiliyor. İşe en tepeden başlamak gerektiğinde ise birçok sporcu egzersize başlamadan önce ısınma hareketlerini atlayabiliyor. Isınma hareketleri diye isimlendirilen esneme hareketleri aslında vücudu spora hazırlayan ve sakatlıkların engellenmesi için en önemli adımlardan biridir. Orta ve yüksek şiddette bir antrenmana çıkacaksanız hele ki mutlaka yapılması gerekir. Bu şekilde kaslarınızı hazırlayabilir ve vücudunuzu canlandırırsınız.

Esneme Hareketleri Nelerdir?

Birçok kişi yaptığı antrenmanın her ayrıntısını bilmesine rağmen esneme hareketlerine gerektiği kadar önem vermediğinden doğru hareketleri bilmemektedir. Her zaman yapılması ve asla atlanamaması gereken bu ilk basağım en doğru yapılması için birkaç hareket önerisi;

Öncelikle ayaklarınızı omzunuzun hizasında açın ve belinizi bükerek öne doğru eğilerek olabildiğince ayaklarınız değmeye çalışın. Dizlerin bükülmemesi önemlidir ve bu hareket ile sırt, kalça ve boyun bölgenizi çalıştırmaya yaramaktadır. Ardından ellerinizi kafanızın arkasına doğru uzatın ve bir eliniz ile diğer elinizin dirseğini tutarak bedeninizi gevşetmeye çalışın. Sırt, omuz ve boyun bölgenizdeki kasların rahatlamasını sağlayacaksınız. Belinizi esnetmek istiyorsanız ellerinizi belinizin üzerine koyun ve bacaklarınız sabit şekilde belinizi iki yana çevirmeye çalışın.

Yaptığınızın Egzersizin Doğruluğundan Emin Olun

Hareketi yanlış yaparak kendinizi sakatlama riskinizi çok arttırdığınız bir gerçektir. Spor yaparken sadece kaslarınız değil eklem ve kemikleriniz de sizinle hareket etmektedir ve yanlış bir hareket ile eklemlerinize siz farkında olmadan da zarar verebilirsiniz. Uzun süre doğru bilinen hareketin yanlış yapılması kaslarda yırtılmalardan kemik yapısını bozmaya kadar birçok olumsuz dönüşü olabilir. Uzman bir kişiden mutlaka sizi kontrol etmesini isteyin.

Çok Fazla Çalışmak

Fazla çalışmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Hareketi yanlış yapmak ne kadar olumsuz ise çok fazla çalışmakta o derece sakatlıklara sebep olabilmektedir. Eğer ağırlık ile çalışıyorsanız elbette ki bu ağırlığı arttırmak mantıklı bir harekettir ancak kaslarınızın ve sizin kaldırabileceğiniz ölçüde tutmak gerekir. Eğer çok fazla çalışır veya fazla ağırlık kaldırırsanız kan basıncının değişmesi ile ani bayılma dahi yaşayabilir ve kendinizi sakatlayabilirsiniz.

Dinlenme Zamanı

Set aralarında dinlendikten sonra antrenmana devam etmek gerekmektedir. Ancak burada önemli olan ne kadar dinlendiğinizdir. Eğer az bir süre geçip hemen egzersize geri dönerseniz yine yanlış bir davranış göstermiş olacaksınız. Çünkü yeteri kadar dinlenemeyen vücut çok daha fazla yorulur ve sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Az dinlenmenin yanı sıra bu sürenin çok uzaması da doğru değildir. Fazla dinlendiğinizde kaslarınız soğuyacak ve siz yeniden hazırlıksız bir şekilde egzersizlere başlayacaksınız. Soğuyan kaslardan sonra aniden yüklenme yapılması kas yırtılmalarının en büyük sebeplerinden biridir. Dinlenme süresi antrenmanın set sayısına göre değişse de 40 saniye uzmanlar tarafından ideal süre olarak belirlenmektedir. Eğer kas kütlenizi arttırmak için antrenmanlar yapıyorsanız bu süre 60- 120 saniye arasında olmalıdır.

Güvenlik Önemli

Çok fazla göz ardı edilen bu konu sakatlanmaların önüne geçmek için gereklidir. Yapacağınız antrenmana göre çevrenize şöyle bir göz gezdirerek sizin için tehlikeli olabilecek maddeleri uzaklaştırmanızı öneririz. Ayrıca eğer omurganızı zorlayacak hareketlerde bulunacaksanız bel kemerinizi takmayı ihmal etmeyin ve eğer bar üzerinde çalışacak için eldiven kullanmayı unutmayın.  Bu durum ellerinizin kaymasını önleyecektir.

Sağlık için yaptığınız sporda sağlığından olmak istemiyorsanız bu söylediklerimizi zaman zaman hatırlamanızı umarız. Sakatlık olmadan verimli bir antrenman geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir