Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Ramazan Ayında Egzersiz Programı!

Kutsal Ramazan ayında beslenme düzeni değiştiğinden dolayı özellikle egzersiz yapanlar yeterli miktarda enerji ve protein almak zorunda. Bu dönemlerde oruç nedeniyle performans düşüklüğü yaşanacağından dolayı egzersiz vakitlerinizi daha kısa süreli olarak ayarlamanızda yarar var. Vücudu zorlamayan ancak tüm vücudun çalışmasını sağlayacak egzersizlere yönelmenizde yarar var.

Ramazanda Plates Egzersizleri

Plates egzersizleri için daha düşük tempolarda çalışmanız sağlık açısından son derece önemlidir. Ramazanda gün boyu aç ve susuz kalacağınız için sahurda bol miktarda su tüketmeye özen gösterin.

  • Sizi rahatsız eden kıyafetlerden ziyade nefes almanızı destekleyen, ferah spor kıyafetleri kullanmanız gerekiyor.
  • Günde 2 saat yoga ya da plates yapanlar bunu 40-50 dakikaya düşürmeli.
  • Ayrıca plateste sizi daha az yoran egzersizleri tercih etmelisiniz.

Günün erken saatlerinde egzersiz yapmanız gün boyu dinç ve canlı olmanızı destekler. Ayrıca açlık dolayısıyla oluşacak yorgunluktan da korur. Dolayısıyla gün içerisinde değil sabah kalktığınızda egzersiz yapmanız daha doğru olacak.

Ramazanda Dış Mekan Aktiviteleri

Sabahın erken saatlerinde, akşamları düşük sıcaklıklardan yararlanarak koşma, yürüyüş gibi dış mekan aktivitelerinize ramazan ayında da devam edebilirsiniz. Ramazan ayında gün içerisinde yaptığınız egzersizleri tamamen bırakmanız, spora ara vermeniz hızlı kilo olmanıza neden olur. Ayrıca kondisyonunuz da 50 kat düşer.

Hafif bir iftardan sonra kardiyo egzersizleri yüzme ve sıcakla savaşmayı destekler. Egzersizlerinizi desteklemek adına koruyucu giysiler tercih edin. UV korumalı, yansıtıcı özelliğe sahip, terletmez özellikteki spor kıyafetlerinizle dış mekan aktivitelerinizi rahatlıkla gerçekleştirme hakkına sahipsiniz.

Ramazan Ayında Egzersiz Nasıl Yapılmalı?

Oruç tutmak belirli bir disiplin gerektirir. Bunun için antrenman, egzersiz seanslarınızın büyük bir kısmını oruç saatlerinin dışında tutmaya özen gösterin. Beslenmenizi ve hirasyonunuzu planlayarak hareket edin.

  • İftarda dengeli bir şekilde beslenseniz dahi, metabolizma uzun süre aç kaldığınız için yediğiniz besinleri sindirmeye çalışır. Dolayısıyla 2-2,5 saat kadar vücudunuza zaman verir. Bu süre zarfında dinlenmeye özen gösterin.
  • Dinlendikten sonra ise 30-40 dakika sürede hafif tempolu bir yürüyüş yapmanızda yarar var. Gün içerisinde sıvı kaybı yaşadığınız için koşu yapmanız bünyenizi olumsuz etkileyebilir. Ağır kardiyo egzersizlerinden mümkün olduğunca uzak durmanızda yarar var.
  • Yoga ramazan ayında yapılacak düşük seviyeli egzersizler arasında. Özellikle aşırı sıvı kaybı yaşatmayacak sporları tercih etmeniz metabolizmanız açısından son derece mühimdir.
  • Ramazan ayında yoga yapılmasının en büyük faydası sindirim sistemine iyi gelmesidir. Sabahın erken saatlerinde henüz açlık hissi oluşmadan egzersiz yapmanız çok daha doğru olacak. Bu sayede gün boyu zinde kalmanız desteklenir.

Ramazan ayında gün içerisinde fitness yapmanız herhangi bir problem teşkil etmez. Günlük olarak spor salonuna gidiyorsanız ramazanda oksijeni bol, sizi daha ferah tutacak dış ortamları tercih etmenizde yarar var. Bisiklet, koşu bandı gibi ağır kordinasyon gerektiren spor aletlerinden kaçının. Bu tip egzersizler sıvı kaybınızın artmasına neden olur. Böyle bir durumda ise vücut dengeniz bozulur.

Ramazan Ayında Egzersiz Ne Zaman Yapılmalı?

Açlık ve susuzluğun yoğun olarak hissedildiği ramazan ayında vücudunuzu dengede tutabilmek için her zaman yaptığınız egzersizleri bir kenara atmak yerine uygun zaman dilimlerde daha hafif tempoda gerçekleştirmeniz çok daha doğru olacak. Bunun için iftira yakın bir zamanda antrenmana ya da egzersize başlamalısınız . Ayrıca sahurdan bir iki saat sonra da egzersize başlanması doğru bir adımdır. Spor salonlarında özellikle ramazan ayında sizi çok fazla yormayacak aktiviteleri tercih edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir