Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Hamilelik Sürecinde Yoga Yapmanın Faydaları

Kadınlar için güzel, heyecanlı ancak bir o kadar zorlu olan süreçlerden biri de hamileliktir. Bu süreçte doktorun da izniyle birçok kadın süreci ve doğumu daha sağlıklı ve rahat geçirmek için yogaya yönelmektedir. Bu süreçte annenin fiziksel davranışları bebeği içinde önemlidir ve bebek ve anne sağlığını arttırmak açısından gereklidir. Öncelikle doktorunuza danışarak sağlığınız açısından yoga yapmak istiyorsanız hamile yogası kılavuzumu okuyabilirsiniz.

Hamile Yogasının Zamanı

Hamilelik sürecinde yoga bu sayılı zamanı daha rahat geçirmek için yapılmaktadır. Hamile yogasındaki hareketler bilinen yogadan farklı olarak kadını doğum sürecine hazırlarken sürecinde daha sağlıklı yaşanmasına yardımcı olmaktadır. Bu süreçte yoga gibi sporlardan destek alınarak sorun olarak algılanabilecek durumların yaşanmadığı deneyler sonucunda ispatlanmıştır. Hareketlerin yapılması öncelikle doktorun iznine bağlı olarak bir 12 hafta sınırlı olarak yapılabilmektedir. Uzmanlar hamilelerin yogaya başlaması için en uygun zamanın 3. Aydan itibaren olduğunu vurgular. Bu dönemde bebek rahme tutunur ve düşük gibi istenmeyen durumların yaşanma ihtimali azalır. İkinci ve üçüncü aylar bu süreç için kritik olacağı için doktorunuz görüşü mutlaka alınmalı ve sizi zorlayacak hareketlerden uzak durulmalıdır.

Faydaları Nelerdir?

Yoga tek başına fiziksel aktivite olarak düşünülmemelidir. Anneyi psikolojik anlamda da destekleyerek anne ile bebek ilişkisinin daha sağlam kurulmasına yardımcı olmaktadır. Yapılan hareketler sonucu sırt, karın ve doğuma yardımcı olacak pelvis kası güçlenir. Bu süreçte tedirgin ve gergin olan anne adaylarının spiritüel anlamda rahatlamasına yardımcı olurken yoga sonucunda huzuru da bulacaktır. Yoga çalışmalarında nefes egzersizleri de yapılacağında anne daha fazla oksijen alır ve bu durum kan akışını da hızlandırarak ciğerleri güçlendirir. Doğru nefes almayı öğrenerek bu durumu doğum sırasında da kullanarak daha kolay bir doğum gerçekleştirilmektedir. Ayrıca doğum kanalını gevşetmek için yapılan hareketler özellikle normal doğum gerçekleştirmek isteyen kadınlar için bu durumu kolaylaştıracaktır.

Sırt ve Bel Kaslarını Esnetmek İçin Yapılan Hareketler

Hamilelik sürecinde kasların gerilmesi ağrıya neden olmaktadır. Sırt ve bel bölgesini rahatlatmak için öncelikle dizinizin üzerine çökün ve ellerinizi omzunuza paralel olacak şekilde açarak bedeninizin ağırlığınızı önce sırtınıza ardından karnınıza ve omurganıza vererek kendinizi esnetmeye çalışabilirsiniz. 20 saniye kadar bekledikten sonra bu hareketi 10 tekrar ile yapmanız ağlarınızı azaltacaktır. Bir diğer hareket ise yere beliniz dik gelecek şekilde oturun ve ayaklarınızı tam karşıya uzatın. Kollarınızı açarak sadece bedeninizi nefes alma tekniği de uygulayacak sağa ardından sola doğru uzatın.

Sakinleşmek İçin Yapılması Gereken Hareket

Öncelikle zemine oturun ve sırtınızı dik tuttuktan sonra diyafram nefesi almaya çalışın. Bedeninizi gevşetmeye çalışarak omuzlarınızı öne doğru yavaşça eğerek birkaç nefes aldıktan sonra yeniden doğrulun ve başlangıç pozisyonuna geri dönüp tekrarlayın. Hamile yogasında en önemli olgunun nefes egzersizleri olduğunu unutmayın ve en fazla nefes üzerine çalışın. Doktorunuzun tavsiye ise bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmek için yogadan destek alabilirsiniz.