Kategoriler
Doğru giyin!

Soğuktan Korunun!

Soğuktan Korunun!; Sağlığı korumak için ideal vücut ısısı 36,5-37°C’dir. Vücut ısısı bundan düşükse üşürsünüz. Ancak soğuğa duyarlılık bir hastalık olmadığı için önemsenmez ama genel vücut sağlığı için çok önemlidir!

Eğer üşüdüğünüz bir ortamdaysanız soğuğa karşı hassasiyet de geliştirirsiniz.

Vücut ısısı 1 derece düşerse beyaz kan hücrelerinin işlevi %30’dan fazla azalarak bağışıklığın azalmasına neden olur. Bu, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha duyarlı olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle üşümenin her türlü hastalığın kaynağı olduğu söylenir.

Soğuktan Korunun
Soğuktan Korunun

Bu Günlerde Üşümek Normal Mi?

Öncelikle modern insanlar, egzersiz eksikliği nedeniyle kas kütlesinin azalması, stres ve klima kullanımı nedeniyle otonom sinir sisteminin bozulmasına neden olur. Soğuk içecekler nedeniyle viseral kan akışının azalması nedeniyle de sıklıkla üşünür. Vücudu serinleten besinler yerine sonbahar döneminde henüz petekler açık değilken sıcak yemekler tercih etmeli ve daha sıkı giyinmelisiniz.

Türklerin ortalama vücut ısısı 60 yıl öncesine göre yaklaşık 0,7 derece daha düşüktür ve kadınların yarısından fazlası üşüme hisseder!

Kadınların soğuğa erkeklere göre daha duyarlı olduğunun söylenmesinin nedenlerinden biri de daha az kas kütlesine sahip olmalarıdır. Kas kütlesi kaybı metabolizmayı yavaşlatır, vücudun ısı üretme yeteneğini zayıflatır ve sonunda soğuk olduğunu hissetmeye yol açar.

Ayrıca, egzersiz yapmayan kişi çok fazla su içerse, su vücutta birikme eğilimi gösterir ve bu da üşümenin temelini oluşturabilir.

Soğuk vücut sadece bağışıklık sistemini zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda kan damarlarının daralmasına neden olarak besinlerin ve oksijenin vücudun her köşesine ulaşmasını zorlaştırır.

Ayrıca kolay kilo alma, halsiz hissetme, adet sancısı, rahim ve yumurtalık hastalıkları riski artar. Zayıf dolaşım olduğunda öznel semptomlarını hissediyorsanız, hemen doktora başvurmalısınız!

Soğuktan Korunun
Soğuktan Korunun

Bağışıklığı Güçlendirmek için Sıcak Alışkanlıklar Edinin!

Soğuğa duyarlılık nedeniyle bağışıklığın azalmasını önlemek için vücudu ısıtan alışkanlıklar edinmelisiniz.

Yiyecekler!

Yemek için ise vücudu ısıtan koyu ve sıcak renkler tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, kahverengi pirinç, karabuğday ve çavdar. Öte yandan beyaz pirinç, erişte ve buğday gibi beyaz yiyecekler vücudunuzu serinletecektir, bu yüzden dikkatli olmalısınız.

Bu arada kahvaltıda uyku sırasında vücutta işlenen gereksiz maddelerin atılımını ön planda tutmak için hafif bir yemek yemelisiniz. Vücutta ısınma etkisi olması beklenen taze havuç, elma ve zencefil suları ile çeşitli çorbaları öneriyoruz.

İçecekler için ılık su önerilir. Bir fincan siyah çayda yaklaşık bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil olan zencefil çayı bu günlerde çok iyidir. Hepsini bir kerede içmek yerine, susadığınızda azar azar su içmek daha iyidir.

Atıştırmalıklar için siyah susam, fasulye ve vücudunuzu ısıtan kuru meyveler öneriyoruz. Beyaz şeker, tereyağı ve süt vücudu serinletir. Başka bir deyişle, kurabiye ve kek gibi tatlılar yerine susamlı kraker gibi ürünleri seçin. Yüksek kakaolu çikolatanın da vücut üzerinde ısınma etkisi vardır.

Soğuktan Korunun

Yaşam Tarzı Alışkanlığı

Soğuk algınlığı önlemleri için önerilen yaşam tarzının püf noktası, alt bedeni yoğun bir şekilde ısıtmaktır. Dışardaki soğuk hava tabakasını önlemek için daha sıcak tutacak kıyafetler giyin giymelisiniz. Kalın bir eşofman vücutta 1°C fark yaratabilir. Bu nedenle ısı sağlayan termal taytları da seçebilirsiniz.

Ayrıca günlük olarak orta derecede egzersiz yapmaya çalışmalısınız. Egzersiz yaparak kan akışının artması beklenebilir ve vücut ısısı üreten kas miktarı da artacaktır. Egzersizde iyi olmayanlar için gün aşırı 20 ila 30 dakika yürümesi iyidir.

Ayrıca TV izlerken yapabileceğiniz kolay mini kas egzersizlerini de öneriyoruz. Bir sandalyede otururken sırtınızı düzeltin ve bacaklarınızı bir araya getirin. Ayak tabanlarınızı yerden yaklaşık 1 cm yukarı kaldırmak için karnınızı sıkın ve 30 saniye tutun. Bunu 3 set yapın.

Trafik ışıklarında beklerken veya otobüste otururken de yapabilirsiniz. Ayrıca gün içinde squat da ısıyı korumak için idealdir. Ayağa kalkıp karın kaslarınızı sıkabilir ve kalçalarınızı sıkabilirsiniz.

Günlük Kullanım İçin Sıcak Ürünler

Mide, birçok organın ve kan damarlarının toplandığı yerdir. Portatif ısıtıcı ürünlerle kendinizi ısıtmak etkilidir. Sıcak su torbası her yerde satılıyor. İçine ketılda ısıttığııız suyu koyun ve karnınızda ayaklarınızda kullanın. Üşümeyi gidermek için akupunktur noktalarının yoğunlaştığı göbek deliğinin 6 ila 7 cm altına yerleştirmeniz gerekir. ama sakın çıplak vücutta uygulamayın. Ayrıca kanı kalbe geri döndürmek için pompa görevi görmesi için bacaklarınıza ve ayaklarınıza sıcak su torbasını koyabilirsiniz.

Boyun, bilekler, ayak bilekleri, dizlerin arkası ve uylukların tabanı gibi vücudun yüzeyindeki kan damarlarına sahip bölgelere ısı uygulamak da etkilidir. Ancak sıcak su torbalarının neden olduğu yanıklara karşı dikkatli olmanız gerekir.

Soğuktan Korunun

Yatarken De Soğuktan Korunabilirsiniz!

Yatarken soğuktan korunmak için ipek çorap giymenizi öneririz! Zaten uyurken çorap giyen birçok insan var. Yetersiz dolaşım nedeniyle ayaklarınız üşüdüğünde uykuya dalmak zordur. Soğuğa karşı hassasiyeti olan kişilerin ipek çorapla uyuması tavsiye edilir.

Sağlıklı bir bireyin uyurken bir bardak kadar terlediği söylenir. Pamuklu çorap giyerek uyursanız vücudunuzun doğal vücut ısısını düzenleme işlevi azalır ve ayaklarınız üşüyebilir. Bu nedenle ipek çorap daha iyidir.

İpek çoraplar higroskopiklik ve esneklik özelliklerine sahiptir, böylece uyurken aldığınız teri dışarı atabilirler. Ayrıca, ayak bileklerinizi sıkmaması gevşek kalması için bir beden büyük çorap seçmek daha iyidir.

Bunların hepsi günlük hayatta kolayca yapabileceğiniz şeyler, bu önerilerle vücut ısınızı yükseltin, bağışıklığınızı güçlendirin ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmayı hedefleyin! Gereken herşey sportive.com.tr de var!