Koşu yapmayı seven birçok kişinin korkulu rüyasıdır kramplar. Hazırlanmadan koşuya başlamak, birden yüksek tempoda koşmak veya süreyi fazla uzatmak krampa sebep olabilmektedir. Genelde kramp ayaklara veya baldıra girmektedir. Bazen koşu esnasında bazen ise dinlenme döneminde yaşanabilir. Koşu keyfinizi kaçırmamak ve sağlığınız da tehlikeye girmemesi için koşuda veya koşu sonrası kramp yaşamak istemiyorsanız dediklerimize kulak vermenizi öneririz.
Mutlaka Ön Hazırlık Yapılmalı
Sporun a’sı b’si olmaz. Her egzersizden önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu sayede kaslarınız ısınacak, kan basıncınız artacak ve koşmaya hazırlanacaksınız. Klasik esneme hareketlerinin yanında dilerseniz 5 dakika boyunca zıplayabilir, yavaş tempolu koşabilir, bacaklarınızı geriye doğru hareket ettirebilir veya bacaklarınızı esnetebilirsiniz. Bu egzersizler kramp yaşama oranını düşürmekte oldukça etkili olduğu gibi kalp sağlığını ve kas sağlığını korumak içinde önemlidir. Ayrıca koşuya hazırlanırken gösterdiğiniz önemi koşu sonrası da göstermeyi ihmal etmeyin ve mutlaka soğuma hareketlerini rutininize eklemenizi önermekteyiz.
Su Tüketimi
Gerçek sporcuların önemini çok iyi bildiği ancak arada koşuya çıkan kişilerin atladığı bir adımdır. Kaslarda kramp oluşması aslında vücudun sıvı ihtiyacını da göstermektedir. Bu sebepten koşudan en az 1 saat önce vücudunuza yeterli miktarda sıvı girmelidir. Koşu esnasında da ara ara su içmeye devam etmelisiniz. Koşarken terleyeceğinizden vücudun normale göre sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu sebepten özellikle koşu esnasında kramp sorunu yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de sıvı alımıdır.
Bacaklarınızı Şımartın
Yüksek tempolu bir koşunun ardından bacaklarınızın biraz şımartılmaya ihtiyacı olabilir. Kas ağrılarınızın azalması ve gerilen kasların rahatlaması için masaj yapabilirsiniz. Bu masajları bir rutin haline getirerek kaslardaki kramplar büyük ölçüde engellenecektir. Dilerseniz profesyonel bir masaj yaptırabilir veya eviniz kendinize basit bir masaj aleti ile uygulayabilirsiniz. Önemli olan masajın şiddeti değil düzenli yapılması ve kasları rahatlatmasıdır.
Kademeli Koşun
Yukarıda da değindiğimiz gibi koşarken birden depara kalkmak sağlıklı değildir. Yavaş tempoda başlayarak kaslarınıza ısınması için uygun zamanı vermelisiniz. Ayrıca koşarken kısa molalarda vererek hem su içebilir hem de kaslarınızın aşırı yorulmasını engelleyebilirsiniz. Bu esnada soğuyacağınızı düşünüyor veya mola süresini arttırmak istiyorsanız yürüyerek devam edebilirsiniz. Kademeli olarak koşmak ve tempoyu değiştirerek devam etmek kas ağrıları ve kramp için oldukça etkili yöntemlerden biridir.
Doğru Giyim
Koşarken çok fazla hareket edecek ve terleyeceksiniz. Bedeninizi saran ancak sıkmayan ve nefes alabilen özelliğe sahip giysiler tercih edilmelidir. Bu giysiler vücut ısınızı korurken aynı zamanda terli bir şekilde üşütmenizi de engelleyecektir. Kıyafetlerinizin bacağınızı çok fazla sıkmaması da kaslar ve genişleyen damarlar için etkilidir. Konforunuzu ve sağlığınızı bu şekilde daha rahat sağlayabilirsiniz. Koşarken en önemli ekipman ise ayakkabılardır. Ayak yapınıza en uygun koşu ayakkabısı seçerek kaslarınıza giden ağırlığı hafifletebilirsiniz. Koşu ayakkabılarının tabanı ve kumaş yapısı özel olarak tasarlanmıştır. Doğa veya sahil koşuları yapmayı seviyorsanız zemini çok fazla hissettirmeyecek, darbe azaltıcı özelliği olan ve bileğinize de destek veren modeller konforunuzu arttıracaktır. Bu sayede kas esnekliğiniz artacak ve koşu esnasında veya sonrasında kramp yaşanma oranını en aza indirgemiş olacaksınız.