Hamileler İçin Haftalık Spor Egzersizleri; Anne adaylarının hamilelik süreci ortalama 9 ay sürmektedir ve bu süreçte anne adayları giydiklerinden yediklerine, uyku düzenlerinden yaptıkları spora kadar pek çok konuya ayrı bir hassasiyet göstermektedir. Anneler kendi sağlıklarını ve bebek sağlığını korumak ve arttırmak için hamilelik sürecinde yaşam kalitesini arttıran doğumu kolaylaştıran ve doğum sonrası hayata daha kolay uyum sağlayabilmek için sporu tercih ediyor. Sizde sporcu anne olmak istiyorsanız haftalık olarak yapabileceğiniz egzersizleri yazımızda bulabilirsiniz.
İlk 12 Hafta
Hamileliğin ilk haftaları kimi anne adayları için en kolay dönemken en dikkat edilmesi dönemlerden biridir. Ebeveyn olacak ailenin heyecanının yanı sıra doğum anına hazırlanmak ve bu sürece kadar bedeni en sağlıklı şekilde getirmek için ilk 12 hafta düzenli spor yapabilirsiniz.
Bu aylarda yapılan egzersizler ilerleyen aylarda doğumu kolaylaştıran faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu aylar kritik aylar olarak da nitelendirilir çünkü düşük yaşanma ihtimali en fazla olan haftalardır. Bu sebepten ötürü anne adayları çok hareketli olan egzersizlerden kaçınılmalıdır. Gebelikte ilk 12 hafta anne adayı yüzebilir, yürüyüş yapabilir ve esneme egzersizlerinde bulunabilir.
12-24 Haftaya Kadar
Gebelik altıncı ayına gelene kadar annenin karnı büyük bir hızla büyüyecek ve omurga zorlanmaya başlayacaktır. Bu süreçte anne adayları duruş bozukluğu yaşamamak için gücünü arttırmaya ve esnemeye yönelik aletsiz pilates veya yoga yapabilir.
Özellikle yoga da meditasyon yaparak anne adayları bebeğin hareketlerine odaklanarak annelik duygusunu daha fazla yaşarken bu doygunluk hem annenin hem de bebeğin psikolojisini olumlu etkileyecektir. Annenin kilo almaya başladığı bu dönemde eğer anne ağırlığından rahatsız oluyor ise havuzda vakit geçirebilir. Su annenin yükünü alacağından anne adayı kendisini rahatlamış hissedecektir.
Hamileler İçin Haftalık Spor Egzersizleri;
24- 36 Hafta
Bu dönem hamileliğin son dönemi olarak adlandırılır ve anne karnının en büyük olduğu zaman zarfıdır. Anne hacim olarak ağırlaşır ve hareketlerinde kısıtlama meydana gelir. Burada anne adayının daha rahat hareket edebilmesi için ikinci dönem olarak adlandırılan 6 aylık süreçteki egzersizlerinin önemi çok fazladır.
Anneler hamile yogası ve pilatese ne kadar ağırlık verir ise doğuma kadar olan süreçte anne adayı daha hareketli olacaktır. Karnın çok fazla büyüdüğü bu dönemde artık bacak kaldırma, karın üstü ve germe hareketleri yapılmazken annenin oturur pozisyonda skolyoz kaslarını geliştirmeye çalışması gerekir. Böylece doğum sırasında anne adayı daha rahat edecektir.
Hamileler İçin Haftalık Spor Egzersizleri; Doğum Sonrası
Başarılı bir doğumun ardından anneler sporuna devam etmelidir. Hamilelik sürecinde alınan kilonun bir kısmı anne iledir ve sağlıklı kilo vermek için spor gereklidir. Doğum sonrası yine vücudu yormayacak orta hareketli egzersizler yapılabilir. Bebeğin süt ihtiyacını da karşılayan anneler kendilerini yormamalı ve sıvı alımına dikkat etmelidir ayrıca sütün azalmaması için vücut ısısı stabil tutulmalıdır. Bu sebeplerden ötürü bebek emzirme sürecinde anneler yüzebilir, pilates, yoga ve yürüyüş yapabilir.