Sağlıklı beslenme herkesin farklı şekilde anlatabileceği bir düzendir. Kimi yağlı besinleri tüketmemekten kimi düzenle beslenme saatlerinden kimi ise sebze ağırlıklı bir beslenmeden söz edebilir. Uzmanlara göre ise sağlıklı beslenme vücudun düzenli ve sağlıklı çalışabilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi sağlayacak doğru besinlerin doğru oranda tercih edilmesidir. Sağlıklı beslenme her yaşta oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçerken aynı zamanda vücudun büyümesini ve gelişmesini sağlarken yaşam kalitenizi de doğrudan arttıracaktır.
İşin en zor kısmı bu alışkanlığı kazanmaktır. Sağlıklı yaşamayı zihninizin bir yerine kazıyarak yaşam şekli haline getirerek vücudunuzdaki iyi yönde değişimleri çok kısa sürede fark edebilirsiniz.
Alışkanlık Nasıl Kazanılır?
Sağlıklı beslenmek istiyor ancak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız öncelikle çok fazla yapılan yanlışlıkları öğrenmek en akıllıca olanıdır. Çünkü ne yapacağınızdan ziyade ne yapmamanız gerektiğini bilerek daha kolay adım atabilirsiniz. Bunun için öncelikle gün içerisinde yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi bir kâğıda not etin. Bir bardak suyu bile atlamadan eksizsiz bir şekilde kayıt tutmanızı öneririz. Yediğiniz besinlerin sadece ne olduğunu değil nasıl pişirildiğini de eklemeyi unutmayın. Pişirilme tarzı da en az ne yediğiniz kadar önemlidir. Bu durum sindirim sisteminizi anlamanız için gereklidir. Oluşturacağınız deftere egzersiz programını da eklemeyi unutmayın. Son olarak ise uyku düzeninize mutlaka işin içine katın ve kendinize kuş bakışı atarak size göre yanlış olanları renkli kalemle işaretleyerek hayatınızdan çıkarın. Artık hazırsınız. Sağlıklı beslenme ve zinde bir yaşam için çoktan ilk adımı attınız bile.
Ne Yapmanız Gerekir?
Sağlıklı beslenmenin ilk kuralı bedeni çok yormamaktır. Bu sebepten bir oturuşta tüm masayı yemeyin. Az ve sık yemek her zaman en doğrusu olandır. Böylece mideniz birden çok yorulmayacak ve metabolizmanız sürekli çalışır halde olduğundan kilo almak gibi bir kaygınız da olmayacak. Bunun için öncelikle büyük tabaklarınızı lütfen kaldırın ve küçük tabaklar kullanmaya başlayın. Yarısı boş bir tabak sadece mideye değil psikolojik olarak göze de hitap etmeyeceğinden doymamış hissi uyandıracaktır. Bizim milletimiz yemeyecek olsa bile sofrayı donatmaya bayılır. Siz onlardan olmayın ve her şeyi masaya koymayın. Ana öğünlerde mutlaka çorba ile başlayın ve böylece midenizin bir kısmını doldurmuş olacağınızdan daha az yemek yiyeceksiniz. Ayrıca yemek masasına oturmadan önce gerçekten acıkmadıysanız zihninizin sizi kandırmasına izin vermeyin. Masaya oturmakta tek gayeniz karnınızı doyurmak olmalıdır.
Fazla yemek yememenin en etkili yollarından birinin az ve sık yemek olmasının sebeplerinden diğeri de eğer çok aç kalırsanız yani öğünler arasında çok fazla vakit geçirse aniden kan şekeriniz düşecek ve iştahınız çok açılacaktır. Bu durumu önleyerek hem midenize hem de kendinize iyilik yapmış olacaksınız. Son olarak ise lifli besinler tüketerek tokluk hissini arttırabileceğinizi unutmayın. Sebzeler, elma ve portakal gibi besinler sindirim sisteminizi de çalıştıracağından şişlik yaşamanızı önler.
Ne Gibi Faydaları Var?
Eğer sağlıklı beslenen bir bireyseniz hayatınızın hiçbir evresinde fazla kilolarınızdan şikâyet etmezsiniz. Ayrıca kolay kolayda hastalanmazsınız. Çünkü vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz. Çocukluk yaşlardan itibaren sağlıklı beslenen kişilerin konsantrasyonu daha yüksek olur ve hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri artacaktır.
Yeni bir başlangıç yapmak için hiçbir zaman geç değildir. Vücut ölçüleriniz, yaşınız ve yaşam tarzınız nasıl olursa olsun sağlıklı beslenmek için her zaman en uygun zamandır. Sağlıklı beslenerek sağlıklı yaşayabilir ve sevdikleriniz ile çok daha uzun çok daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.