Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Pilates Yaparken Dikkat Edilecekler Noktalar

Pilates; zayıflamak, sıkılaşmak ve esnek bir vücuda sahip olmak için yapılan egzersizlerdir. Pek çok insan pilates yaparak fit kalıyor. Ancak pilates yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor çünkü pilates hareketlerinin bazıları yanlış yapıldığında sakatlanmalar, incinmeler ve zedelenmeler yaşanabiliyor. Bu konuda okuyucularımızı aydınlatmak için belli durumlara açıklık getirmeye çalıştık.

Yasak Hareketlerden Uzak Durun

Omurgamız vücudumuzun en önemli organlarından biridir ve pilates yaparken yanlış hareketler sonucu omurga zedelenmeleri ya da kırıklıkları yaşanabiliyor. Bilinçsizce yapılan bir hareket telafisi zor ya da imkânsız kazalara yol açabilir. Kalıcı hasar olma durumu söz konusu olabilir. Sırt ağrısı, bel ağrısı gibi hastaların yapmış olduğu yasak hareketler vardır. Karın hareketlerinden olan karın içi hareketlerini yanlış uygulamak ve yerden ağır bir şey kaldırmak ciddi bir yanlış harekettir. Bahsi geçen bu hareketlerin yapılması için bel ve sırt kaslarının sağlam olması gerekir.

Kontrolsüz Yapılan Pilatese Dikkat!

Kadınların en çok yaptığı spor pilatestir. Pilates vücudun esnemesini sağlarken aynı zamanda omurga için oldukça yararlı bir spor branşıdır. Fakat pilates kesinlikle uzman eğitimiyle yapılması gerekir. Zira hareketler sırasında omurganın korunması hayati derecede önem arz ediyor. Yanlış hareketler beli zorlayabiliyorken, bele aşırı yüklenme nihayetinde kalıcı ve geri dönüşü olmayan durumları yaratabiliyor!

Özellikle mat pilateste bahsi geçen bu türden sakatlanmaların yaşanma olasılığı oldukça yüksek. Eğer vücudunuz belirli bir esnekliğe kavuşmamışsa ve ısınmadan bu hareketlere başlarsanız bahsi geçen bu sakatların yaşanılması olağan bir durum oluyor.

Pilates yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Spora ara verenler için egzersizlerin dozajı, sıklığı başlangıçta az olmalı. Zamanla beraber bu egzersizler artırılmalıdır. Diğer bir egzersize geçiş sırasında yeni yapılacak olan egzersize alışıncaya kadar dikkat edilmelidir.
  • Pilatese yeni başlayan yahut da spora bir süre ara verildiği gibi durumlarda bel ve omurga bölgeleri sağlamlaştıracak hareketlere öncelik verilmesi çok mühimdir. Bu tardaki egzersizlerde malzeme seçimi de diğer bir önemli konudur.
  • Kronik olarak omurgası içerisinde lordoz ya da skolyoz hastalığına sahip olan kişiler egzersizler sırasında çok daha fazla dikkate sahip olmalıdır. bu gibi rahatsızlıklarda kullanılan mat minderin kalınlığı ise daha yükse tercih edilmelidir. Ancak bir rahatsızlık durumu söz konusu değilse verim artması açısından ince bir mat minder kullanılması daha uygundur.
  • Egzersizler sırasında sessiz bir ortam oluşturulmalıdır.

Pilates Sırasında Nefes Kontrolü Yapmanın Önemi

Yapılan her egzersizde nefes kontrolü en önemli unsurlardan biridir. Pilates için de durum böyledir. Nefes kontrolü doğru sağlandığında pilatesten ve diğer egzersizlerden alınan verim oldukça artar. Nefes, karın içerideyken burun yoluyla içe çekilir. Nefes göğüsten değil karından alınır. En doğru nefes alma şekli budur.

Postür’ün Pilatesteki Önemi

Pilates yaparken duruş şekli çok mühimdir aksi taktirde boyun ve bel gölgesi kolayca sakatlanabilir. Her egzersiz hareketinde o duruşa pozisyona en doğru duruş şekli tercih edilmelidir.

Beden Farkındalığı ile Pilates Veriminizi Artırın

Kişi kendi bedenini tanımalıdır. Hangi bölgenin sıkılaşmasını istiyorsa o bölgeye yönelik pilates hareketlerini yapmaya özen göstermelidir. Her daim için tek bir bölgeye odaklanmak da doğru değildir. En doğru şekilde pilates hareketlerini uygulamak, orantılı pilates egzersizlerini yapmak ile mümkün olacaktır.

Pilates Yaparken Zaman Yönetimi Önemi

Pilates zamanla sayısız faydasını görebileceğiniz bir egzersizdir. Sabırlı olmanız gerekir çünkü bir anda sihirli değnek değmiş gibi etki görmeniz zordurç yavaşça ve doğru adımlarla pilates süreci yönetilmelidir ve asla pes edilmemelidir. Her şeyden önce vücudunuzu tanıyarak, severek ve büyük bir disiplin ile egzersizleri gerçekleştirirseniz kesin sonuçlar alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir