Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Skolyozu Pilatesle Önleyin!

Omurgaya Dikkat!

Omur eğriliği olarak da bilinir skolyoz. Omurgamız 33 kemikten oluşur.  23 tanesi ise omurlardan oluşur. Bunlar birbirlerine eklemler ve disk ile bağlanır. Hareketleri sağlayan ve kemiklerin her birine bağlanan kaslarımız vardır. Omurganın içinde omurilik bulunur. Omuriliğin görevi ise; beyinden başlayıp bacaklara kadar olan iletişimi sağlamaktır. Vücudumuzun fonksiyonlarının ana kaynaklarındandır. Nefes almamızdan boşaltım sistemimize kadar olan genel fonksiyonları yine omurgamız sağlar. Belimizi ve kafamızı çevirmemizde de omurgamız rol oynar. Böbrek, akciğer, karaciğer… v.b. iç organlarımızın korunmasında da etkendir. Omurgamıza çok dikkat etmemiz gerekir. Bunun için, dik durmalı, ağır yük kaldırmamalı ve dik oturmalıyız.

Kimlerde Ve Ne Sıklıkla Görülür?

Skolyoz, günümüzde her yaştan insanda görülebiliyor. Bu oran genelde % 4 ile 5 arasındadır. Skolyozun eğrilik dereceleri de vardır. Büyük bir kısım az dereceli eğriliklerden oluşur. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Hatta bu oran 10 kata kadar çıkabilmektedir. Omurgasında eğriliği olan insanlarda % 10 ile 15 arasındaki eğrilik, cerrahi müdahale yapılacak seviyeye ulaşır.

Egzersizin Etkisi

Her şeyde olduğu gibi burada da egzersiz yapmanın önemi büyüktür. Bel ve sırt kaslarının güçlü olması gerekir. Hareketliliği arttırma ve daha fit olmak bu hastalığı büyük ölçüde engellemekte ve ilerlemesini geciktirmektedir. Yani tedavinin çok büyük bir kısmı tamamen egzersizlerden oluşmaktadır.

En Büyük Kurtarıcımız Pilates!

Ebru Şallı’ nın bizim için yaptığı en büyük iyilik, bizi pilatesle tanıştırması olmuştur. 20. yüzyılın başlarında Joseph H. tarafından geliştirilen pilates, neredeyse tüm vücut kaslarını çalıştırmaktadır. Pilateste yaptığımız hareket kadar nefes tekniği de çok önemlidir. Doğru nefes alıp vermeye çok dikkat edilmektedir. Pilates ile kasları uzatıp, güçlendirmek mümkündür. Pilatesin ana prensibi vücut merkezini güçlendirmek ve sabit tutabilmektir. Pilatesin de her kişiye göre seviyeleri vardır. Başlangıç seviyesinden başlayarak ileri seviyeye kadar her kişinin uygulayabileceği düzeydedir.

Vücudumuz kaslardan oluşur ve bel, boyun gibi bölgelerdeki kasların güçlenmesi gerekir. Yoksa bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Pilates ile vücuttaki kaslarımız en iyi şekilde çalışır. Böylece omurga sağlığımızı da korumuş oluruz. Daha güçlü, esnek ve dengeli konuma gelmiş olur vücudumuz.

Aerobik, ağırlık çalışmaları gibi sporlarda kaslarımız tam olarak ne yapacağını bilmez. Böylece dengeden uzak kas yapısı, bel ve boyun ağrısı oluşma ihtimali çok yüksektir. Ağırlık çalışmasında sadece kullandığımız bölgenin kasları çalışırken, pilates sayesinde vücudumuzdaki tüm kaslar bir bütün içinde çalışır. Yani vücudumuzda bulunan zayıf kasları uzayıp ve esneyerek dayanıklılığı artar. Daha dengeli, daha dik bir görünüşümüz olur.

Her Gün Yapmak Zorunda Mıyım?

Tabi ki her gün spor yapmak zorunda değilsiniz. Haftanın en az iki günü pilates yapmayı uzmanlar öneriyor. Biliyorsunuz ki spor yapılmadan kilo verince vücudumuzda sarkmaklar olabiliyor. Bunun için sporu hayatımızdan çıkarmamız lazım. İşte pilates de vücudumuzun sarkmasını önleyen en önemli spor türlerinden biridir.

Dışarıdan Da Fark Edilir Mi Pilates Yaptığım?

Pilates yapan birinin vücudunun ne kadar sağlıklı ve güzel göründüğü hemen dikkat çeker. Düzenli yapılan pilatesin meyvelerini yerler. Hem görünüş hem de sağlık açısından muazzam bir yapıya sahip olurlar. İnce, postürleri düzgün, düz bir karın, şekilli bir popo dışında oldukça enerjik ve sağlıklı bir yapıya sahip olurlar.

Spor Hocasıyım?!

Günümüzde artık biraz spor geçmişi olan herkes kendini spor hocası olarak tanıtmaktadır. Biz de maalesef bunlara inanıp, kendimizi spor hocalarının eline bırakırız. Kesinlikle çok iyi araştırılması gereken bir konudur. Her spor yapan spor hocası olmadığı gibi her pilates yapan da skolyozu tedavi edemez. Skolyoz üzerine çalışmış, bilgili bir pilates eğitmeni bulmak burada en önemli nokta. İyileşeyim derken daha da kötü olma ihtimaliniz çok yüksek. Bu sebeple kesinlikle önce beyin ve sinir cerrahisine daha sonrta fizik tedavi uzmanına ve en son da bu işi iyi bilen bir pilates hocasına gitmelisiniz.

Aletli Pilatese Gitsem Olur Mu?

Aletli pilatesin popülaritesi çok artmış durumda ve haklılar da. Neredeyse her şeye iyi gelen aletli pilates tabi ki skolyoz için de büyük önem taşımaktadır. Bel ve boyun fıtığı olanların çok dikkatli bir şekilde yapması gereken spordur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir