Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

İdeal Antrenman Süresini Aşmak Tehlikeli Midir?

Spor sağlıklı yaşamak ve ideal kiloya erişmek için mümkün olan en iyi yolken her şeyin olduğu gibi sporun da ideal sürenin dışına çıkılması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir. Spor yapmak ne kadar sağlıklı ise sporun dozunun kaçırılması sağlığı tehdit eden unsurlara neden olabilir. Özellikle vücut geliştirmek isteyen kişiler sınırlarınızı zorlayarak kaslarınızı güçlendirme yoluna giderken bu ayarın çok açılmaması en sağlıklı olanıdır. Özellikle kendinizi bilmeden hareket etmek ve vücudunuza ağır gelecek antrenmanlar yapmak sağlığınızı tehlikeye atmanıza neden olabileceği gibi aşırı spor yapmak sakatlanma ihtimalinizi arttıracaktır.

Antrenman Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

İdeal antrenman süresinin belirlenmesi için kişinin antrenman takvimi gözlenmeli ve genel sağlık durumu mutlaka irdelenmelidir. Uzmanlar ideal antrenman süresinin yanı sıra ideal gün olarak da haftada üç veya dört gün vermektedir. Antrenman süresi haftada üç gün ise kişi programı dahilinde en uygun süreyi belirlemektedir. Eğer antrenmanlarınız da amacınız vücut geliştirmek ise günlük çalışma süresi kırk beş dakikayı geçmemelidir. Bu sürenin uzaması sporcunun daha fazla yorulmasına ve kaslarınızın da yorgunluğu ile kas yırtılması gibi sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Kardiyo çalışmaları yapıyor iseniz ideal süre en fazla bir sat olmalıdır. Yüksek tempolu çalışmalarda bu süre otuz dakikayı aşmamalıdır. Yüzme antrenmanları yapılıyor ise bu süre yine otuz dakikayı aşmamalıdır. Bu zaman uzmanların ortalama verdiği rakamlar olup kişilerin durumlarına göre esneklik gösterebilmektedir.

Performans Düşüklüğünün Nedeni Çok Çalışmak Olabilir

Çok fazla çalıştığınızı düşünüyor ancak yine de istenilen performansa erişemiyor iseniz bunun sebebinin ideal sürenin dışında çok fazla kaldığınız için olduğunu düşünebilirsiniz. Kendinizi çok fazla zorlamanız bir süre sonra sizi yoracak ve en basit hareketleri yaparken bile artık zorlandığınızı fark etmeniz uzun sürmeyecektir. Bu durumda antrenmanlarınızın sayısını ve süresini azaltarak vücudu dinlendirmelisiniz. Unutmayın ki kas gelişmesi sadece antrenman sırasında değil dinlenirken de gerçekleşmektedir.

Kalp Ritminiz Bozulabilir

Antrenman sırasında kalp atışlarınızın hızlanması normal ve istenilen bir durumdur ancak bu durumun sürekli yaşanması uzun dönemde sağlığınızda ciddi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Kalp ritminizin bozukluğunu doktor kontrolünde yapabilir veya her sabah uyandığınız kendinizi dinleyerek bir sorun olup olmadığı konusunda fikir edinebilirsiniz. Gece uykularınızdan çok fazla uyanıyor olmanız ve uyku kalitenizin düşmesini hem ritim bozukluğuna bağlayabilir hem de antrenmanların size ağır geldiği sonucunu çıkarabilirsiniz. Uykuda yeteri kadar dinlenemeyen ve uyku kalitesi düşük kişiler genellikle gündüz uyuma ihtiyacı duyar ve bu da vücutta uyuşukluğa neden olur. Devamlı uyku hali ise sadece antrenmanlarınızı değil günlük hayatınızı da olumsuz etkileyecektir.

Motivasyon Düşüklüğü

Rekabet ortamı, kişinin kendiyle yarışı, dayanıklılığı arttırma isteği veya kondisyonu arttırmak gibi düşünceler ve istekler kişiyi daha çok çalışmaya götürebilir. Ancak ideal sürenin dışındaki çalışmalar sonucunda beklenen atılım gerçekleşmediğinde kişinin artan motivasyonu aynı şiddette sönecektir. Bu durumu yaşamamak için uzak hedefler yerine yakın hedefler ile ilerlemeli ve uzun süreli olarak antrenman sürelerinin çok üzerine çıkılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir