Kas Yapmak İçin Neler Yemek Gerekir; Vücudunuzda kas kütlesini artırmak ve yağ oranını azaltmak için spor yapmak ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Spor yapmak denildiğinde sürekli antrenman yaparak kaslarınızı belirgin hale getirmek istemek değil sporu bir yaşam biçimine dönüştürmek gerekir.
Düzenli ve günün belli zamanlarında yapacağınız kısa ama etkili antrenmanlar, açık hava yürüyüşleri ve tempolu koşular kas kütlenizin sürekli aktif olmasına ve yağlanma oranınızın azalması destek olmaktadır. Ayrıca hamburger, pizza gibi popüler hazır gıdalardan olabildiğiniz kadar uzak durmaya çalışın. Sağlıklı yiyecekler tercih etmeli her nesin gurubundan günde belli oranda tüketmeye özen göstermelisiniz.
Özellikle protein kasların güçlenmesi için çok önemli bir nesin türüdür. İçerisinde yoğun protein olan besinler; yumurta, hindi, tavuk, kırmızı et, balık, yulaf ve kuruyemiş. Ayrıca sporcular hazır protein tozu da kullanmaktadır. Hazır ürünler daha hızlı sonuç gösterdiği için kolay yolu seçerek protein tozu kullanmak yerine düzenli spor ve sağlıklı beslenme sayesinde belli bir zaman aralığında istediğiniz vücut ve kas formuna kalıcı olarak ulaşabilirsiniz. Ancak protein tozları hızlı ama kalıcı olmayan sonuçlara neden olabilir.
Kas yapmak İçin Ne Yemeliyim?
Vücudumuzdaki kasların temel yapı taşlarını proteinler oluşturur. Protein ağırlıklı beslenmek kaslarınızın güçlenmesine ve gerekli egzersizleri yaparsanız kaslarınızın belirgin olarak görünmesini sağlayacaktır. Proteini yoğun olan besinler arasında tavuk, bol yumurta, yağsız organik etler, balık, yoğurt, yağsız süt, badem ve fıstık ezmesi, baklagiller yer almaktadır. Her besin gurubunda belli oranda protein bulunur ama en yoğun olanlar bunlardır. Baklagillerin içerisinde yer alan yulaf hem sporcuların tercihi hem de protein açısından zengin bir besindir. Tok tutma özelliği, sindirim sistemi ve metabolizmayı düzenleyici etkileri ile günde 8 yemek kaşığı kadar yulaf tüketimi yüzde 15‘lik protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Hangi Meyve Kas Yapar?
Çoğunlukla ara öğün olarak tüketilen meyvelerinde kasları güçlendirici özelliği mevcuttur. Özellikle avokado ve elma gibi besin değeri yüksek olan meyveler kaslarınızı geliştirmeniz için gerekli protein ve besini içermektedir. Kaslarınızın geliştirilmesi için sadece proteinle değil her besin gurubundan yemeniz gerekir. Sadece yoğun kas guruplarınızın geliştirilmesi için bu beslenme şeklini protein ağırlıklı olarak düzenleyebilirsiniz. Bunun için özellikle bol yumurta tüketimi çok etkili olacaktır. Ayrıca yoğurt ve süt gibi protein değeri yüksek besinleri de yemelisiniz. Her sporcunun ve sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin aksatmadan tüketmesi gereken en önemli besin sudur. Boy kilo endeksinize göre belirlenen miktarda, ancak günde en az 1.5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.
Kas Yaparken Ekmek Yenir Mi?
Ekmek besin gurubu olarak karbonhidrata dahil edilir. Harcanan enerjinin vücuda yeniden kazandırılması ve kasların gelişimi için karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmek de önemlidir. Özellikle tam buğday ve tahıllı ekmekler karbonhidratı yoğun olarak içerdiğinden her gün yeterli miktarda tüketilmesi gereken bir besindir. Karbonhidrat tüketimi hem kaslarınızı geliştirmenize hem de güçlü hissetmenize katkı sağlayacaktır. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğundan ekmeğinde belli oranda yemek önemlidir. Düzenli ve disiplinli yeme alışkanlığı vücudunuzdaki yağ oranının ani artışına engel olacaktır. Bu sayede kaslarınızı güçlendirmek için daha protein ağırlıklı bir beslenme şekli tercih edebilirsiniz. Ancak tamamen protein içeren değil her besin grubundan yeterli miktarda alacağınız öğünleri yemelisiniz.
Et Yemeden Kas Yapılabilir Mi?
Et vücudunuzun protein ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayacak bir besindir. Özellikle tavuk eti ve kırmızı et protein açısından oldukça zengindir. Kırmızı et gurubu için 100 gram dana etinin içinde 28 gram protein, 100 gram hindi etinin içerisinde 29 gram protein, 100 gram tavuk etinin içerisinde ise 27 gram protein bulunabilir. Et yemek ideal bir protein kaynağı gibi görünse de et yemeden de kas yapabilmek mümkündür. Özellikle vegan veya vejetaryen sporcular alsa et tüketmeseler de kas yapabilmektedir. Et ve hayvansal ürünlerden alınamayan proteinler için alternatif bitkisel gıdalara yönelmek gerekir. Vejetaryenler için özellikle yumurta protein için çok önemli bir besindir. Ayrıca baklagiller gurubundaki nohut, fasulye, bezelye, mercimek gibi gıdalarda yoğun protein bulunmaktadır.
Kasları Büyüten Şey Nedir?
Sporu bir yaşam biçimi olarak hayatınızda tutmak, düzenli uyumak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak kaslarınızın büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca düzenli ağırlık çalışması yapmanız ve ağırlıklı protein gurubu ile beslenmeniz kaslarınızda görünür bir gelişme sağlayacaktır. Kas gelişiminin hormonlar ve genetik yapı ile de alakası vardır ancak bunun için bir doktora danışmanız uygun olacaktır.
Kas Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Sürer?
İnsanların kas gelişimi 30 yaşına gelene kadar maksimum seviyeye ulaşmış olur. Ancak 40 yaşına kadar kas kütleleri geliştirilmeye devam edilebilir. Doğal süreçte 40 yaşından sonra kas kütlelerinde azalma başlayacağından spor ve egzersiz yaparak bu azalmayı yavaşlatmak mümkündür. Yaş ilerledikçe kas kütlesi azalmaya devam ettiğinden sağlıklı ve düzenli beslenmek, spor yaparak kasları çalıştırmak bu azalmayı yavaşlatmanıza katkı sağlayacaktır.