Kategoriler
Doğru giyin!

Ketojenik Diyet Yapmadan Bilinmesi Gerekenler

Ketojenik diyet son dönemlerin en gözdelerinden biridir. 2019-2020 dergilerini, gazetelerini veya beslenme uzmanlarını takip ederseniz çoktan hakkında az çok bilgiye sahip olmuş veya gözünüz bir kenarından kelimeyi tanımıştır. Ketojenik diyet yapmak istiyor veya merak ediyorsanız sizler için en temelden açıklayacağız.

Menüde Neler Var?

Diyet dediğimizde adı üzerinde sınırlı yemek listesinden söz etmek gerekir. Ketojenik diyette en önemli besin öğesi karbonhidrattır ve bu diyeti uyguluyorsanız karbonhidrat gördüğünüz an arkanızı dönmeden kaçın. Yasaklı kelime dersek tam olarak anlaşılabilir. Temel amaç vücudun ketosis moduna girmesidir ve bu sebepten karbonhidratın minimum seviyede olması gerekir. Karbonhidratsız yaşayamayacağını düşünüyorsan güzel haberimiz vücut gittikçe alışıyor ve yokluğunu zamanla çok daha az hissediyor ve alışıyorsun. Bu diyet için sabırlı, kararlı ve inatçı olmak gerekir.

Ye- Yeme

Ketojenik diyet yaparken asla tüketmemen gereken gıdalar:

  • Tüm baklagiller
  • Patates gibi köklü besinler
  • Bal, pekmez, tahin ve şurup türleri
  • Mısır, pirinç, yulaf ve buğday gibi tahıl grubu

Bu liste gözünü korkutmasın yiyemeyeceklerin yiyebileceklerin az. Neler tüketebilirsin?

  • Karnabahar ve brokoli gibi sebzeler
  • Balık, kuzu eti, biftek, yumurta ve diğer kümes hayvanları
  • Tereyağı, krema, beyaz peynir
  • Ceviz, ay çiçeği, fındık ve kaju
  • Böğürtlen, karadut, frambuaz, yaban mersini ve avokado gibi glisemik endeksi düşük meyveler

Tüketilebilmektedir.

Diyete Başlarken Bilinmesi Gerekenler

Diyete başlarken öncelikle yemek listeni çok iyi planlamalı ve günde tüketmen gereken en az ve en fazla hedeflerini belirlemeyi ihmal etme. Bunun dışında mutlaka günde 2-3 litre arası su içmeyi unutma ve uyku kaliteni önemse. Şunu da hatırlatmak isteriz ki diyete başlarken sevdiğin yiyeceklerden oluşan listeye önem ver ve bu işi önemsediğini ve kararlılığını sürdür. Kendini zorlayarak diyeti uzun süreli yapma olasılığın çok düşüktür.

Vücut Ketosis Moduna Nasıl Geçecek?

Diyetin en önemli kısmı burasıdır. Vücudun ketosis moduna geçmeden bu diyette başarılı olmuş sayılmayacağını hatırlamalısın. Hedefinize daha kolay ve kısa sürede ulaşabilmeniz için ketosis modunu hızlandıracak birkaç öneri sunmak isteriz. Öncelikle diyete ismini de veren karbonhidrat oranını önemse ve ne olursa olsun asla belirtilen orandan fazlasını tüketme. Karbonhidrat gibi aynı zamanda protein alımına da dikkat etmen gerekir çünkü fazla protein vücutta şekere dönüşmektedir ve bu sebepten vücudun ketosis sürecine başlaması daha uzun sürecektir.

Bu diyeti yaparken karbonhidrat ve protein miktarı çok sınırlı olacağından aynısını yağlara da uygulayacağını düşünme bu diyette vücudun ihtiyacı olan enerjiyi yağlardan alacaksın. Ancak elbette yağ seçiminde organik, sağlıklı ve doymuş olmalarına dikkat etmen gerekmektedir.

Suyun ne kadar önemli olduğunu yukarıda değindik. Yağları enerjiye dönüştürürken ve vücudun ketosis sırasında en fazla ihtiyaç duyduğu şey sudur. Bu sebepten su tüketimini sürekli arttırarak devam edebilirsin. Vücuda alışkın olduğu karbonhidrat ve protein girmeyeceğinden insülin direncinde düşmeler olacak ve bu durumu aşabilmek için hafif sağlıklı atıştırmalıkları her zaman elinin altında bulundur. Eğer bu sınırı çok fazla geçmezsen kilo verme sürecinde hızlanacaktır.

Nasıl Anlayacaksın?

Vücudun ketosis sürecinin başladığını anlayabilmen için kan şekerini takip edebilir veya tıptan yardım alabilirsin. Ayrıca nefesin her zamankinden farklı asitli gibi kokmaya başlarsa, enerjinde yükselme yaşarsan, çok fazla idrara çıkarsan veya ağzında kuruluk başladıysa başarılı olduğunu düşünerek kendini tebrik edebilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir