Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Yüzme Teknikleri

Dünyanın en sevilen ve çok popüler spor dallarından olan yüzme keyifli aktiviteleri ile yaşamın en büyük simgelerinden biri haline geliyor. Yüzme sporunu başlamak için hiçbir zaman geç değildir.  Yüzmenin keyfini tam olarak çıkarabilmek ve tam bir yüzücü olmak istiyorsanız önce tüm teknikleri öğrenmeli ve ardından en sevdiğiniz stil ile daha kolay ilerlersiniz.  Yeni başlayanlar için dört ana tekniği bulunan bu spor zaman içerisinde büyük bir aşka dönüşecek ve sudan ayrılmak istemeyeceksiniz. Yeni başlayanların en zorlanacağı teknik kelebek tekniğidir ve kendinizi geliştirdikten sonra kelebek tekniğini öğrenmeye çalışmanız sizin açınızdan daha doğru olacaktır. Bu spor ile yeni tanışacaklar için en kolay teknikler sırt üstü, kurbağalama ve serbest stildir. Bu yüzden bu üç stili öğrendikten sonra kelebek tekniğini denemeniz tavsiye edilmektedir.

En Kolay Öğrenilen Teknik: Serbest

Hem yeni yüzmeye başlayanların en kolay öğrendiği tekniktir hem de profesyonel yarışlarda en fazla kullanılan tekniktir serbest stil. En hızlı yüzme tekniği olarak da kabul edilen bu teknik özellikle yarışlarda bu yüzden tercih edilmektedir Neden önce serbest stil öğrenilmelidir? Diye merak ediyorsanız sebebi bu teknik ile vücudunuz için en doğru koordinasyonu öğrenirken hem de nasıl daha kolay nefes aldığınızı da keşfetmiş olursunuz. Bu teknikte bedenin ön kısmı tamamen suya gömülürken ayaklarınız sürekli hareket ederek size hız katmalıdır ve el ve ayaklar ters koordinasyon içerisinde hareket etmelidir. Eğer elleriniz veya ayaklarınızın hızı birbirine eşit değilse denge bozulur. Kulaç atmaya başladığınız an ayaklarınızda aynı anda çalışmaya başlamalı ve kulaçlarınız bel hizasından çıkmalıdır. Burada önemli olan ne kadar fazla kulaç attığınız değil kulacınız ile kendinizi ileriye itmenizdir. Nefes alırken ise kafanız düz dururken değil kulaç atarken sağ ve sol kısma döndüğünüzde nefes alıp vermeniz hem dengenizi bozmaz hem de doğru nefes almanıza yardım eder.

Çok Yavaş ve Çok Eğlenceli Teknik: Kurbağalama

Serbest teknik ne kadar hızı ile ünlüyse kurbağalama tekniği de tam tersi yavaşlığı ile ünlüdür. Uzaktan bakıldığında çok yavaş hareket ediliyormuş gibi görünse de aslında bedeniniz çok fazla hareket etmektedir. Daha yavaş hareket edilmesinin temel sebebi bedeniniz suyun üzerinde değil altında hareket ediyor olmasıdır. Kurbağalama tekniğinde suyun üzerine çıkan tek yer kafanızdır ve bu yüzden hız konusunda beklentinizi hiçbir zaman karşılaşamaz. Su altında çok fazla bulunduğu için kas gelişimi isteyen kişiler bu teknik ile yüzmelidir. Eller ve ayaklar bir kurbağa gibi birleştirilir ve avuç içleri suyun içerisinde daire olarak açılır. Bacaklarınız da tıpkı bir kurbağa bacağı gibi dairesel olarak açılıp kapanmalıdır. Burada kollar ve bacaklar aynı anda hareket etmelidir.

Dengenizi Bulmak İçin: Sırtüstü

Bu stil aslında serbest stil gibi çoğunlukla suyun üzerinde yapılır ve isminde de anlaşıldığı gibi bu sefer sırt üstü olarak yüzülecektir. Yeni yüzmeye başladıysanız su üzerinde dengenizi bularken zorlanacaksınız ve bu yüzden elleriniz ve ayaklarınızdan destek alarak su üzerinde durmaya çalışmanız tavsiye edilecektir. Kendinizi hazır hissettiğiniz zaman kollarınızı ve bacaklarınızı serbest bırakın ve kollarınızı geriye vererek suda ilerlemeye çalışın. Püf nokta ise kollarınızın mümkün olduğunca dairesel olarak hareket etmelidir. Sırt üstü yüzerken yine serbest teknik kadar hızlı gidemezsiniz ve ilk başladığınız zamanlarda dengeyi kurarken zorlanabilirsiniz. Kollarınızı sağa ve sola doğru çevirdiğiniz zaman bedeninizde o yöne doğru hareket edecek ve suyun içerisinde düz gidiyormuş gibi hissetmeyeceksiniz ayrıca bu sapmalar sizi yavaşlatan nedenlerden biri de olacak. Tekniği iyice kavradıktan sonra palet yardımı ile dilerseniz hızınızı arttırabilirsiniz.

Hazırsanız? Kelebek Stil

Kelebek tekniği en zor yüzme stilidir. Yüzme yarışlarında en hızlı ikinci stil olarak kullanılmaktadır. Bu teknik güç, kondisyon ve konsantrasyon beklemektedir. Tekniği tam anlamıyla yapabilmek için çok çalışmak gerekir bu yüzden pes etmeden denemeye devam etmelisiniz. Bu teknik için önce kollarınız ile kendinizi su içerisinden yukarı doğru itin ve toparlandıktan sonra tekrar kendinizi iterek hareket etmelisiniz. Su içinde kendinizi çok güçlü iterek çıkabildiğiniz kadar yükseğe çıktıktan sonra aynı hızla suyun içine gömülüp tekrar çıkmalısınız. Yukarı çıktığınız anda nefes almayı içeri girerken nefesi tutmayı ve bir sonraki çıkışta yine nefes alıp verdikten sonra dalarak başarılı olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir