Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Hangi Spor Günde Kaç Saat Yapılmalıdır?

Düzenli spor yapmak vücut, beyin ve ruh sağlığı için çok olumlu etkiler yapar. Spor yapmaya karar verdiyseniz her spor için en etkili sonucu almayı hedefleyebilirsiniz. Bunun için yapacağınız egzersizin ne olacağına karar vermek ve haftada kaç saat yapılması gerektiğini bilmek önemlidir. Hangi spor günde kaç saat yapılmalıdır? ile ilgili olarak yazıda detaylı bilgi sunulacaktır.

Haftada 3-4 Kez Yürüyüş Yapın!

Yağ yakmak için yürüyüş etkili bir spordur. Ayrıca birçok kişinin kolaylıkla yapabileceği bir egzersizdir. Tempolu olarak yürüyüş yapmak önemlidir; zaman zaman hızlanıp tekrar yavaşlayarak da yürüyüş yapmayı tercih edebilirsiniz.

Yürüyüş yapmak metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakmayı sağlar. Aynı zamanda yürüyüş yapmanın yanında ağırlık da kaldırırsanız ekstra olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Düşük veya orta tempoda yürüyüş yapanlar haftada 3-4 kez 45-50 dakika bunu gerçekleştirebilirler.

Koşu Yapmak: Yürüyüş daha hafif bir spordur; düzenli yapıldığında olumlu sonuçları barizdir. Bununla beraber eğer kilo verme niyetiniz varsa koşu daha etkili olacaktır. Koşmak kardiyo egzersizleri arasında yer alır. Nabzı hızlandırır ve yağ yakar. Haftada 3-4 kez en az 30-40 dakika koşu yapabilirsiniz.

Haftada 3 gün Pilates Yaparak Forma Girebilirsiniz!

Pilates özellikle yanına 1-2 gün kardiyo egzersizleri de etkilendiğinde çok iyi sonuçlar aldırmaktadır. Pilates vücudu forma sokma ve sıkılaştırma için çok iyi bir egzersizdir. Kısa sürede incelmeyi sağlar. Kilo verme fazla olmasa da incelme çok net biçimde görülebilir.

Pilates tüm kasları çalıştırmaktadır. Her gün yapılmasındansa haftada 3 kez yapılması tavsiye edilmektedir. Pilates seansı için ideal süre ne çok kısa ne uzun olmalıdır. Ortalama 50 dakika pilates yapmak uygundur.

Vücut Çalıştırma için Haftada Kaç saat Gereklidir?

Vücut çalıştırma egzersizlerinde ana amaç kas kütlesini arttırmaktır. Hedef kasların genişletilmesidir. Buna göre antrenman tipine ve sporcu seviyesine göre çalışılması gereken saatler değişkenlik gösterebilir.

Başlangıç ve orta seviye sporcular haftada 3-4 kez minimum 30-40 dakika çalışabilirler. İleri seviye sporcular ise 5-6 kez ağırlık çalışması yapabilirler. Genellikle antrenmanların 1 saati geçmemesi tavsiye edilmektedir.

Kardiyo Egzersizleri için Haftada En Az 3-4 Gün!

Kardiyo egzersizleri nabız atışını hızlandıran, kan dolaşımını canlandıran egzersizlerdir. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırırlar. Mutluluk ve canlılık hormonu salgılattığı için kişiler kendilerini daha canlı hissederler.

Kardiyo egzersizlerinden bazıları şunlardır:

  • Koşma
  • Spinning
  • İp Atlama
  • Yüzme
  • Tenis oynama

Nabız atışını hızlandıran ve terleten egzersizler kardiyo sınıfına girerler. Kardiyo egzersizleri hafif ve yüksek yoğunluklu olarak ayrılmaktadır.

Hafif kardiyo egzersizleri 45-60 dakika sürebilir. Nabız çok yüksek değildir. Tempo sabittir; inişler çıkışlar yoktur. LISS olarak da isimlendirilirler. Bisiklet sürmek buna örnektir.

Yüksek tempolu kardiyo egzersizleri içinse 20-25 dakika yeterlidir. HIIT olarak da isimlendirilir. 30 saniye yoğun sonra 60 saniye daha hafif bir tempoda egzersiz devam eder. Yüksek ve düşük tempo arka arkayadır.  Nabız yüksektir.

Çok Uzun Süre Spor Yapmak Faydalı mı?

Spor yaparken egzersiz saatleri ve günleri ile ilgili genel bir bilgi sunduk. Tabiki bu durumun en iyi biçimde kişisel olarak ayarlanabileceğini de göz önünde tutmanız faydalı olacaktır. Kişisel program oluştururken spor hocalarından destek alabilirsiniz.

Çok uzun saatler spor yapmanın faydalı olup olmayacağını birçok kişi merak etmektedir. Günde 1 saati aşan sporların çok büyük bir katkısı yoktur. Hatta bir sonraki antrenman için toparlanma süresini uzatacağından alınan verimi düşürebilirsiniz.

Bununla beraber yoğun kardiyo vb. egzersizler dışında 20-30 dakika da kısa bir süre olarak değerlendirilebilir. Yapılan spora, kişiye ve yoğunluğa göre bu durum değişebilir.

Sporda İdeal Dinlenme Süresi Nedir?

Hangi spor günde kaç saat yapılmalıdır ile ilgili olarak genel bir değerlendirme yaptık. Sporda dinlenme süresinin de dikkate alınması gereklidir. Kasların toparlanması ve yeniden yapılanması için bu şarttır.

Kişiye göre, yapılan spora göre ve spor alt yapısına göre dinlenme süresi değişebilir. Başlangıç ve orta seviye sporcular dinlenmeden çok yoğun egzersiz yapmaktan kaçınmalıdırlar.

İleri seviye sporcuların haftalık antrenman süresi daha uzun olmaktadır. Genel itibariyle bir gün dinlenip bir gün spor yapmak önerilmektedir. Dinlenme sürelerine dikkat edilerek yapılan egzersizler sporculara çok daha olumlu sonuçlar aldıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir