Plank: spor yapmak istemiyorum diyen bir kişinin bile kolaylıkla hayatına alabileceği ve zorlanmadan yapabileceği bir egzersizdir. Çünkü hareket etmeden birçok kası çalıştırdığından vücudu ve kasları güçlendirmektedir. Türkçe karşılığı tahta anlamına gelen bu egzersiz son dönemlerde çok yaygınlaşmıştır. İster spor salonunda ister evde çok rahat yapabilir ve vücudunuzda birden fazla bölgeyi güçlendirebilirsiniz.
Tahta Egzersizinin Faydaları
İlk etapta göze çok zor ve korkutucu bir hareket gibi gözükse de alıştıktan sonra yapmaktan keyif alacaksınız. Özellikle kalça ve karın kaslarına çok büyük etkisi olan bu harekete düzenli bir şekilde devam ettikten sonra o zorluğu aşıyor ve etkilerini kısa sürede fark ettikçe eklemeler ile sporu hayatınıza alıyorsunuz.
Tek Kelime ile: Denge
Klasik hareket oldukça kolaydır. Bir matın veya orta yumuşak bir zeminin üzerine elleriniz ile 45 derecelik açı ile dengede durmanızdır. Bu duruş sadece kaslarınızı geliştirmekte kalmaz aynı zamanda dayanıklılığınızı, dengenizi ve gücünün arttırır. Bu sayede günlük hayatınızda birçok alanda daha sağlıklı ve rahat hareket edebilirsiniz. Bunun yanında eğer kilo verme amacındaysanız bu hareket sırasında çok fazla enerji harcar ve dolayısıyla kalori yakarsınız. Böylece metabolizma hızının artar ve kilo kaybetmenize yarar sağlar. Kilo kaybının yanında ayrıca kaslarınızda güçlenir ve beslenme düzeni oluşturduktan sonra kısa sürede istediğiniz forma kavuşabilirsiniz.
Masa Başı Çalışanlarına Müjde
Birçok kişi durağan veya masa başı diye tabir edilen işlerde çalışmaktadır. Bu hareketsizlik ise vücudun çeşitli yerlerinde ağrılara neden olur. Bu hareket ağrıların azalmasına, hafiflemesine veya tamamen ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Özellikle sırt ağrısı çekiyor iseniz sırt kaslarınızın güçlenmesine neden olacağından ağrılarınız büyük ölçüde azalacaktır.
Hareketin Doğru Yapılışı Nasıldır?
Bu egzersizden tam verim alabilmek için doğru yapılması çok önemlidir. Yanlış yapılması durumunda sakatlıklara yol açabilir. Bu yüzden öncelikle matınızı düz bir zemine yayın ve yüz üstü duracak şekilde uzanın. Ardından dirseklerini dik bir pozisyona getirip üzerine durun. Yerden destek almayı ihmal etmeyin ve dirseklerinizi omuz hizasından fazla olacak şekilde açmayın. Kalça kaslarınızın da devreye girmesi için ayak parmaklarınızdan güç aldığınızı hissedin. Şu an yer ile bağlantılı sadece dirsekleriniz ve ayak parmaklarınız olmalıdır. Bacaklarınızı düz tutun ve derin nefes alıp verin.
İlk defa yapıyor iseniz 20 saniye kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Sonraki günlerde bu süreyi uzatabilirsiniz. Hareket esnasında dikkat etmeniz gereken hususlardan ilki omuz ve dirseklerinizin konumudur. Ayrıca Kalçanızı kaldırmaya uğraşmayın. Beliniz gibi bacaklarınız da düz bir şekilde inmelidir. Bacaklarınızı yan yana koymakla uğraşmadan omuz hizanızda açarak uzatabilirsiniz. Son olarak ise kendinizi çok kasmayın ve zorlamayın. Karşıdan bakıldığında düz bir görüntü olması hareketin doğru yapıldığı anlamına gelmektedir. Günde sadece 5 dakikanızı ayırarak bu egzersizi yapmanızın mental ve psikolojik açıdan kısa sürede olumlu etkilerini fark edeceksiniz.