Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler

Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler; Dayanıklılığı ve kuvveti arttırmak için en popüler egzersiz kuşkusuz ki koşmaktır. Haftada 3-4 kez koşu egzersizi yaparak kardiyo çalışabilir ve fazla yağın erimesi için vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Koşmak sadece zayıflamak için değil aynı zamanda bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmek için etkilidir. Geceleri uykuya daha rahat dalmanızın yanı sıra koşu esnasında terleyerek vücuttaki toksinlerin atılmasını da sağlayabilirsiniz. Ayrıca koşmak kalp damar rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi birçok ölümcül hastalığı önlemek içinde etkilidir. Sağlığa faydası saymakla bitmeyen koşu egzersizi için sizlere altın değerinde önerilerimize mutlaka göz atmalısınız. İyi okumalar.

Nefes Al- Ver

Koşarken en sık yapılan hataların başında kuşkusuz ki nefes kontrolünü sağlayamamak gelmektedir. Koşu esnasında kişi nefesinizi düzenli ve doğru alıp veremez ise egzersizin verimliliği düşeceği gibi zararları da bulunmaktadır. Bu sebepten koşarken adımınızı attığınız yere bakarken aynı zamanda düzenli nefes alıp vermeye de çalışılmalı ve sık sık nefes kontrolünün sağlanması gerektiği hatırlanmalıdır.

Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler; Kendinizi Tanıyım

Düzenli spor geçmişiniz yok ve koşuya yeni başlayanlardan biri iseniz öncelikle limitlerinizi bilmeli ve kendinizi çok zorlamadan kademeli olarak koşu yapmalısınız. Eğer yapabileceğinizden daha fazlasını denemek isterseniz çok fazla yorulursunuz ve bu durum kalbinizi de yoracağından sağlık sorunu yaşamanıza neden olabilir. Koşarken kalbin çok fazla hızlanması ve doğru nefes alamama durumunda kalp krizi geçirme riskinizin artacağını bilerek hareket etmeli ve başlangıç olarak kısa koşular yaparak düzenli olarak arttırarak vücudunuzun sistemli bir şekilde ilerlemesini sağlamaya çalışarak doğru bir yaklaşımda bulunabilirisiniz.

Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler
Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler

Koşarken Vücudunuz Nasıl Olmalı?

Koşarken insanları gözlemlerseniz birden fazla vücut duruşu dikkatinizi çekecektir. Yanlış ile doğruyu ayırmak bu bağlamda koşucular için zor olduğu için uzmanlar koşu teknikleri içerisinde en doğru duruşun kolların dik açıyla yere baktığı başın her zaman karşıya bakması gerektiğini ve karın içeri çekilerek dik bir duruş sergilenmesini önermektedir. Koşu sırasında ise dizler çok fazla yukarı kaldırılmamalıdır. Omuzlar yukarıda olacak şekilde dizler minimum ölçüde kıvrılarak büyük adımlar yerine seri ve küçük adımlar atılırken yerden de güç alınarak koşmanın doğru teknik olduğunu bildirir. Koşmaya hızlı başlanmamalı ve hızlıda bitirilmemelidir. Yavaş tempo ile başlanarak bitmeye yakın yine yavaşlayarak nabzın normale dönmesi sağlanmalıdır. Dilerseniz koşunun ardından bir süre yürümekte doğru bir tercih olacaktır.

Koşu Egzersizi Yapanlara Öneriler; Ayak Bileğinizin Sağlığı

Koşarken kişinin dikkat etmesi gereken bir diğer yer ise ayakları ve ayak bilekleridir. Etkili koşu için kısa adımlar atılması gerekliyken vücudun çok az öne alınması sporcunun daha fazla koşmasını sağlar. Ayrıca vücudun tüm yükünü ayaklar kaldırdığından ayak basıncını azaltmak için kısa adımlar atılmalıdır. Ayak sağlığınızı ve ayak bilek sağlığınız için koşarken çok fazla zıplamamaya ve belirli bir sistemle ilerlemek gerekir. Eğer gereksiz yere sıçrama hareketleri yaparsanız bu ayaklarınıza fazladan yük bindirir. Her geniş adım, yavaş adımlama ve sıçramak ayağınıza ve ayak bileğinize yapılan basıncı arttıracağından sakatlanma ihtimalinizi ortaya çıkarabilirken aynı zamanda ayağa daha fazla yük binmesine neden olacağından koşu sonrası ağrıda yaşayabilirsiniz.